Nii mõtlesin. Aga eksisin.

Tuleb välja, et keegi ei tea, kus asub Eesti väikseim maapood. Meie tublid ametkonnad on usinad andmete kogujad. Kaupmehed on pahandanud, et küll tuleb üles anda kraanikausside arv, nende kõrgus maast ja tont teab, mis tuhat pisiasja veel. Aga seda, kui suur on kõige väiksem müügipind ei teadnud kahjuks majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, kuigi tublid töötajad tuulasid andmeis hoolega.

Konkreetset pindala-abi ei osanud pakkuda ka lahked päästeamet, toiduamet, kaupmeeste liit.

Lugejate hoog


Kus mure kõige suurem, sääl abi kõige ligem! Nii saigi nõuandeid Maalehe lugejailt küsitud. Tohhoo tonti! Ainuüksi Maalehe Facebooki grupis anti mulle 143 soovitust, kuhu poodi minna. Posu meile tuli lisaks.

Siin väike valik väikestest maapoodidest, mida külastada soovitati: Haiba, Ruila, Viru-Jaagupi, Kõrkküla – Tõllu pood, Muhu Lumiste pood, Tsooru, Leesi, Kihnu Kurase, Pootsi, Nõuni, Aegviidu, Omedu ja Siiraku poed Omedul, Kõnnu pood ehk Kõnnukas, Sauvere, Kuimetsa, Viitka, Tihemetsa, Linnamäe, Selja, Laadla, Põlgaste Helina pood, Dirhami, Valguta, Piirissaare, Vahastu, Võhma Valeriku, Jeti pood Tõrva vallas, Lõpe pood, Liivi pood Kahkva külas, Julia pood Kurtnas, Voore, Tarbja, Hullo, Pärlijõe, Koosa, Võiste, Oonga, Soonurme Janeki pood, Sipa, Haiba, Varnja, Kõnnu, Helina, Leevi ...

Mõõdulint appi


Hulga telefonikõnede, meilide ja pärimiste järel jõudsime viimaks järelduseni, et väikseim maapood peab olema müügipinnaga alla 40 ruutmeetri.

Taas, helistamisi, uurimisi, mõõtmisi. Lõpuks jäi sõelale kolm kauplust. Haarasime kaasa tuttuue punase mõõdulindi, et kohapeal ruutmeetrid üle mõõta...

Täna saab fotogaleriist vaadata, mida väikestes maapoodides nägime ja kogesime.

Pikem lugu Eesti loodetavasti väikseimates maapoodides kogetust ilmus Maalehe 23. detsembri numbris. Sealt leiab ka poodide ülemõõtmise täpsed tulemused.