Kes on siis talgute abil turgutust vajav mudakonn?

„Tegemist on ühe ääretult armsa kahepaiksega, keda on kõige lihtsam meie ülejäänud konnadest eristada talle silma vaatamisega. Nimelt on mudakonna pupillid, erinevatelt teistest Eesti konnaliikidest, vertikaalsed ehk püstised,” seisab talguküljel, kus mainitud, et väike, ümara keha ja suurte silmadega kahepaikne on ohustatud, sest on kadumas talle sobilikud elupaigad: mosaiikne maastik ja väikesed veekogud sigimiseks.

„Talgute raames püüamegi ühes teada olevas mudakonna elupaigas Lohusuus talle veelgi paremaid tingimusi luua: puhastame sigitiike ja loome liivikult mätaste eemaldamisega paremaid võimalusi kaevumiseks,” selgitavad korraldajad sel nädalavahetusel toimuvat.

Kui mudakonn avitatud, on aeg kõre käsile võtta. ELF annab oma talgulehel teada, et varem Lääne-Eesti ja Pärnumaa tavaline kahepaikne juttselg-kärnkonn ehk kõre on jäänud haruldaseks sobilike elupaikade kadumise tõttu. Kõre koduks olid peamiselt rannaniidud ja -karjamaad, sest ta vajab avatud maastikku, kus on liikumisruumi, liivikuid ja sigimiseks sobilikke lompe.

„Alu karjäär Tõstamaa lähistel on üks sellistest paikadest, kus kõred on ennast sisse seadnud ning inimeste poolt tehtud hooldustööde abiga on arvukus tõusuteel. Karjääri on võsast puhastatud ja päikesele avatud. Rajatud on uusi, sigimiseks kõlblikke lompe ning parandatud olemasolevate kvaliteeti. Võsatöö pole aga veel lõppenud ja talgulistel on siinkohal võimalus kõre heaks oma abikäsi ulatada. Lisaks Alule tegutseme veidi ka ühes teises karjääris – Vatlas – kus tuleks suvistest talgutest järgijäänud oksahunnikud ära põletada. ” Nii seisab kõretalgute koduküljel.

Keda konnad ei paelu, saab talgutega avitada aga hoopis nahkhiiri.

Kõigile talgutele saab end kirja panna siin.