Sidrun majapidamistöödel

Kuna sidruni abil on võimalik lahti saada ebameeldivatest lõhnadest, siis hõõruge pärast külmkapi suurpuhastust selle seinad ja riiulid üle pooleks lõigatud sidruniga ning jätke natukeseks seisma. Poole tunni pärast pühkige pinnad üle puhta niiske lapiga.

Hoidke külmikus poolik sidrun, mis hoiab värskena need toiduained, mis kipuvad kergesti juurde võtma võõraid lõhnu.

Pärast kala- või sibula lõikamist hõõruge käsi sidruniviiluga. Loputage käed ja kreemitage hoolsalt sisse.

Keetke keedukannudes ja pottides piisavas koguses vees sidruniviile, see eemaldab katlakivi. Sidrunist eralduv hape lahustab katlakivi sama edukalt kui keemilised puhastusvahendid.

Sidrun on tuntud oma antibakteriaalse toime poolest. Selleks, et bakterid ja hallitus ei hakkaks lõikalaudade pinnal vohama, loputage lõikelauda kuuma veega ja määrige seejärel sidrunilõiguga. Peale pooletunnist seismist peske uuesti sooja veega ja pange kuivama.

Sidrun haiguste raviks:

  • Sidruni eeterlikud õlid rahustavad südant. Sidrun aktiviseerib organismi nakkuste eest kaitsvate leukotsüütide tegevust. Tal on palavikku alandav, bakterite- ja põletikuvastane ning verd puhastav toime.

  • Nohu puhul tilgutage ninasse paar tilka sidrunimahla (2-3 korda päevas). Angiini korral jooge sidrunimahla ja loputage sellega kurku, segades seda eelnevalt veega.

  • Hambahaiguste puhul loputage suud seguga veest, meest ja sidrunimahlast.

  • Haigele maksale teeb head tühja kõhuga joodud sidrunivesi: lõigake tükkideks kolm vilja, valage üle keeva veega ja ravim ongi valmis.

  • Konnasilmast vabanete sidrunikoore abil, millel on veidi viljaliha küljes. Asetage see kuuma auruga pehmeks tehtud ja kuivaks hõõrutud konnasilmale. Umbes 5 päeva pärast peaks nuhtlus olema kadunud.

Sidrun kosmeetikas

Normaalsele ja kuivale nahale sobib järgmine retsept. Toorele munakollasele lisage ½ kl koort ja 1 sl taimeõli. Segage läbi, lisage ¼ kl viina ja ½ sidruni mahl. Hoidke segu külmikus.

Laienenud pooridega nahka puhastage iga päev seguga, milles on võrdsetes osades sidrunimahla ja mineraalvett. Pärast seda pole vaja nägu loputada ega kuivatada.

Kortsude ärahoidmiseks kasutage putru, mille saate 0,5 liitri piima sisse pigistatud sidrunist.

Kui nägu pidevalt higistab, hõõruge seda aeg-ajalt sidrunimahlaga, mille lahustate keedetud vees.

Kui olete sunnitud töötama tolmuses ruumis, tehke järgmine segu: 1 sidruni mahl, 0,5 kl värsket hapukoort, ¼ kl viina ja 1 munakollane. Pärast tööd peske nägu veega puhtaks ja siis puhastage selle seguga.

Igale nahatüübile sobib pleegitav mask. Segage 20 g pärmi 1 tl sidruni viljalihaga. Pange tass 2-3 minutiks kuuma vee nõusse ja kandke soojana näole. 20 minuti pärast peske sooja keedetud veega maha.

Tedretähnidest aitab vabaneda segu sidrunimahlast, veest ja äädikast (võrdsetes kogustes). Kui teil on kuiv nahk, lisage veidi glütseriini.

Rasvaseid juukseid hõõruge veega segatud sidrunimahlaga. Hea on neid veel hõõruda 2 tundi enne pesu seguga, milles on 2 osa sidruni- ja 1 osa porgandimahla. Siduge pähe soe rätik.

Allikas: Targu Talita ja Ženskije Sekretõ