• See võib siiski olla viimane vastik koroonatalv.

• Hiiumaa hakkas üleöö maske kandma.

“Tagantjärele imestan ise ka, kuidas kevadine ohutunne suvega täiesti ära kadus.”

Tallinnas elav mees oli sunnitud oma aktiivse elu pausile panema, kui sai esmalt teate terviseametilt, et on kokku puutunud koroonahaigega ning siis andis juba ise positiivse proovi.

Ja ta on vaid üks suuremast sõpruskonnast, kes istub kas karantiinis või on juba proovi andnud. Enesetunne on kuidas kellelgi — mõnel enam-vähem, mõnel päris halb.

Tallinna elanike hulka lisandub haigeid kiiresti. Praeguse teadmise kohaselt oli põdejaid pealinnas ka kevadel rohkem, kui statistika näitas.

Ent kevadega võrreldes on olukord ikkagi parem, meditsiinitarvikutest ei ole puudust ning terviseamet töötab täie hooga, et nakatunuid pildil hoida. Suur jaht käib selle kolmandiku seas, kes ei oska öelda, kuidas nad üldse haigeks jäid.

“Sellel nädalal Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia osakonnas tugevdasime koostööd terviseameti Põhja regionaalosakonnaga, et uurida just neid, kelle kohta ei ole teada, kust nad nakkuse said,” rääkis Maalehele teadusnõukoja juht, viroloogiaprofessor Irja Lutsar. “Määrame viiruse genotüübid ja näeme sealt väga selgelt, et midagi tuuakse Eestisse sisse ning siin see levib edasi. See on tõesti uus puhang, mis siin on tekkinud. Meie eesmärk on saada kätte, kust inimene viiruse sai. Pooled inimesed laboris tegelevad praegu sellega.”