Reisigrupi heatujulise seltskonna hulgas on säranud iseäranis üks proua Viljandist – Maire Juuram, kes hea loosiõnne tulemusel sai reisi Maalehe tellijana tasuta.

“Vaatasin noorena raamatust Itaalia pilte ja mõtlesin, et tahaks kangesti sinna maale minna. Ja nüüd saingi. Tuleb välja, et kui midagi väga kõvasti soovida, siis võib sellest kasu olla,” ütleb Maire Juuram.

Maire sai võidust teada e-kirja teel ning pidas seda esialgu pettuseks.

“Läksin e-kirjade seast mingit arvet otsima ja nägin siis kirja: “Palju õnne, te olete võitnud Maalehe Sardiinia reisi.” Arvasin esiti, et see on petukas. Kuna kell oli palju, siis ei saanud kirjas jäetud numbrile kohe ka helistada. Närvitsesin terve öö ja helistasin siis kohe järgmisel hommikul. Tuli välja, et polnudki mingi nali. Sõitsingi Itaaliasse ja sain veel sõbranna ka kaasa võtta!”

Maire ütleb, et seni pole teda loosiõnn eriti saatnud, heal juhul on võitnud vast viis eurot. Nüüd aga selline vedamine! “Pärast reisi võitmist pikendasin kohe Maalehe tellimust.”

Sardiinia meeldib talle väga ning rahul on ka need, kes mujal Itaalias juba palju kordi käinud. Sardiiniasse pole omal käel eriti osatud tulla, pigem on see teada kohana, kus Ott Tänak rallimasinal kihutamas käinud.

Sardiinia on suuruselt veidi enam kui pool Eestit, kuid rahvast elab saarel 1,6 miljonit. Enamasti käivad siin puhkamas itaallased ise ning nemad võtavad siis asja tõsiselt ette.


Vana tuttavana on reisil Sirje Prans, kes on kokku arvu­tanud, et viibib Maalehega 19. reisil.

“Ringreisid, nagu meile need meeldivad, kus käiakse piirkonda aktiivselt avastamas, tunduvad itaallastele rohkem raske töö moodi,” selgitab Go Traveli giid Kristel Unus. Temalt saime teada ka huvitava fakti – itaallasedki varuvad küttepuid, et pitsaahjud ületalve töös hoida. Nemad ostavad puid aga kilo kaupa ning tavaline varu ca 500 kg vastab ligikaudu kahele ruumimeetrile.

“Puude ladumine on aga nii raske töö, et sellise koguse varju alla panemine võib võtta hea mitu kuud,” muigab giid, kes sellisele asjale ise tunnistajaks olnud. Meid sellel reisil küttepuud mõistagi ei paelu, küll aga kohalikud maitsvad toidud ning kuumad rannad.

Sardiinia on suur, aga risti-põiki saame selle üle vaadatud ning seda tahtmist grupil jagub.

Reisi keskpaigaks jõudis grupp Alghero linnakesse, kus avaldus huvitav fenomen: lähed randa, seal näed inimesi oma seltskonnast. Lähed kohvikusse, sealgi on nad ees. Kõnnid poodi, juba kuuldub riiulite vahelt tuttavaid hääli. Küllap on huvi uusi asju näha nii suur, et keegi ei malda pikalt paigal püsida, ja midagi meid ühendamas on, et samadesse kohtadesse satume.

Vana tuttavana on reisil Sirje Prans, kes on kokku arvutanud, et viibib Maalehega 19. reisil.

Sirje seletab sellist püsivust mõnusa seltskonna ja turvatundega – reisid on planeeritud hoolikalt ning ka kaasa reisivate Maalehe ajakirjanikega on ta sina peal ning kõigi nende kirjutatud lugudega kursis.

Sellistele lugejatele on lausa rõõm kirjutada!


Traditsioon

Maalehe reisid

Esimene Maalehe reis toimus aastal 1993, siis sõideti Taani. Nüüdseks on Euroopa risti-põiki läbi rännatud ning tehtud ka meeleolukas retk Siberisse. Traditsiooniliselt on igal aastal võitja, kes saab reisile Maalehe kulul. Esimest korda ajaloos jäid reisid ära mullu, kui maailma tabas pandeemia. Tuleviku suhtes oleme aga üsna optimistlikud ja söandame lubada: Maaleht sõidab reisile ka 2022. aastal!

Reisimuljeid saab jälgida Maalehe kodulehel Sardiinia reisiblogist www.maaleht.ee