Öine õhutemperatuur on veel vahemikus –4...+1°, päeva peale algab loode poolt alates kiirem langus ning õhtuks langeb mandril kuni –9°ni, kohati alla sellegi. Reedel eemaldub madalrõhkkond Venemaa põhjaalade kohale ja selle järel on meil veel lumehooge, kohati tuiskab. Päeval tugevneb lõuna poolt aegamööda kõrgrõhuhari, mille toel on oodata pilvkattes selgimisi ja sajuvõimalus väheneb. Loodetuul taltub ja õhtuks on mandril juba nõrk ning muutliku suunaga. Õhk külmeneb kiiresti. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul –5...–13, kohati kuni –18°, üksnes saartel ja läänerannikul on märksa pehmem.

Sünoptik Kairo Kiitsak

Reede ööl vastu laupäeva taandub kõrgrõhuhari Eesti kohalt järk-järgult itta ja selle tiiva all ilm mandril krõbe. Õhutemperatuur võib selgema taeva all langeda kohati –20° ümbrusse. Niisugune külm ei jää aga siia kauaks püsima, vaid annab juba hommikuks lääne poolt alates järele, sest samal ajal suureneb Skandinaavia poolt taas madalrõhkkonna surve. Selle serva mööda algab pehmema õhumassi pealetung. Tuul pöördub lõunakaarde ja tugevneb. Saartele jõuavad öösel uued sajupilved, mis levivad edasi mandrile. Sajab lund, saartel ka lörtsi, suureneb jäiteoht. Päev on pilvine ja mitmel pool sajab lund, saartel ka lörtsi, paiguti tuiskab. Mandril jäävad enamasti püsima kerged miinuskraadid (–1...–6°), Lääne-Eestis võib õhutemperatuur üle 0° tõusta.

Pühapäeval tänaste andmete kohaselt ilm suisa vesiseks veel ei lähe. Mitmel pool on lumepilvi liikvel ja paiguti tuiskab. Puhub tugev lõunakaare tuul.

Uus nädal tuleb samuti väga muutlik – õhutemperatuur kõigub plussi ja miinuse vahet. Madalrõhkkondade ülekaal püsib. Oodata on nii lund, lörtsi kui vihma. Märksõnaks on ka tugev tuul, mis puhub nädala alguses valdavalt lõunakaarest, seejärel nädala keskpaigast alates peaks pöörduma rohkem loodesse ja läände.


ILM AASTA TAGASI

6. jaanuaril 2021 kõikus õhutemperatuur Eestis +1,7 (Sõrve) ja –4,3 kraadi (Väike-Maarja) vahel.
Lume paksus oli Tõraveres 8 cm. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Sõrves 16,9 m/s.

Allikas: Maaleht