Öö vastu laupäeva on kõrgrõhuharja mõjul suurema sajuta, nõrga tuule ja talvise külmaga, selgineva taeva all langeb õhutemperatuur –10°st madalamalegi. Aga edasi jätkab ilm tempokalt. Laupäeval läheneb Skandinaaviast juba uus ägenev madalrõhkkond, laieneb servaga jõuliselt üle Läänemere ning tõstab lõuna- ja kagutuule tugevaks. Lumesadu jõuab esmalt saartele ja laieneb kiiresti üle maa, tuiskab. Õhtul muutub sadu tihedaks ja tuul tugevamaks, saartel tuleb ka lörtsi. Õhutemperatuur jääb mandril miinuspoolele, saartel tõuseb üle 0°.

ILM AASTA TAGASI

27. jaanuaril 2021 kõikus õhutemperatuur 2,4 (Pakri) ja -1,0 kraadi (Lääne-Nigula) vahel. Lume paksus oli Tallinn-Harkus 20 ja Tõraveres 5 cm. Tuule kiiruse maksimumiks mõõdeti Vilsandil 15 m/s. Ristnas mõõdeti sademeid 7,1 mm.

Pühapäeval tuleb uut ägedat madalrõhkkonda võõrustada. See lisab rohkelt lund (ööpäeva jooksul võib lisanduda 20 cm ja enamgi), teeb tuisku, Eesti lääne- ja lõunaservas tuleb ka lörtsi ja vihma. Öö on tugeva kagutuule ja 0° lähedase õhutemperatuuriga. Päev tuleb tormiseks tõusva põhjakaare tuule ja külmeneva ilmaga. Liiklejaile on suureks ohuks libedus, halb nähtavus ja tugev külgtuul.

Uue nädala esimene pool tuleb rahulikum ja mõõduka talvekülmaga. Naabriks olev madalrõhkkond lisab küll lumehooge, aga sajuhulgad on märksa tagasihoidlikumad.