Keskkonnaministri Marko Pomerantsi sõnul on keskkonnahoidlikkus ja –sõbralikkus väärtused, millest peetakse Eestis lugu ning selle tõestuseks on ette näidata eri algatusi ja ettevõtmisi. „Algaval konkursil on võimalus seda veelgi võimendada. Eesti parimatel keskkonnasõbralikel ettevõtetel on võimalus osaleda ka Euroopa keskkonnasõbraliku ettevõtte konkursil, mille tänavused auhinnad andis Euroopa Komisjon eelmisel nädalal pidulikult kätte siinsamas Lennusadamas. Nimelt kogunesid Tallinnas Eesti ja Euroopa ökoinnovaatilised ettevõtted ning kolme päeva jooksul sai näha ja kuulda paljudest headest ideedest. Auhinnagalal tunnustati näiteks prantslasi, kelle loodud tehnoloogia takistab mände ohustava koi paljunemist kasutades pestiitsiide asmel feromoone, ning türklasi, kelle toodetud nanovedelik võimaldab kuni 35-protsendist soojaenergia kokkuhoidu. Ega meiegi teistest nutikuse poolest alla jää, eestlaste algatus želatiinist nahka toota pani kinni Euroopa suurima roheliste äriideede konkursi Climate Launchpadi. Loodan, et ka tänavusel keskkonnateo ja ettevõtte konkursil saab sama huvitavaid ideid ja tegusid näha,“ ütles Pomerants.

2016. aasta parimate keskkonnasõbralike tegude ja ettevõtete väljaselgitamisel saavad kaasa rääkida kõik inimesed, sest esitatud teod lähevad avalikule hääletusele Delfi portaalis. Rahvahääletus algab detsembri keskpaigas.

Keskkonnasõbralike ettevõtete tunnustamisel selgitatakse võitjad välja kolmes alamkategoorias (keskkonnajuhtimises, keskkonnasõbraliku toote ja/või teenuse pakkumises ning keskkonnasõbraliku tehnoloogilise protsessi juurutamises) ning antakse välja ka üldvõitja preemia. Samuti valitakse esimest korda välja rahva lemmik.

Üldvõitja auhinnaks on Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt välja pandud kuni 35 000 euro suurune preemia, mille toel saab välja valida keskkonnatulemuslikkuse või enesetäienduseks auhinna. Lisaks saavad kõik võitjad tunnustuse ning õiguse kasutada keskkonnamärgist oma infomaterjalidel ja enda teenuste või toodete reklaamimisel. Ühtlasi on võitjatel ja tunnustatutel võimalus pääseda üleeuroopalisele keskkonnaalasele konkursile. Aasta Keskkonnateo auhinnaks on 5000-eurone preemia, lisaks õigus kasutada keskkonnamärgist.

Eelmisel aastal pälvis Aasta Keskkonnasõbraliku Ettevõtte üldvõidu AS Baltic Fibres. Ettevõte tegeleb keskkonnahoidlike tekkide ja patjade tootmisega. Alates 2015. aasta veebruarist omavad nad Öko-Tex ® Standard 100 tähist, mis tõendab, et toodete valmistamisel kasutatud tekstiilimaterjalide päritolu on teada ega sisalda ohtlikke kemikaale. Eelmise aasta parimaks keskkonnateoks valiti Eesti Kalastajate Seltsi korraldatud aktsioon, mille eesmärgiks seati kudevate kalade kaitsmine röövpüüdjate eest.

Täpsem info konkursi kohta on leitav veebis www.keskkonnatunnustused.ee ning ka Facebookis lehel Keskkonnatunnustused. Veebilehelt leiab ka osalemisankeedi. Mõlemale tiitlile saab kandidaate esitada 1. detsembrini 2016. Võitjad kuulutame välja 2017. aasta jaanuari keskpaigas.

Jaga
Kommentaarid