Seni pole õnnestunud ajaloolistelt fotodelt näha, kas Sindi raekoja torni lipuvardas on kunagi sinimustvalge trikoloor lehvinud. Siiski teab Sindi gümnaasiumi ajalooõpetaja Lembit Roosimäe kinnitada, et uue raehoone avatseremoonial heisati tornimastis lipp. Mingitel põhjustel ei jäänud aga lipp alaliselt tornitippu kaunistama.

Esimesel mail täitub Sindi linnal esimene aastaring järgmisest aastakümnest, kui tähistatakse linnaõiguse saamise 71. aastapäeva. Kindlasti on tore näha sel päeval Eesti lippu tõusmas tornimasti tippu, et jäädagi alaliselt linnakohale lehvima. Sel teemal on juba pikalt kõneldud, ajakirjanduses sõnavõetud, linnakodanikud oma arvamust avaldanud ja volikogus arupeetud. Paraku on ikka veel olulisemad asjad nii tähtsa toimingu pidevalt edasi nihutanud.

Täiesti spontaanselt tekkis linnakodanikel idee kinkida linna esindushoonele mastilipp. Uskumatult kiiresti – tunni või paariga suudeti esimese lipu raha kokkukoguda. Nõnda pidi mõnigi unisem annetaja kukalt kratsides kahetsema, et ei saanud õigel ajal oma osaga lipu muretsemist toetada. Nii kõrgele ja alaliselt lehvima heisatav lipp eeldab tugevama materjali kasutamist koos täiendavate õmblustega, mis olulisel määral pikendab kanga eluiga. Muidugi vajab seegi lipp teatud ajavahemiku järel väljavahetamist, et mitte narmendavalt alavääristada sinimustvalgeid värve.

Täna hommikul võis silmata töömehi tornis askeldamas. Lähemal uurimisel selgus, et roostes katuseplekk vajab väljavahetamist. Lipuheiskamiseks tarvilik nöörgi tuleb uuesti masti külge kinnitada. Need on esmased vajalikud tööd, et lähipäevadel võiksid inimesed pead kuklasse sirutades tunda häämeelt kaunilt lehvivast lipust. Samas on tegemist tähelepanuväärse kingitusega Eesti lipu sünni 125 aastapäeva tähistamiseks.

Samal teemal: