Jaanuaris ja veebruaris Eestit tabanud pikk külmalaine andis võimaluse võtta ette metsa- ja maaparandustöid, mida soojal ja niiskel aastaajal rasketehika kaalu ja pehme pinnase tõttu oleks keeruline teostada. Siiski ei suuda ka krõbedam pakane teinekord pinnast piisavalt läbi külmutada, mistõttu antud juhul vajuski hinnaline Komatsu roomikekskavaator tööde käigus läbi pehme turba sohu.

Masinat enam käivitada ei õnnestunud ning kui see lõpuks ilmade soojenedes kätte saadi, olid kahjustused nõnda ulatuslikud, et ekskavaatori taastamine ei olnud enam mõistlik. Ekskavaatori juhtumieelseks turuväärtuseks hinnati 70 tuhat eurot, mis kahjukannatajale ka täies ulatuses hüvitati.

Ekskavaatori kindlustanud PZU Kindlustuse sõidukikahjude kahjukäsitluse grupi juhi Teet Järve sõnul tuleb sarnaseid juhtumeid suurtehnikaga ette pea iga aasta.

„Tõsi, tänavuse külma ja kuiva talve tõttu laekus vähemalt PZU-le võrreldes varasemate aastatega selliseid juhtumeid pisut vähem. Küll aga on selliste õnnetuste puhul kahjusummad alati märkimisväärsed, sest selline tehnika on ülimalt kallis nii uuena kui ka järelturul,“ kinnitas Järv.