Levinuim müüt, mida mikrolaineahjude kohta usutakse, on see, et mikrolaine- või elektromagnetkiirgus avaldab negatiivset mõju inimese tervisele. Tõsi, kiirgus võib inimesi mingil määral mõjutada, kuid see ei põhjusta tervisehäireid, kuna mikrolaineahju korpus ja spetsiaalne kaitseklaas ei lase mikrolaineid läbi.

Samuti on levinud eksiarvamus, et pärast mikrolaineahjus toidu valmistamist või kuumutamist koguneb söögi sisse magnetkiirgus. Tegelikult see nii ei ole — kogu elektromagnetkiirgus jääb mikrolaineahju sisse ning kaob sealt kohe pärast seadme väljalülitamist.

Ebatervislik või mitte?

Mikrolaineahjus valmistatud toitu peetakse sageli ka ebatervislikuks ja toitainetevaeseks. Toitained lagunevad kuumuse mõjul hoolimata sellest, kas toitu valmistatakse mikrolaineahjus, küpsetusahjus või pannil.