„Eesti õpilasfirmad osalevad välislaatadel aktiivselt ja paistavad silma rahvusvahelistel õpilasfirmade festivalil. Oluline on see kontaktide loomiseks teiste riikide õpilasfirmadega ja rahvusvaheliste müügikogemuste saamiseks,“ ütles Junior Achievement Eesti juhatuse liige ja partnersuhete juht Kersti Loor.

11.-12. märtsil Riias toimunud rahvusvahelisest õpilasfirmade festivalist võtsid osa kümme Eesti õpilasfirmat. Tegemist oli Euroopa suurima rahvusvahelise õpilasfirmade kokkusaamise ja laadaga, kus osalesid 105 õpilasfirmat üheteistkümnest riigist. Müügitegevuse kõrval võistlesid noored üksteisega reklaamvideode tegemisel, leidsid sõpru ja koostööpartnereid ning vahetasid kogemusi.

Eesti õpilasfirmadest tõstis žürii esile kolme. Parima innovaatilise idee preemia pälvis õpilasfirma Kamili Põlva Ühisgümnaasiumist, koosseisus Karry Jallai, Liis Poska ja Mikko Kokkmaa, juhendaja Piret Viil, Noored teevad puidust potikaanehoidjaid, mille eest tuli ka preemia, ning teisi puidust esemeid. Parim sotsiaalne ettevõte oli õpilasfirma G-OK Haapsalu gümnaasiumist, koosseisus Gerda Konrad, Marjanne Slet ja Oksana Simm, juhendaja Angela Leppik. Noored õmblevad tühjadest kohvipakkidest kandekotte. Tallinna Saksa Gümnaasiumi õpilasfirma Rehvilahendused pälvis preemia parima boksikujunduse eest. Firmat esindasid laadal Taaniel Ormus, Melari Vainola ja Toomas Piirsoo, juhendaja Ivi Olev. Ka nende toode on üsna eriline - noored valmistavad kardirehvidest valgusteid.

Õpilasfirma on JA-YE (Junior Achievement -Young Enterprise) ettevõtlusõppe programm, mis on kasutusel rohkem kui 30 Euroopa riigis. Osavõtt õpilasfirmade laadast väljaspool oma riiki annab noortele väärtuslikke rahvusvahelisi müügikogemusi.

28.-30. märtsil toimub JA-YE Europe üle-euroopaline laat, kuhu läheb oma toodet tutvustama kõrvuti Tallinna Saksa Gümnaasiumi õpilasfirmaga Rehvilahendused ka Pärnu Ühisgümnaasiumi ning Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi ühisfirma E-ained. Õpilasfirma E-ained tegeleb inimeste nõustamisega E-ainete kohta ning on selleks välja töötanud E-ainete voldiku ning veebilehe. Õpilasfirma E-ained pälvis Eesti õpilasfirmade laadal parima idee preemia ning on üks selle aasta tugevamaid konkurente ka Eesti parima õpilasfirma tiitlile. Õpilasfirmade võistlus toimub aprilli lõpul Tallinnas. Õpilasfirmat E-ained juhendab samuti Mari Suurväli.

Eestis on õpilasfirmade programm kasutusel 1992. aastast ning programmi koordineerib Junior Achievement Eesti. Õpilasfirmade programmi Balti riikides toetab Swedbank.

Samal teemal: