Taasiseseisvumise järgsetel aastatel toimunud struktuursed muudatused Eesti majanduses ja lähimineviku majandussurutise mõjud on märksa sügavamad ning laiemad kui esmapilgul näib. Töötusest tulenev vaesumine ja sellega kaasnev võlakoorma kasv tekitab paratamatult depressiooni, mis võib halvemal juhul viia hingelise murdumiseni, sealt edasi peresuhete mõranemiseni ja alkoholisõltlaseks saamiseni.

Sindi on üks riigi väikelinnadest, mis ei erine oma probleemidega teistest, arutleb MTÜ Sindi Selts Põlvest Põlve (SSPP) liige Tiina Vaargas. Saades innustust suvel Pärnus aset leidnud sotsiaalse ettevõtlikkuse suunitlusega ainulaadsest koolitusest ja Raeküla Vanakooli Keskuse edukast tegevusest, otsustas rühm aktiivseid inimesi ka Sindi linnas midagi oluliselt kasulikku ette võtta. Nii saigi tänavu suvel loodud selts eesmärgiga välja arendada Sindis töö- ja tegevuskeskus, kus edaspidi saaksid tuge või abi vähekindlustatud ja lõhkilaenanud pered, raskustesse sattunud lapsed, eakad, üksikisikud, töötud, alkosõltlased, heidikud, aga ka puudega inimesed. „Soovime läbi kodanikualgatuse parandada erinevate sihtgruppide elukvaliteeti ja koondada eelkõige ebasoodsatesse olukordadesse sattunud inimesi. Tavaellu tagasipöördumisele on abiks töötubade ja koolituste sisseseadmine, mis loob eeldused uute tööharjumuste loomiseks,“ selgitab Tiina Vaargas, kes ise töötab Pärnu Raeküla Vanakooli Keskuses koolitusvaldkonna assistendina.

Ühe peamise koostööpartnerina nähakse Sindi linna ühes selle allasutustega. Koostöö linnaga on läinud algusest peale ladusalt käima. Avaliku konkursi alusel sai SSPP Pärnu mnt 54 hoone tervenisti oma kasutusse. Hoonet hallatakse nüüd tasuta kasutusse saadud rendilepingu alusel. Sindi linnapea Marko Šorin selgitab sellise otsuse kasulikkust mitme kandi pealt. „Linnavalitsus pidas silmas asjaolu, et maja seisis kütmata, otsese valve ja kasutuseta. Nüüd kui maja on taas kasutuses, saab eeldada paremat hoolt ja valvsust. Kuigi linn ei saa otsest renditulu, on selline viis kasulik,“ põhjendab linnapea. Teisena peab ta linna huve järgivalt kasulikuks MTÜ kavatsust kaasata paljusid sintlasi oma tegevustesse ja seda nii erinevatest põlvkondadest kui ka erineva sotsiaalse taustaga linlasi.

Mis puudutab hoone esmavajaduslikke remondikulusid, siis on MTÜ ja linna vahel kokku lepitud selliselt, et linn teeb ära maja kasutusele võtuks esialgsed kulutused välisukse, akna, ahjude, WC ja kraanikausside korrastamisega, samuti vaatab üle kõik küttekolded ja elektrisüsteemid. Edaspidine maja korrashoid jääb aga pigem siiski MTÜ panustada.

Teine kindel koostööpartner on Raeküla Vanakooli Keskus, kes on juriidilise isikuna ka SSPP asutajaliige. Raeküla Vanakooli Keskuse arendusspetsialist Piia Karro selgitab, et nende keskus soovib seltsi tegevuses olla abiks kogemuste, kompetentsi ja projektide kirjutamisega. Hetkel oodatakse Töötukassalt vastust tööharjutuse hankepõhisele pakkumusele. Samal ajal on teoks ka teiste projektide ettevalmistamine ja rahastajate otsimine.

Loomulikult ei toetu seltsitegevus üksnes projektipõhistele abi ootustele, vaid tegutsetakse aktiivselt ka oma jõul. Praegu käib maja korrastamine, ruumide sisustamine ja tänavalt sisseastuvate inimestega tegelemine. Maja külastamise ajal olid parajasti ametis seltsi asutajaliikmed Evi Piirson, Vambola Päästel, Maie Saarmann ja Artur Rammus.

Suurim esmane vajadus on Tiina Vaargase sõnul küttematerjal, mille muretsemiseks pole praegu piisavalt raha. Sellepärast on igasugused annetused igati teretulnud. Seni on olnud suur annetaja seltsi juhatuse esimees Kaie Pärnaste, kes on ruume sisustanud korraliku mööbliga. Otsustatud on esimene jõulupidu pidada uutes ruumides juba sel aastal. Paikuse-Sindi Lions klubi liige Mihkel Raju tõi selleks puhuks juba suure kuusegi metsast välja. Pühapäeval tulid lapsed appi kuuske ehtima.

Ehtijate hulgas oli ka 7-aastane Agnes, kes avaldas juba soovi tulevikus lastetoa juhatajaks saada, aga tubasid on kahel korrusel kokku väga palju. Neis igaühes tahetakse midagi konkreetset ette võtta. Näiteks teisel korrusel on välja valitud juba meeste ja poiste tuba tehnikaringi arendamiseks. Selle sisustamiseks oleks vaja inventari ja tööriistu. Meeste ruumi kõrval asub naiste ja tüdrukute tegevuseks mõeldud suurem ruum.

Erinevatele sihtgruppidele teenuste osutamiseks tahetakse hakata töötukassa klientidele korraldama õpitubasid ja tööklubisid. Samuti läbiviima ümber- ja täiendõpet jt koolitusi. Soovitakse korraldada toidu- ja riideabi jne.

Koostööd plaanitakse arendada Sindi sõpradega Anjalankoskis ja Eilenburgis, aga ka kogudustega.

Ootused on igal juhul suured, et hoogustuks uut moodi seltsitegevus ning lisanduks uusi aktiivseid linnakodanikke.