Kui enamik inimesi seostab Ramirenti peamiselt ehitusvaldkonnaga, siis tegelikult on pilt hoopis kirjum. Ehitusettevõtted moodustavad klientidest ainult 60 protsenti. Suur osa rentnikest tulebki aga tööstusest, filmitööstusest, reklaamifirmadest ja üritusturundusega seotud ettevõtetest – näiteks tehakse palju koostööd Eesti Jalgpalli Liiduga.

Jagamismajandus (shared economy) kogub jõudsalt populaarsust kõigis valdkondades. Kui mõelda viimasel ajal igapäevaseks muutunud teenusepakkujatele (Bolt, CityBee jne), võime juba lähemas tulevikus kujutada ette olukorda, kus keegi näiteks autosid enam ei ostagi. Neid renditakse, kasutatakse ainult vajadusel ja jagatakse omavahel.

Samasugust mõttemalli juurutab oma tegevuses ka Ramirent – kolm neljandikku ettevõtte käibest moodustab renditeenus, müügi osatähtsus piirdub vaid neljandikuga. Jagamismajanduse põhimõtteline eelis on loomulikult keskkonnasõbralikum majandustegevus. Kui mõelda kas või eeltoodud näitele autokasutusest, siis leiab plusse veelgi – näiteks igapäevase parkimisprobleemi märgatav vähenemine. Tegelikult tulevad rentimise erinevad eelised välja ka palju väiksemal skaalal. Hekilõikurit – eriti kui seda ainult paar korda aastas kasutada – pole ju tarvis igaühel koju osta.

Lisaks hekilõikamisele leidub igapäevases majapidamises veel palju töid, mille tarbeks vajalikud tööriistad on hoopis mõistlikum rentida. Erinevad muruniitmisvahendid, käsitööriistad, kas või akutrell – kui tihti keskmine inimene ikka kruve seina laseb? Suuremate masinate, tõstukite, ekskavaatorite ostmisest pole tihtipeale üldse mõtet rääkida – need on eraettevõtjale kulukad ja väga pika tasuvusajaga. Potentsiaalsed tehnika ostjad on ainult kitsalt spetsialiseerunud ettevõtjad.

Sel aastal ehitati valmis kaks päikeseparki võimsusega 300 kW.

Kõige uuem (roheline) tehnika

Mõeldes tehnoloogia kiirele arenemisele, võib seesama renditud hekilõikur säästa kõige kallimat ressurssi – aega. Kümme aastat vana lõikuriga ei suju harva tehtav töö pooltki nii kiiresti. Ramirendi tegevjuhi Heiki Ontoni sõnul on teadlikult investeeritud kõige kaasaegsemasse tehnikasse, nii et rentnik saab kasutada viimase peal tööriistu. Samuti – professionaalne tehnika võib tihitpeale nii kallis olla, et tavaline edasimüüja seda oma tootevalikusse ei võtagi. Ostja saab valida selle vahel, mis riiulitel seisab, ent suurel rendiettevõttel on koostööpartnerid, kelle tehnikat mujal maale ei toodagi.

„Üle 80 protsenti meie seadmetest on rohelised – töötavad akudega või saab juhtme seina lükata,” selgitab Onton. Podisevate diiselmootoritega tõstukid asenduvad üha enam akujõul töötavate masinatega, ent sellised mudelid maksavad tihtipeale lausa kolmekordset hinda. Kusjuures klient ei pea kõige uuema tehnika rentimisel midagi juurde maksma. „Ehitusettevõtja ei taha rohelise tehnika eest isegi Norras ühtegi eurot lisaks maksta ja valib alati odavama, valib sel juhul ikkagi diiselmootori,” räägib Onton ning lisab, et seetõttu ei saa klientidelt rendi eest kõrgemat hinda küsida. Masinapargi uuendamine on ikkagi Ramirendi kui ettevõtte sisemine missioon muutuda keskkonnasõbralikumaks ja kasutada jätkusuutlikku energiat.

Paari aastaga tahame jõuda olukorrani, kus 90–95 protsenti seadmetest töötavad elektri või akudega ning enamik seadmeid on meie enda elektriga laetud

Tulevikusuund on rohelised seadmed

Lisaks sellele, et suure tõstuki saab juhtmega seina lükata, tahab Ramirent masinaid ka oma toodetud energiaga laadida. Viis aastat tagasi loodud RamiGreen tekitab ettevõtte seadmetele teatava standardi, millega liigutakse keskkonnasäästlikkuse poole. Sel aastal ehitati valmis kaks päikeseparki võimsusega 300 kW ja need katavad pool Ramirendi aastasest vajadusest. Lihtsamalt öeldes – seesama päikeseenergia jõuab renditavasse seadmesse.

Lisaks taastuvenergia kasutamisele rendiseadmetes tehakse tööd ka kogu ettevõtte igapäevases tegevuses.

Ettevõtte tulevikusuund taastuvenergia kasutamise ja keskkonnasõbralikkuse poole ei saa tingitud olla klientide nõudlusest. Nagu turuolukord näitab, pole enamik nõus roheliste lahenduste eest lisaks maksma. Selline tulevikusuund saab eelkõige sündida ettevõtte sisemisest missioonist ja tulevikuvaatest, mis eeldabki investeeringuid ja uuendusi. Ramirendi roheline liikumine on väga selgelt paigas. „Paari aastaga tahame jõuda olukorrani, kus 90–95 protsenti seadmetest töötavad elektri või akudega ning enamik seadmeid on meie enda elektriga laetud,” ütleb tegevjuht Heiki Onton.

Jaga
Kommentaarid