Voronja galerii avamine kuus aastat tagasi oli Kaili Kase ja Raul Oreskini jaoks üks suur eksperiment. "Meile endale küll mõte kaasaegse kunsti galeriist vanausuliste külas meeldis, aga ega meil teadmist polnud, kuidas selle võtavad vastu külalised või kas üldse meid Peipsi veerelt üles leitakse," menutavad galeristid. Nüüdseks on Voronjas toimunud kuus kureeritud suvenäitust, mida on külastanud 28 350 kunstihuvilist.

Lisaks näitustele on galeriis toimunud teatrietendused, kontserdid, temaatilised õhtusöögid, maalilaagrid. Koos sõprade, kunstnike, külaliste, aga ka toetajate ning hooandjatega on Voronjast saanud rohkem kui galerii ja Voronja tegevus ei piirne enam ammu Peipsiveerega.

"Kõik, kes meil külas on käinud, teavad, et meil on maad "vot tolle kollase majani seal", mis aastaid on olnud söötis, kus aga kunagi korjati igal sügisel ligi kolm tonni sibulaid," räägib Oreškin. "Aia korrastamisega saame juurde 2200 m2, kus meie külalised saavad edaspidi aega veeta. See annab võimaluse meile külla tulla mitte ainult suvel, vaid ka ülejäänud üheksal kuul"

Kino maastikuarhitektid Karin Bachmann, Mirko Traks ja Kristjan Talistu panid kokku "Skulptuuride aia" ehitusprojekti. Selle finantseerimiseks loodud Hooandja projketi esimese etapi eesmärk on täidetud ning projekteerimiseks ja ehitamiseks vajaminev summa on koos.

Aia keskmes saab olema kõrgemale tõstetud sajameetrine teerada, mida saab kasutada piknikeks, päevitamiseks, koosolemiseks, lõkke vaatamiseks või hoopis kontsertiks.

Materjalid kordavad Voronja põhihoone omi - puit, taaskasutusest klaasaknad, eri vanuses ja seisukorras laudis. Paviljonides, mis teerajale jäävad saab avada eraldi näitusi suurte näituste sees. Skulptuuride aed on platvorm, kus on ruumi nii skulptuuridele kui installatsioonidele, aga see saab olema ka koht kõikvõimalike sündmuste korraldamiseks.

Esialgsete plaanide kohaselt toimub Voronja skulptuuride aia avamine 2020. aasta suvel. "Skulptuuride aia" kulminatsioon toimub 2024. aastal, kui Voronja galerii saab 10. aastaseks ning Tartu kannab kultuuripealinna tiitlit.

Skulptuurid tekivad Voronja aeda erineval moel. Meil on mitmeid koostööpartnereid, kes omalt poolt sellele kaasa aitavad - Kõrgem Kunstikool Pallas, Tartu Kunstikool jaTartu Kunstnike Liit. Läbirääkimised käivad iga-aastase stipendiumi väljaandmise osas, mis võimaldaks järgnevatel aastatel skulptoritelt teoseid tellida . Mõned skulptuurid võivad aeda saabuda ka ajutiselt.

Hooandja kampaaniagi jätkub. Skulptuuride aia teise etapiga on eesmärgiks kokku koguda 3800 eurot, et paigaldada aeda kolm esimest skulptuuri ehk teostada Jan Kausi, Kaisu Koivisto ja Timo Tootsi ideed.