Võimlemisõpetaja Anne Kaar (vanempedagoog) näib kõige tugevamana

Aastatega on Paikuse alevi rahvale hästi teatavaks saanud, et kolmekuningapäeval või mõni päev hiljem süüdatakase Kastani elamurajooni taga asuval jaanituleplatsil kuused põlema. Sellepärast kogutakse kodudest väljavisatud kuused õigeaegselt kokkulepitud kohas ühte hunnikusse ega jäeta juhuslikku kohta õuealal või tänaval vedelema.

Heino heidab järjekordset kuuske tulle; kommi jätkub kõigile

Tänast kasutatud kuuskede kogumise hoogtööpäeva alustasid valla Mesimummi lasteaia lapsed üsna varakult pärast kõige pakilisemate hommikuste toimingute lõpetamist. Välja tulid kõik lapsed - alustades pisematest kuni vanemate rühmadeni. Igal ühel oli käes vastavalt enda mõõdule kas väiksem või suurem oksake või sikutati mitmekesi koguni kuusepuukest. Õpetajad jaksasid kanda ka päris suuri kuuski, aga näiteks lasteaia haldur Pavel Sõsojev istus muretult väikese traktori roolis ja lohistas nööriga järelveetavat suurt saalikuuske. Kuna on ikkagi kalendri järgi sügava talve aeg, siis hoolimata haljendavast murust veeti kuuske ka kelgul, mis libises niiskel rohul päris libedalt.

Aegsasti enne laste saabumist tegid lõkkemeistrid Arne Talu ja Heino Prikk juba väikese tule üles, et ei peaks kõigi kohal oleku ajal hakkama enam tikke otsima ja süütamisega jändama. Lapsi hoiti mõõdukalt ohutus kauguses ja tuld lubati teha üksnes asjatundjatel. Tegelikult lapsed ei hoolinudki väga palju soojale päevale lisatud tule soojusest ja eelistasid pigem lumeta kelgumäel joosta, ukerdada ja kukerpallitada.

Traditsiooniliselt ei jäänud ka sel talvel mitte ükski kuuse tooja ilma vaevatasuta. Paikuse valla kultuuritööspetsialist Ille Riivits lubas kõigil käe kommikotti poetada või pistis arglikumale ise maiustuse pihku.

Samal teemal: