Rae vallas asuv Patika küla on eelmistel aastatel Jüriöö märgutulede aktsioonis tuleketti edasi saatnud Veskitaguse külast Aaviku küla poole, sel aastal tehakse lõkkeid koduõuedes.

Pealinna veerekese pääl


Patika on üks neist vanadest küladest, mida esmakordselt mainiti kirjalikult 1241. aastal Taani hindamisraamatus. Viimastel aastatel on küla kiirelt kasvanud, möödunud suvel ületas elanike arv 500 piiri.

Hea asukoht Rae vallas Harjumaal on kindlasti selles suurt rolli mänginud. Tallinn asub umbes 18 km kaugusel ja pealinna lähedusest on tingitud nii Patika külaelu “head” kui “vead”.

Näiteks on kodukülast lihtne käia Tallinnas tööl ning nautida kõiki muid pealinna mugavusi – ühtviisi lähedal on kultuuriasutused ja kaubanduskeskused.

Loodus ja rahu


Samas ümbritseb me kodu loodus ja rahu, kostab linnulaulu ja jalutavad metsloomad. Isegi karu on Patikal paar korda nähtud!

Liivaplatsil saab mängida rannavollet ja lähedal asuvad kergliiklustee ja matkarajad, küla piiril kulgevas Pirita jões saab supelda või kala püüda igal aastaajal.

Kuna võimalusi on nii palju ja kodus olla nii hea, siis sellevõrra on tagasihoidlikum elanike soov osaleda aktiivselt kogukonna ühistegevustes. Tegutsejate ja kaasamõtlejate seltskond on loomulikult olemas, kuid võiks olla palju suurem.

Pikk ja lai küla


Veel muudab Patikal kogukonnaelu veidi keerulisemaks hajutatus võrdlemisi suurel pindalal ja kahel pool Tallinn-Tartu maanteed. Küla on nii pikk kui lai, siin saab rääkida neljast eraldiasuvast piirkonnast – hajaküla põliste ja uuemate talumajapidamistega, nn Patika keskus kolhoosiajal rajatud eramutega, 1980. aastatel ehitatud suvilakooperatiivid Kiili valla külje all, kus tänaseks on juba palju püsielanikke, ning umbes 15 aastat tagasi rajatud Kuremäe elamurajoon.

Omavahel suheldakse ikka kõige rohkem naabritega ja nii on Patikal mitu kogukonda, kelle ühendamine on küla eestvedajatele heaks kaasamisharjutuseks.

Kolivad jaanituled

Kõige aktiivsem periood oli Patikal 1970.-80. aastatel, kui Patika kultuurimaja juures tegutsesid mitmed ringid ja korraldati rahvapidusid, mis olid kuulsad nii lähedal kui kaugemal. Kolhooside lagunemisega said need ajad mööda ja kultuurimaja müüdi erakätesse.

Kõigele vaatamata on Patikal oma kestvad traditsioonid, näiteks jaanituled. Need said alguse kogukonna jaanikutest ja kasvasid aastateks 2013-2017 (koostöös BGM Managementiga) üle Eesti kuulsateks jaanituledeks, millel esinesid vinged ansamblid. Pärast selle ürituse ümberkolimist vallakeskusesse Jürisse on kohalik jaanituli jätkunud väiksemas ja hästi rahulikus mahus.

Palju aastaid, juba enne “Teeme ära” algust, on kogukond osalenud kevadisel talgupäeval nii koristamisega kui ka muude projektidega. Küla on tõesti muutunud palju puhtamaks. Oleme tähistanud aastavahetust, vabariigi aastapäeva, lastekaitsepäeva, vanavanemate päeva ja 2020. aasta augustikuu lõpus tegime ka oma esimese kohvikutepäeva.

Patika võistkond on olnud esindatud Rae valla mängude nimelise spordisarja kõigil etappidel.

Külakoor kokku


10 aastat tagasi kutsuti Patika 770. aastapäeva tähistamiseks kokku Patika külakoor, milles tänaseks laulab umbes kolmandiku jagu kohalikke hõbehääli, ülejaanud laulikud tulevad kokku mujalt Rae vallast, aga ka Koselt, Sauelt ja Tallinnast.

Koor on saanud kiidusõnu oma hea kõla poolest. Koroonaohu tõttu on küll kooriproovides tekkinud pikad pausid, aga lauljad ootavad pikisilmi võimalust taas häälepaelad üles soojendada ja üheskoos heliseda.

Kahjuks ei ole külal hetkel oma seltsimaja, aga koostöös Rae Vallavalitsusega on meie külaselts algatanud Patika külas asuva kunagise Kautjala koolimaja (ehitatud 1867) hoone korrastamist ja loodame paari aasta jooksul ruumid aastaringseks kasutuseks korda saada.

Seni peame oma koosolekuid muldpõrandaga ja „loomuliku ventilatsiooniga“ vanas koolisaalis, mis on ka omaette õdus.

Talisuplus ja Kukerpillid


Viimasel paaril aastal populaarsust kogunud talisuplemine on au sees ka Patika külas! Möödunud aastavahetusel saatsid ühise tervisesuplusega vana aasta ära 8 peanuppu ja huviliste arv on jätkuval tõusuteel. Oma roll selles on kindlasti kohaliku omaalgatuse programmi, Rae valla ja kohalike elanike rahastusel soetatud haagissaunal, kuhu pärast karastavat suplust hea sooja minna on.

Tänavune olulisim sündmus külas saab olema Patikal Kure koplis korraldatav Rae valla 18. külade päev.

Ligi 10-liikmeline korraldustiim külavanema eestvedamisel on juba veebruarist alates ettevalmistusi teinud ja loodab väga, et 31. juulil 2021 võimaldab üleüldine olukord selle sündmuse ellu viia ja toredaid Rae valla elanikke küladest ja alevikest vastu võtta. Igatahes õhtu peaesinejaks kutsutud 50. aastaringi käiv ansambel Kukerpillid pidi juba ärevil olema ja proove tegema!

* Meenutuseks Jüriöö Märgutulede kohta, enam kui 300 tuld süttimas, aga tuleb lisa

• Maarahva püha, jüripäeva tähistamiseks alustas Paide ajakeskus Wittenstein koostööd Maalehega kogudes külade lugusid ja kutsudes kuu aja pärast süütama ka oma märgutuld, mis kuulutaks „Eestimaa küla elab!”

• Foto ja lühike kirjatükk oma külast tuleks saata meilile jyrioo@wittenstein.ee . Lood ilmuvad nii Jüriöö Märgutulede kui ka Maalehe kodulehtedel. Sealt saab ka 23. aprilllil vaadata ülekannet tulede süütamisest.

• 23. aprillil kell 21.00 süttivad Eestimaa eri paigus jüriöö märgutuled. Märgutuled läidetakse üle kogu Eestimaa juba neljandat aastat. Kena kui registreeriksid oma märgutule juba täna aadressil : http://jüriöömärgutuled.ee .

• Seega 23. aprilli õhtul kell 21.00 tuleks oma koduhoovis süüdata aga lõke, tõrvik, küünal või muu märgutuli, järgides seejuures tuleohutuse ja terviseameti nõudeid. Kindlasti tasub tule juures ka pilti või videot teha ja postitada need Facebooki lehele Jüriöö Märgutuled 2021 või saata meiliaadressile jyrioo@wittenstein.ee .