Kolmapäevase seisuga oli ametis registreeritud 628 Ukrainast Eestisse saabunud lemmiklooma. Üle poole neist on Tallinnas, 55 Harjumaal, 45 Saaremaal, 31 Tartus, Pärnus 29 ja 23 Ida-Virumaal.

PTA on kontrollinud neist 470.

“Loomad on erineva tervisestaatusega. Mõnel pole kiipi, mõnel pole marutõvevastast vaktsineerimist, mõnel puuduvad identifitseerimisdokumendid,” rääkis PTA loomatervise ja -heaoluosakonna peaspetsialist Darja Trohhatšova.

PTA-le teada antud loomad läbivad ameti poolt tervisekontrolli ning saavad vajalikud vaktsiinid ja kiibi. Amet kontrollib sõjapõgenike lemmikloomi marutaudiohu tõttu, sest Ukrainas on see loomi ja inimesi ohustav tõbi laialt levinud.

Trohhatšova andmeil ei ole Eestisse toodud Ukraina lemmikloomade seas ühtegi marutõvejuhtumit esinenud.

Euroopa Komisjoni ettepanekul leevendasid liikmesriigid märtsi alguses sissetoomistingimusi sõjapõgenikega kaasas olevatele koertele, kassidele ja valgetuhkrutele.

“Kuna sõjapõgenikud on sunnitud lahkuma oma kodudest, võttes kaasa vaid kõige olulisema, siis selleks võib olla ka lemmikloom. Seetõttu lihtsustati reisijatega kaasas olevate lemmikloomade liikumise nõudeid,” selgitas PTA loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda. “Leevendus ei puuduta teisi kriisipiirkonnast pärinevaid loomi.”

Keda on Eestisse toodud?

PTA loomatervise ja -heaoluosakonna peaspetsialisti Darja Trohhatšova andmetel on Ukraina sõjapõgenikud Eestisse kaasa toonud:

330 koera;

270 kassi;

seitse muud lemmikut, näiteks küülikuid.

Jaga
Kommentaarid