Maalehele teada olevalt on karupere tagaajamise käigus lahku jooksnud, mistõttu võib nende linnast välja viimisega veel aega minna. Küll õnnestus tabada karuema jäljed. Ühe jalajälje laius on 17 cm, mille põhjal võib arvata, et tegu on suure, rohkem kui 180 kilo kaaluva loomaga.

Emakaru on ohtlik ja võib rünnata

Kella kolmeks päeval pole olukord Haaberstis suurt muutunud: karud on endiselt tabamata.

Jahimeeste peegliteni porine Hilux tuli metsast ja aken keriti alla. “Ei ole mõmmit kuskil,” hõikasid jahimehed autost.

Asjatundjate sõnul on see loogiline. Päästet ja politseid konsulteerivad loomaspetsialistid on öelnud, et karud on praeguseks taibanud, et neid jahitakse ning hoiavad end varju.

“Sisuliselt ootame hämardumist, siis proovime uuesti droonide ja ehk ka koertega,” ütles päästeameti pressiesindaja Kristin Rammus.

Õnnetu emakaru, kes oma ühe või kahe pojaga äärelinnas seikleb, on ilmselt paanikas või vähemalt väga-väga ärevil. Kui rünnakut karta, siis just temalt - ta on võõras kohas, teda jahitakse ja emana püüab ta kaitsta oma poegi ning võib väga jõuliselt reageerida.

Kõige eelistatum variant ema ja tema poegade tabamiseks on loomad puuri saada isegi ilma uimastamata.

Kui see pole võimalik, tuleb mängu uinutipüss.

Mõlemal juhul viiakse loomad pärast kaugemale loodusesse.

Ainult juhu, kui asjad lähevad väga halvasti, langetatakse otsus emakaru tapmiseks. Poegadest agressiooni ei kardeta.

Igaks juhuks on Haaberstisse Tuluste tänava algusse toodud siiski ka päris rasketehnikat - näiteks on kohal politsei ligi üheksatonnine soomustatud Ford F550. Päästeamet aga tõi kohale ATV, mida pole seni siiski käiku lastud.

Ootamine jätkub.

Päästeamet palub uudishimutsejatel otsinguala kandis mitte ringi luusida. Hirmunud emakaru võib rünnata ja see pole sülekoera kannast naksamine.

Reporter: Tuuli Jõesaar, Delfi

Fotod: Tiit Blaat, Delfi
Fotod: Sven Arbet, Maaleht

Kaardil on märgitud suletud tänavad ja praegune otsinguala (kell 14:00)

Tuluste tänava elanik nägi karu kaks korda

Tuluste tänaval elav Liis Loo nägi täna karu oma jahmatuseks mitte ühe, vaid kaks korda.

“Käin iga päev koeraga siin lähedal rabas jalutamas ja kitsed on siinkandis tavalised, aga olen alati arvanud, et selleks, et karu näha tuleb maale kolida. Aga täna…!”

Täna hommikul kella poole üheteistkümne paiku hommikul läks Loo lapse tuppa, et seal kardinad akna eest ära tõmmata ja sealt avanenud vaatepilt rabas teda. “See oli suur karu, ilmselt see emakaru. Ta oli võib-olla kümne meetri kaugusel! Kõndis lönts-lönts autode vahel. Hõikasin suurde tuppa tütrele, et vaata ruttu aknast välja - karu! Külmavärinad käisid üle keha küll!" räägib Loo.

Loo otsustas, et täna koeraga kaugemale välja ei lähe. Aga seda, et ta samal päeval teistki korda ja täiesti kaitsetult karuga kohtub, ta ei aimanud. “Olin kindel, et rohkem ma midagi sellist ei näe,” ütleb ta.

Pool tundi hiljem oligi vaja koeraga välja minna ja Loo võttis suuna kodutänavale. Rääkis teel kohatud naabriga mõne sõna juttu ja sammus edasi.

“Järsku kuulsin pea kohal drooni häält, vaatasin selja taha ja nägin, et karu oli minu selja taga, umbes 20 meetri kaugusel. Minu koer, kes on jahikoer, märkas ka ja hakkas kohe karu poole kiskuma. Siis oli küll hirm, et issand, kuidas ma koju saan. Ja karu jooksis must mööda, võib-olla ka paarikümne meetri kauguselt ja ilmselt ta mind ja mu koera ei märganudki, kuna oli nii paanikas,” räägib Loo.

Loo sai õnnelikult koos koeraga koju. Täna on pere pidanud akendes vahti, kuid murelikuks teeb see, et osa elanikke ei ole ilmselt karude liikvelolekust ikka veel kuulnud ja jalutavad tänavatel.

Reporter: Tuuli Jõesaar, Delfi

Vanainimesed, kes meediat ei tarbi, võivad elada teadmatuses

“Paneme meepoti tee peale!” muigab üks päästja.

“Keegi peaks end alasti kiskuma, meega kokku määrima ja metsa jooksma!” täiendab teesulu lähedal ootav fotograaf.

Käsil on karujaht Haaberstis.

Muidu vaiksel Lõuka tänaval on teesulg ja mitu vilkuritega autot ning kedagi läbi ei lasta, sest emakaru koos poegadega on ette võtnud vabaõhumuuseumi kandi külastuse.

Loomad on praegu, keskpäevase seisuga, pagenud vabaõhumuuseumi vastas olevasse metsatukka ja sealt nende kättesaamiseks teesulu juures seisjaid uljaid plaane peavadki. Tegelikult muidugi tehakse tõsist tööd.

Ja on muret ka, sest päästeni on jõudnud info, et karudega samas metsatukas olevat ka üks tervisesportlane.

Kohalikest elanikest osad on karujahiga vägagi kursis ja kõõluvad akendel või aedade ääres.

Aga on ka neid, kes pole midagi kuulnud. “Karu? Kuidas? Siin?” imestab vanaproua Ene, kes poekotiga mööda Tanuma tänavat kodu poole sammub. Habras proua säilitab siiski rõõmsa meele ja arvab, et kuna ta seekord poest ei liha ega mett ei ostnud, jõuab ta mõnesaja meetri kaugusel olevasse koju ohutult.

Kahe lapsega samuti Tanuma tänaval jalutav pereema kuuleb lähikonnas luusivatest karudest samuti alles ajakirjanikult. Teda uudis kohutab ja ta lubab lastega kohe koju tagasi pöörduda.

Reporter: Tuuli Jõesaar, Delfi

Maalehe fotograaf on sündmuskohal hommikust saadik

Maalehe fotograaf Sven Arbet rääkis otse sündmuskohalt, et tegu on emakaru ja kahe pojaga. Hetkel on kohal politsei ja päästeamet. Metsa kohal lennutatakse drooni ja ühte karu olevat juba nähtud.

Kell 12:28 on sündmuskohal kõik väljaanded ja televisioon. Hetkel on vaikus ja politsei sõidab mööda tühje tänavaid ning manitseb teeäärsetes majades elavaid inimesi mitte välja tulema.

Keskkonnaameti avalike suhete nõunik Andri Kuuts ja Keskkonnainspektsiooni nõunik Leili Tuul kumbki teemat kommenteerida ei osanud - infot pole nendeni jõudnud.