Kristi Suppi kõrval seisavad eelmise aasta laada korraldaja Kristina Bauer, kes praegu õpib ärikorraldust, -juhtimist ja Kristen Sempelson

Majanduskallakuga 12b klassi kaheksale õpilasele oli laada korraldusraskustega iseseisvalt hakkama saamine katse kätt proovida suurema kooslusega ettevõtmise tööle rakendamiseks. Suhtluskogemuste omandamine erinevate sponsorfirmadega lisas loodetavasti teadmisi sellestki, kuidas teenindada ja abistada laadale saabunud kauplejaid. Küllap andis praktiline tegevus tubli annuse aimdust noortele sellestki, mida tähendab tegelikkuses paljude erinevate lülide kokku liitmine nõnda, et kogu masinavärk lõpuks õlitatult ja tõrgeteta liiguks. Käesoleval aastal oli õpilasgrupi juht Kristen Sempelson. Kui midagi hakkajatele noortele soovida, siis võibolla suuremat julgust ja enesekindlust oma ettevõtmise tutvustamisel, mis seekord jäi meediaga suhtlemisel veidi rohkem tagaplaanile. Aga kindlasti saavad järgnevatel aastatel sedagi valdkonda parandada uued tegijad.

Erinevalt laada korraldajaist tuli igal õpilasfirmal keskenduda võimalikult palju konkurentidest eristuvale tootevalikule ja kui see ei õnnestunud, siis pidi leidma ikkagi parima viisi oma kauba edukaks müügiks, et olla turul konkurentsisuutlik. Vastasel korral jääks töövaev üksnes iseenesele tegemise rõõmuks. Aga ega tegemise rõõmgi ole väärtusetu tasu sooritatud teo eest.

"Jäärmark 2012" parima õpilasfirma nimetus omistati Pärnumaa Kutsehariduskeskuse õpilasfirmale Igihaljas, mida juhendab õpetaja Karli Edo. Kaubamajakas kaubeldi kilekotihoidjate ja puidust ehtehoidjatega. Mullu septembris moodustatud õpilasfirmasse kuuluvad kolmel erialal õppivad õpilased: väikeettevõtlust tudeeriv Tene Traumann, ehituspuusepa eriala omandavad Siim Sarapu, Kaur Noormägi, Kaimo Kauson ja Jarmo Kask ning palkmajade ehitamise meistriks pürgiv Jorma Kask. Puidust toodete valmistamisega tegeleva Igihaljas õpilasfirma  järgnevatest plaanidest kõneldes selgus kavatsus laiendada tootmist ja hakata tegema ka lõikelaudu, silte, viitasid ja veinipudelihoidjaid. Näoraamatu otsingusse firma nime Igihaljas ÕF toksides avaneb võimalus ka uute tellimuste esitamiseks.

Mis ühel või teisel põhjusel veel silma jäi? Viis Raeküla Põhikooli tütarlast tegid minifirma Glaav Team ja valmistasid ajalehepaberit korduvkasutusse võttes dekoratiivseid kausse, mis omavad ka täiesti praktilise kasutamise väärtust. Õpilaste juhendaja on Kristi Suppi, kes on vedanud viis aastat kestnud Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi abiturientide korraldatava õpilaslaada käima ja hoiab seda endiselt elujõus.

Õpilasfirmade elujõulisuse heaks näiteks oli Raeküla kooli õpilasfirma EwB Tegude kalender, mida juhendab samuti Kristi Suppi. Juhatusse kuulub 8 liiget ja neist 4 kauplesid samal päeval Tartus õpilasfirmade laadal. Samad tootjad ja kauplejad alustasid oma tegevust juba eelmisel õppeaastal. Siis oli küll firma nimetus teine.

Samal teemal: