Milano ülikooli kiirabieksperdid, professorid Maurizio Cecconi, Antonio Pesenti ja Giacomo Grasselli kirjeldasid Euroopa intensiivravi meditsiini ühingule saadetud kirjas, kui keeruline on olnud koroonaviiruse patsiente ravida.

Nad märkisid, et Itaalia haiglate intensiivraviosakondadesse jõuab väga suur protsent kõigist nakatunud inimestest – kriitilist abi vajab lausa kümnendik.

“Tahame edastada jõulise sõnumi: olge valmis!” teatasid nad.

Itaalia arstid lisasid, et sealsetes haiglates on suur arv intensiivravi vajavaid patsiente, kelle kopsud on viiruse tõttu peaaegu täielikult kahjustatud ja kes vajavad hingamisaparaati. Nende sõnul peaksid Suurbritannia ja Euroopa haiglad valmistuma järsuks haigete hulga suurenemiseks ja haiglad peaks olema varustatud töötajate kaitsevahenditega.

“Suurendage oma intensiivravi võimekust. Tehke varakult selgeks, millised haiglad suudavad turvaliselt lisakoormusega hakkama saada. Seadke valmis intensiivraviruumid – vajadusel kõikides haiglates –, kuhu paigutada koroonaviiruse patsiente.”

Suurbritannias on kaheldud, kas rahvusliku tervishoiuteenuse ehk riiklikud haiglad suudavad koroonaviiruse puhanguga hakkama saada, kui suur hulk patsiente vajab korraga intensiivravi. Värske Briti arstiabiteenuse statistika näitab, et märtsi alguses oli saareriigi riiklikest intensiivravipalatitest hõivatud 80 protsenti. Samal ajal on koroonaviiruse levik alles tõusuteel – 9. märtsi kella 20.30 seisuga oli Suurbritannias 321 nakatunut ja viis surnut. Vaid mõni tund varem oli nakatunuid 280 ja surnuid ei olnud.

Briti haiglates juba arutatakse selle üle, kuidas anda abi, kui nakatunute arvu ennustused lähevad täide ja numbrid suurenevad oluliselt, haiglates pole aga piisavalt voodikohti, hingamisaparaate ja töötajaid.

Tõsine sõnum teistele arstidele

Ühe Londoni suurhaigla vanemkonsultant ütles Independentile, et itaallaste kiri oli murettekitav. “See saab olema karm. See saab olema raske. Mina muretsen töötajate pärast,” lausus ta. Tema sõnul läheb keeruliseks siis, kui paljud arstid ja õed jäävad haigeks.

“Enim muretsen sellepärast, kui intensiivravipalatid on täis ja meil pole piisavalt õdesid ja anestesioloogid (narkoosi- ja tuimestusarstid) on kutsutud haigete eest hoolitsema väljapoole intensiivravipalateid,” ütles ta.

Kui see juhtub, siis pole haiglatel piisavalt võimekust tegeleda nende patsientidega, kes vajavad muid kiireid elupäästvaid operatsioone. “Selle tulemusel hakkavad patsiendid saama halvimat meditsiiniabi. Need inimesed surevad tarbetult.”

Haigla vanemkonsultant jätkas: “Anestesioloogiateenuse käigushoidmine saab olema suur väljakutse. Anestesioloogiatöötajatel on suurim risk haigestuda.” Seda sellepärast, et nad puutuvad otseselt kokku haigete väljahingatava õhuga – uus koroonaviirus levib piisknakkusena.

Haiglad täituvad tundidega

Põhja-Itaalia Lecco provintsi intensiivraviarst Guiseppe Nattino tõi eraldi välja, milline on olukord tema haiglas ja mida teised arstid on nimetanud “hirmuäratavaks”.

Nattino kirjelduse järgi on koroonaviiruses haigetel tõsine nakkus kõikjal nende kopsudes, mistõttu tuleb kopse põhjalikult ventileerida. Arsti kirjast selguvad ka viiruse muud mõjud näiteks vererõhule, südamele, neerudele ja maksale, mis kõik nõuavad ravi.

Doktor Nattino ütles: “Nädal tagasi avasime kuue voodikohaga intensiivraviüksuse koroonaviirusse Covid-19 nakatunud kriitilistele haigetele. Kahe päevaga olid meie ruumid täis ja me suurendasime kohti kümneni 3. märtsil – pärastlõunaks olid kohad täitunud.”

Nüüd plaanitakse selles haiglas koroonaviirusse nakatunute jaoks kasutusele võtta haigla teised, näiteks südamehaigele mõeldud ruumid.

Oluline muutus – noored haigestuvad

Nattino tõi välja ühe olulise muutuse. Viimastel päevadel on hakanud haigestuma nooremad inimesed. Vanem ja nõrgem osa rahvastikust on tema sõnul varem kokku varisenud ning nüüd tulevad ülerahvastatud haiglatesse nooremad patsiendid, kelle tervis ei pea vastu.

Üks Suurbritannia arst märkis, et noortesse patsientidesse puutuvat peab silmas pidama ka nende haiglates ja noortele patsientidele tuleb hoida intensiivravivõimekust.

Veel üks Independentiga vestelnud intensiivraviarst tõi välja, et dr Nattino märkmed näitavad, et koroonaviirusse nakatunud kannatavad vere hapnikupuuduse all, mis tähendab, et nad vajavad hingamisaparaati, sest suur osa kopsudest on viirusest kahjustatud.

Ta lisas: “Kopsupõletik kestab kaua. Patsiendid vajavad suuri ja kangeid ravimidoose, et säilitada piisavat vererõhku. Neerude ülesütlemise vältimiseks on tavapäraselt vaja dialüüsimasinat ja hiljem võivad vereproovid näidata neerukahjustusi.”