Kirjas seisis, et Keskonnaametile on saabunud Kiviõli Keemiatööstuse OÜ geoloogilise uuringu taotlus Lüganuse valla Uljaste külas. “Uuringuruumi pindala on 424,11 hektarit. Tegemist on tarbevaru uuringuga, mille käigus plaanitakse rajada kuni 40 puurauku ja kuni 15 uuringukaeveõõnt uurimissügavusega kuni 50 m. Uuritav maavara on põlevkivi,” teatas amet.

Uuringute ala jääb otse Sonda aleviku, Uljaste järve ja Natura 2000 kaitseala kõrvale.

Uuringusoovist häiritud kohalike initsiatiivina sündis 20. mail sotsiaalmeedia Facebooki grupp „Päästame Uljaste järve”.

Tutvustuses on kirjas: „Selles grupis jagatakse Uljaste järvega seotud teavet. Uljaste järve ümbruses plaanitakse uuringuid põlevkivi kaevandamiseks. Nii uuringuid kui kaevandamine võivad põhjustada järve tühjaksvoolamise, kuna Uljaste järv koos seda ümbritseva oosiga asuvad muust maastikust mitu meetrit kõrgemal.”

Laupäeva (23. mai) hommikuse seisuga on grupis 786 liiget ja see arv kasvab.

Grupis muljetatakse nii mälestusi kaunist Uljastest, kui peetakse konkreetseid plaane järve päästmiseks ja kaevandamiseni viia võivate uuringute taksitamiseks. Nii on välja pakutud mitmeid konkreetseid samme alates allkirjade kogumisest kuni kohtusse ja Euroopa Komisjoni poole pöördumiseni välja.