Linnaruumi või koduhoovi sattunud rästik võib ohustada inimest ja satub seetõttu ka ise abitusse olukorda. Loomakaitse Liidu spetsialistid peavad oluliseks, et roomajaid ei tapetaks, vaid otsitakse nendest vabanemiseks alternatiivseid lahendusi.

„Liidul ei ole võimekust abistada roomajaid üle Eesti, kuid abi saavad loota Lõuna-Eesti, Pärnu-, Lääne- ja Harjumaa inimesed“, ütles Loomakaitse liidu juhatuse liige Kadri Võrel. “Lisaks otsesele roomajate abistamisele nõustab liit ka maaomanikke, kelle aladel maod elavad. Me peame oma kogemusele tuginedes nõustamist roomaja ümberasustamisest isegi olulisemaks,“ kinnitab ta.

Eestis elutsevad maod on looduskaitse all ning nende hukkamine on keelatud.

Mao leidmisel võib pöörduda nõu saamiseks ja roomaja ohutusse kohta toimetamiseks e-posti aadressil info@loomakaitse.eu või telefonil 51 946 146.

Maolt hammustuse saamisel tuleb piirata kannataja liikumist. Kasuks tuleb lamamine ja hammustuskohale külma kompressi panek. Juua tuleb palju vett. Alkoholi tarbimine on igati vastunäidustatud ja žguti panek keelatud. Rästikud on Eesti ainsad mürkmaod ja inimesele nende mürk enamasti eluohtlik pole. Siiski oleks soovitav võimalusel pöörduda ka arsti poole.

Jaga
Kommentaarid