ETKLi juhi Kerli Atsi sõnul on ääretult tore, et võistlusest võttis osa rekordarv talutooteid. Näiteks juustude kategoorias võistles omavahel 21 toodet: valikus olid erinevad kõvad ja pehmed juustud, hallitus- ning praejuustud. „Kindlasti on talunikele suureks motivaatoriks ka võistluse peaauhind, 1500-eurone turundustugi, mille sisu lepitakse kokku võitja soovi ja vajaduste kohaselt. Selline auhind annab väiketalunikele vajaliku tõuke oma toodete suuremaks tutvustamiseks ja tootearenduseks,“ kinnitab Ats.

Žürii esinaise Angelica Udekülli sõnul oli nii rikkalik juustuvalik tema jaoks suureks üllatuseks. „Kohalike juustumeistrite tase läheb iga aasta aina paremaks ja on samaväärne Lõuna-Euroopa juustudega,“ arvab Udeküll.

2019. aasta parim talutoit selgitati välja kaheksas erinevas kategoorias:

  • Parim piimatoode 2019 – mango-lambapiimajogurt (Männiku Piimalambad)
  • Parim talujuust 2019 – Andre Grand Old 2017 (Andre Juustufarm)
  • Parim pagaritoode 2019 – rukkiteraleib (Kaarli Talukaup)
  • Parim liha/valgutoode 2019 – suitsutatud vutimunad anšoovises (Põhja-Eesti Vutifarm)
  • Parim maius 2019 – Andre juustušoks 2017 (Andre Juustufarm)
  • Parim tervisetoode 2019 – mahe tume kasesiirup (Kasekunst)
  • Parim jook 2019 – kasemahl kanepi ja ingveriga (Birch Lagoon)
  • Parim lisand 2019 – Piesta õunastroop (Piesta Kuusikaru talu)

Talutoidu hindamiskomisjoni kuulusid toidublogijad, tunnustatud kokad, ajakirjanikud, ministeeriumi esindajad, turunduseksperdid ja muusik. Nende seas olid näiteks Maakodu ajakirjanik Marju Reitsak, ajakirjanikud Lia Virkus ja Teele Teder, kokk Janno Lepik, toidublogijad Tuuli Mathisen ning Ragne Värk.

13. juulil kuulutatakse Ida-Virumaal Eesti Kaevandusmuuseumis toimuval XXVIII üle-eestilisel talupäeval välja üldvõitja, kes pälvib konkursi peaauhinna, milleks on 1500 euro väärtuses turundustugi võidutootele.

Ürituse pilte näeb siit.
Žürii