Päeval, mil käisin oma silmaga uudistamas Pärnu jaoks uut veespordiala, askeldasid 4 noormeest parajasti veepinnast ligemale 8 meetri kõrgusel asuva veotrossi pingutamisel. Pärnu Wakepark OÜ juhatuse esimees Karel Kangro ütles, et taolisi pingutusi ja kogu seadeldise ülevaatamisi tuleb teha regulaarse perioodilisusega.

Samal ajal oli väike noorte seltskond Tallinnast end juba aegsasti enne keskpäeva saabumist kai peal mugavatesse lamamistoolidesse ootevalmis seadnud. Jutuajamisest selgus, et üks seltsiline on isegi Austraaliast, kes samuti soovib elus esimest korda taolise atraktsiooni võimalusi proovida.

Seni on harjutud ka Pärnu jõel nägema veelaudureid ikka paadi taga tekitatud lainetel sõitu ja trikke tegemas ja rannas saab tuulisemate ilmadega vaadata lohesurfajate meelelahutust. Kaablisüsteemil põhinev veelauasõit sarnanebki pigem lohesurfile, kuna veepinnal tuuritamine toimub veotrossi abil. Lohesurfaritele on rajatud süsteem sobilik tuulevaiksetel päevadel mitmesuguste trikkide õppimiseks. „Paadi taga sõitmise asemel tuleb veotrossi eeliseks pidada süsteemi keskkonnasõbralikkust, odavust ja lihtsust,“ selgitasid Karel Kangro ja Sander Ilves algava päeva surfamisteks viimaseid ettevalmistusi tehes. Neist esimene mees tuli Pärnusse ekstreemsust pakkuma Tabasalust ja teine juhatuse liige on pärnakas. Kuigi kogu rajatis näeb välja põhimõtteliselt kõikjal maailmas sama teostusena, on siinne süsteem koostatud meeste endi poolt üksikasjades originaalsel tehnilisel viisil.

Seega on tegemist uuendusliku veelaudureid vedava teraskaabelsüsteemiga, mis liigub edasi-tagasi elektrimootori jõul ja on väga mõnus abivahend kõigile veelauahuvilistele veespordi harrastamiseks. „Surfamine sobib kõigile alates kaheksandast eluaastat, sest sõitmine pole raske ja on jõukohane peale väikest harjutamist igale huvilisele,“ on Wakepargi omanikud veendunud, kui kinnitavad, et kõik saavad kindlasti hakkama. Sõitu proovida tahtjate jaoks on vajalik üksnes ujumise oskus!

Esimesena ajas vajamineva varustuse selga ja astus veelaua saabastesse austraallane Jimmy. Seejärel selgitas Karel Kangro pikalt ja põhjalikult kuidas ja mida tuleb teha. Kui võis olla kindel, et veele mineja on kõigest hästi aru saanud, kinnitati tross mehe külge ja lubava märguande järel vajutas kail istuv Sander Ilves väikese käes hoitava puldi nuppu.

Esimese mineku katse ei läinud kõige paremini, sest oskamatu kehahoiak laual vedas mehe kohe vette. Aga sellest polnud midagi hullu, sest vastav ohutusvarustus ja vest ei lase kuhugi vee alla kaduda. Instruktori rahulikult antud täiendavate juhiste saatel pööras Jimmy end õigesse asendisse ja veotross vedas ta uuesti veepinnale. Loomulikult oleks olnud liiga palju oodata, et kohe hakkavad tulema ka trikid või suundumine hüppelauale. Peamine oli eelkõige vee peal püsimine. Tagasipööretel ei õnnestunud Jimmil kordagi ilma vette sulpsatamata pääseda, aga see võimaldas tal paremini selgeks saada uuesti veepinnale tõusmise.

Umbes samaviisi katsetades ja õppides läks ka järgmisena veele astunud Kretel ja kõigil ülejäänutel, kes esimest korda proovisid. Põnevust pakkus Jüri sõitmine, kes tuli Pärnus juba kolmandat korda veelauaga sõitma ja on sama teinud varem ka Tartus. Tal polnud mingit probleemi tagasipööretega ja põnev oli jälgida hüppeid või õhulende, mis enamikel kordadel hästi õnnestusid.

Peale testiperioodi on Pärnu Wakepargi hinnakirja uuendatud. Nüüd saab sõita 10 € eest 10 minutit ja hind sisaldab kogu vajalikku veelauasõidu varustust, mille hulka kuulub laud, vest ja kiiver. Lisatasu eest saab muudki laenutada. Soovi korral rohkem sõitmas käia võib osta 10 korra sooduspileti või isegi kogu hooajapileti. Veelaua park pakub lisaks tavalisele sõiduvõimalusele algtaseme koolitusi, trikiõpet ja veelaua treeninguid.
Kaabliparki on võimalik tervikuna rentida ka pikemaks ajaks kindlale seltskonnale näiteks suvepäevade või sünnipäevade pidamiseks.
„Veelauatamine on väga lõbus, lihtne ja sobilik igale vanusele või erinevale füüsilisele ettevalmistusele,“ võttis Karel Kangro pakutava meelelahutuse mõne sõnaga kokku ja lisas juurde, et kindlasti on tegemist väärt investeeringuga sportlikult ja vingelt veedetavasse aega.

Pärnu veelaua pargis on tulemas ka üks suurem sündmus. Suve suurima ekstreemspordifestivali Kuldrula raames toimuvad 13. augustil Eesti Meistrivõistlused veelauasõidus Pärnu jõel, kus näeb Eesti veelauaspordi absoluutset paremikku.

Vesi kisub alla
Ka parimatel tuleb ette ebaõnnestumisi, aga see lisabki põnevust

Samal teemal: