Reedel koondub madalrõhkkond Skandinaavia põhjaalade kohale. Öösel liigub üks pööris tihedama sajuga kiiresti üle Läti ja Leedu ida suunas, meil on aga kohatisi sajuhooge ning temperatuur langeb mõnel pool kraad kuni paar alla nulli. Päeva esimeses pooles on sajuvõimalus väike, kuid juba pärastlõunal läheneb Skandinaavia poolt uus lohk, milles tõenäoliselt areneb uus osatsüklon. Sellega seotud tihe vihma- ja lörtsisadu laieneb üle Eesti. Tuul on enne keskööd võrdlemisi nõrk ja valdavalt lõunakaarest, öö hakul pöördub aga saartelt alates loodesse ning tugevneb järsult. Loodetuul paisub öö jooksul tormiseks – jälgige edasist prognoosi, sest pöörise trajektoor on pidevas muutuses. Päev tuleb ka mitmel pool tõenäoliselt tugeva loodetuulega. Pöörise järel on sajuvõimalus väiksem ja pilvkattes esineb selgimisi.

Pühapäevaks tuul ajutiselt nõrgeneb, õhuvool pöördub põhjakaarde ning õhumass külmeneb. Lisanduvad ka sajuhood – esialgu sajab hooti vihma ja lörtsi, aga õhumassi jahtudes muutuvad sajuhood vastu esmaspäeva ööd lumisemaks. Temperatuurifoonis on oodata langust ja teedel suureneb libeduseoht. Mitmel pool on oodata ajutise lumikatte moodustumist.

ILM AASTA TAGASI

18. novembril 2020 kõikus õhutemperatuur 11,8 (Kuressaare) ja 0,8 kraadi (Narva) vahel. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Sõrves 21,2 m/s. Vihma sadas Pärnus 14,6 mm.

Uuel nädalal jääb Põhja-Atlandi kohal laiuv kõrgrõhkkond tõenäoliselt väheliikuvaks ja avaldab seeläbi mõju kogu Euroopa ilmamustrile. Niisugune olukord, kus Atlandi ookeani kohal on võimas kõrgrõhkkond ees, tõmbab kaugemalt läänest tulevatele tsüklonitele pidurit. Samal ajal avaneb Barentsi merel tiirutavatel madalrõhkkondadel võimalus tungida sügavamale Põhjamaadesse ühes arktilise õhuga. Esmaspäeva öösel jätkubki meil põhja poolt külmema õhu sissevool ühes lörtsi- ja lumehoogudega – õhutemperatuur langeb. Külmale õhule võib aga juba teisipäeval järgneda ajutine soojenemine – õhumassivahetus toimub tugeva tuule saatel ja sajuhoogudega. Seega jätkub heitlik ilm ning tuleb valmis olla plussi ja miinuse vahet kõikuvaks temperatuuriks, samuti väga mitmekesiseks sademete menüüks. Kel on veel talverehvid autole alla panemata, siis on soovitatav see lähiajal ära teha, mitte jätta viimasele minutile.