Ühepajatoitu ei pea tingimata suures potis keetma. Väiksema koguse valmistamiseks sobib hästi ka sügav pann, millel toit valmib kiiresti. Kahjuks ei saa siis leent kõrvale rüüpamiseks.

Vahelduseks annab ühepajatoidule erilise maitse kondiga soolaliha, kuigi tarvitada võib iga liiki liha, ka suitsuliha.

Tavaline ühepajatoit

- ca 500 g värsket sealiha (väike koot, aba- või rinnatükk)

- 1 kaalikas

- 4–5 porgandit

- ¼–½ valget peakapsast

- 8–10 kartulit

- 1 sibul

- soola

- musta terapipart

- peenestatud rohelist peterselli

- sibulapealseid

Pange pestud lihatükk rohke veega keema. Kui leeme pinnale tekib vaht, eemaldage see ja keetke liha poolpehmeks. Siis lisage kooritud sibul, terved või poolitatud porgandid ja viiludeks lõigatud kaalikas, soola ja mõni pipratera. Veidi hiljem pange keema kapsalohud. Kõige viimasena lisage terved või poolitatud kartulid.

Jälgige, et juurviljad oleks parajalt pehmed ja et muredad kartulid ei hakkaks lagunema. Ülearu keedetud aedvili ei maitse enam hästi. Andke valminud toit lahti lõigatud lihaga võimalikult kiiresti lauale. Kastmeks tõstke kaussi kulbitäis tulist keeduleent, millele lisage peenestatud sibulapealseid ja peterselli, soovi korral ka peenestatud küüslauku.

Maitserohelisega keeduleent võib serveerida puljongitassides. Järelejäänud aedvili tõstke vahukulbiga vedelikust välja ja paigutage külma.

Teise päeva ühepajatoit

- ca 500 g keedetud aedvilju

- 100 g vorsti, sinki või suitsuliha

- 200 g makarone (sarvekesi
või teokarpe)

- 1 purk valgeid aedube (240 g)

- 1 sl rasvainet

- 1 sibul

- 2 tl punet või aed-liivateed

Peenestage sibul, kuumutage õlis või muus rasvaines klaasjaks, lisage vorsti- või lihakuubikud ja praadige segades kõik kiiresti läbi. Lisage väiksemaks tükeldatud kapsas, porgand, kaalikas, kartul ja vedelikust nõrutatud oad. Kuumutage kaane all. Eraldi nõus keetke soolaga maitsestatud vees makaronid, kurnake ning lisage toidule. Maitsestage ürtidega ja segage kõik ühtlaselt läbi.

Kui kasutate konservubade asemel kodus varem keedetud aedube, lisage soojendamisel pisut kuuma vett – siis kuumeneb toit kiiremini ja ühtlasemalt ning sellega väldite ka kõrbemist.

Ühepajatoit pannilt

- 2–4 viilu soolapekki või läbikasvanud ribiliha

- 1 kl kuuma vett

- 2 porgandit

- 4 kaalikaviilu

- 4 kapsalehte

- 2–3 kartulit

- soola

Valage suuremale paksupõhjalisele pannile vesi, lisage lihaviilud ja katke pann kaanega. Koorige ja poolitage porgandid, asetage keema tõusnud lihale, siis koorige kaalikas ja pange viilud pannile. Tervelt kapsapealt murdke lehed, lõigake rootsukoht õhemaks. See, et leht pead koorides rebeneb, ei oma tähtsust. Enne kui need pannile panete, tõstke haudunud lihaviilud kaalikate-porgandite peale. Katke pann uuesti kaanega. Koorige kartulid, lõigake pikuti lapikuteks poolteks ning asetage pannil olevatele kapsalehtedele, maitsestage soolaga. Vajadusel lisage pisut vett. Selleks ajaks, kui olete kartuli- ja kaalikakoored ära koristanud ja laua katnud, ongi toit valmis.

Kiirelt valmistatavad pärmitainapirukad aedviljaga

Tainas

- 300 g nisujahu

- ½ kl vett

- 50 g pärmi

- ½ kl õli

- 1 muna

- ½ tl soola

- 1 tl suhkrut

Täidis

- ca 400 g keedetud aedvilju

- 1 sibul

- 2 sl võid

- 2 keedetud muna

- ½ tl jahvatatud musta pipart

Segage pärm leige veega, lisage sool, suhkur, muna ja õli ning lõpuks jahu. Puulusikaga jõuliselt segades saate pehme, pealt sileda taina, mida pole vaja sõtkuda. Asetage tainas kausiga 30 minutiks külmkappi. Kauemaks ärge jätke. Sellisest pärmitainast sobib küpsetada nii suurt plaadipirukat kui ka väikseid pirukaid. Seni, kuni tainas kerkib, valmistage täidis.

Koorige ja hakkige sibul peeneks ning kuumutage pannil väheses võis klaasjaks. Peenestage ühepajatoidust järele jäänud aedviljad – porgand, kapsas, kaalikas ja kartul. Pange need pannile sibulate juurde, lisage ülejäänud või. Kuumutage täidis korralikult läbi ja tõstke jahtuma. Hakkige keedetud munad, lisage täidisele ja maitsestage pipraga. Kui tundub, et aedvilju on täidise jaoks napilt, võite natuke lisada keedetud riisi. Ka võite hautada lisaks veel mõne sibula või ühe porru või võtta rohkem keedetud mune.

Pärast pirukate vormimist määrige need lahtiklopitud munaga ja pange kohe ahju. Küpsetage keskmises kuumuses u 12 minutit.