Täna möödub 70 aastat Eesti elanikkonna vastu suunatud terrorist, mille käigus küüditati vägivaldselt ca 10 000 tsiviilisikut Venemaale. Kuriteos kannatanuid mälestati Pärnu Leinapargis.

Küünlad Leinapargi mälestuskivi ees meenutavad rasket päeva 70 aastat tagasi

Leinapargis toimunud mälestushetkel esines Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor, mida juhatas Annely Starkopf. Küüditamises kannatanute mälestuskivi ette asetasid pärjad Pärnu maavanem Andres Metsoja ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, kes kahest süüdatud küünlast asetas ühe ka mõttega neile seitsmele, kes asuvad praegu kusagil pantvangis.

„Täna 70 aastat tagasi pandi korda ajaloo üks suurimaid kuritegusid Eesti riigi ja eesti rahvuse vastu,“ ütles mälestuskivi juures kõneldes Toomas Kivimägi, kelle seisukohalt on seda tegu ilma ühegi liialduseta nimetatud igati õigustatult inimsusevastaseks kuriteoks. „Eile õhtul 70 aastat tagasi jäi ühine söömaaeg oma pere keskel, oma kodus, oma talus väga paljudele inimestele viimaseks ja kõige hullem sellejuures oli see, et kõik need inimesed olid süütud,“ ütles linnapea, kes samas tundis uhkust koos kohalviibijatega selle üle, et lõppeesmärk ei läinud kurjategijatel täide. Vaatamata kõigele ei kaotatud usku ja lootust oma iseseisva riigi püsimisse. Linnapea meelest ei näita miski muu paremini Eesti riigi ja rahvuse sitkust ning tugevust.

„Ma olen mõelnud kas minu ealised ja nooremad on sama tublid kui teie ealised. Tahaks olla, aga ma kardan, et ei ole, sest me elame teises ajas, elame tarbimise egositlikus ühiskonnas ja ilmselgelt need väärtuste hinnangud on muutnud ka inimeste väärtusi Eesti riigi, eesti rahvuse ja selle kestvuse suhtes,“ esitas Toomas Kivimägi tõsist järelemõtlemist väärivaid olulisi küsimusi meie ajale ja osundas tänagi maailmas toimuvale, mis kinnitab, et mitte miski ei ole ka 21. sajandil võimatu. Näitena juhtis ta tähelepanu 7-le ligimesele, kes samal viisil süütutena on pantvangis ilma igasuguse põhjuseta. „Sellepärast on ääretult oluline, et me ei unustaks valusaid sündmusi. See on õppetund ja otsekui nõel taguotsas, mis tuletab meile meelde vajadust valmisolekuks, et keegi teine võib taas korraldada midagi sarnast,“ võttis Toomas Kivimägi 70 aasta tagused sündmused kokku võimalike paralleelidega tänapäevast.

Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann palvetas rahva eest ja ütles oma sõnavõtus, et inimesed, kes on sellel maal aastatuhandeid elanud, ei saa kunagi osutuda võõraste tulijate jaoks ebasoovitavaks elemendiks.

Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse president Jüri Kask ei väsi kordagi küsimast, kus on mälestuspäeval noored. Seda tegi ta ka täna.

Pärnumaa Memento esimees Kirsti Portnov esitas külmajudinaid tekitavaid fakte koos arvandmetega. Muuhulgas meenutas ta, et küüditatute hulgas olid pooled politseinikud ja 80% juhtivpolitseinikud.

Samal teemal: