Uuendatud Port Artur 1 avati 10. mai õhtul traditsioonilise lindi lõikamise asemel kleitide lühemaks jupitamise, ajalooliselt pangaautomaadilt katte eemaldamise, suurejoonilise suvemoeetenduse Dramamama ja Kelly Tomsoni ning Liis Lemsalu kontsertkavaga.

Port Artur Grupp juhatuse liikmel Viljo Vetikul on põhjust tehtu üle rõõmustada
Käärid on küll lõikevalmiduses, aga kleidid on veel lühemaks tegemata

Renoveerimise käigus on kaubanduskeskuse esimene maja saanud uue välisilme, sisekujunduse ja mugavad tehnilised lahendused eskalaatorite, kaldteede ja avaramate sissepääsudega. Renoveerimistööd algasid jaanuaris ja kestsid mai alguseni.

Port Arturi kaubanduskeskuse esimene järk valmis 15 aasta eest ja oli siis legend. Pärnus käidi üksnes Port Arturi pärast ostlemas. Sellise kontseptsiooniga kaubanduskeskust teist Eestis tol ajal veel polnudki. Praegu pakutakse Pärnu kesklinnas Port Arturi kahe kaubandushoone 94-l pinnal moe-, ilu-, laste-, jalatsi-, kodukaupu ja muud valikut.

Toomas Kivimägi mõtted

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi tervitas kaubanduskeskuse trepil esimesena sõna saades noori, kes vastasid sellele võimsa kisaga, seejärel tervitas ta eakaaslaseid ja ka väärikasse ikka jõudnuid. „Vaadates siia kogunenud väga suurt rahvahulka võib öelda, et tegemist on hästi vajaliku ja õige asjaga. Küsisin Jüri Mõisalt paar kolm aastat tagasi, et kui tal oleks 100 miljonit krooni, kuhu ta siis selle rahasumma paneks. Hetkelise mõtlemise järel ütles, et paneks selle kesklinna. Mul on hea meel, et Port Artur on juba aastaid varem panustanud kesklinna arendamisse,“ kõneles Kivimägi võrdlusi esitades sellest, et Pärnu linna tasub ärimeestel investeerida. Kuigi Port Artur on saanud täiesti uue sisu, näeb linnapea veel palju arendamise võimalusi ja usub, et käesolev aasta kujuneb pöördepunktiliseks. „Asjad hakkavad taas liikuma! Juhul kui muinsuskaitse kätt peale ei pane, saab jaanipäevaks kõrval asuv parklagi korda ja mul on heameel, et ära müüdi ka Pärnu Keskus ja parkimismaja ning loodetavasti saab kontserdimaja juures haigutav auk samuti aasta pooleteist pärast korda,“ rääkis linnapea peatsetest muutustes ja usust, et mõne aja pärast näeb Pärnu city hoopis teisena välja kui ta praegu seda on. Sõnavõtu lõpetas Kivimägi talle omase üksnes head nägeva loosungiga: „Head inimesed, nautige Pärnut, Pärnu on parim!“

Kleitide lõikamisega avanesid Port Arturi uksed

Vahetult enne kleitide lõikamise juurde asumist ütles linnapea järel Port Arturi tegevjuht Keit Nestor, et neile on oluline ostjatele pakkuda kvaliteetset kaubandust. „Tahame klienti rõõmustada uue moega nii välisilmes kui kaubavalikus,“ sõnas Nestor, kelle kinnitusel jõuavad Pärnusse uued moemärgid ning värskeneb tervikuna ka kodu- ja lastekaupade müük.

Neli säravat neidu, kelle seljas olid veel säravamad kleidid, seisid rivistunult kõrgel trepil suve tuleku ootuses ja Port Artur 1 piduliku toimingu värinas. Kuna suvi on tõepoolest saabumas ja rahvas hakkab Pärnu rannale lähemale tulema, siis pole midagi imestamisväärset, et kleididki hakkavad lühenema. Sellele aitasid kaasa linnapea Toomas Kivimägi, Port Artur Grupi juhatuse liige Viljo Vetik, tegevjuht Keit Nestor ja Eesti disainibränd Tallinn Dolls esindaja Mihkel Vabrit, kes tavapärase lindi lõikamise asemel eelistasid sedakorda mõneti ülakal kombel kleidi pikkust kärpida. Toiminguga avati sümboolselt ka suve hooaeg, sest nende kleitidega, mida hetk hiljem kääride töö järel näha võis, käiaksegi suvistel linna tänavatel.

Jutuajamine Keit Nestoriga

Pärast avatseremooniat vestles Keit Nestor veidi pikemalt 15 aasta pikkusest edukalt kulgenud arengust, mille üheks oluliseks osaks on olnud kasvav koostöö oma partneritega. „Meie ettevõtmisega seni kindlalt kaasas käinud partneritele lisanduvad nüüd Pärnu jaoks täiesti uued brändid moes, sisustuses lastekaupades ja muus, aga sellega veel täna nähtav ei piirdu, sest väga intensiivne protsess on jätkumas,“ tutvustas Nestor muutuseid ja brände Port Artur ühes, mida Pärnu pole siiani veel näinud. „Moekaupadest on Tallinn Dolls, kes on väga eripäraste moerõivastega meil esindatud, aksessuaarikauplus Kanela, peagi avab uksed Oodji, mis on Eestis uus rõivakauplus, siis tooks välja koduelektroonika soklikorruse 650 ruutmeetril asuva kaupluse Tehnikatäht, mis on Eestis suurim. Samuti valmistab heameelt, et meie majas on lastebränd Hello Kitty ja ka sisustuskauplus Universal Universum. Uue kontseptsiooniga on Walking ja vana olija Seppälä, mis on soliidsed tähed Pärnu jaoks. Samuti Jetty, Miss X, Pariisi Vesi, Femme, Cool Style, ilusalong Stiil ja Ingridi Lill,“ loetles Nestor ülevaatlikult olulisemaid nimetusi.

„Oleme teinud nelja kuuga maja nullist täiesti teiseks. See oli äärmiselt hea tulemus taolise ettevõtmise kohta ja selle tulemusena suudetigi head brändi valikut tekitada. Majas on ümmarguselt 4500 ruutu kaubanduspinda. Sokli-, esimesel, teisel ja kolmandal korrusel vähendasime mittekasulikku pinda kolmandiku osas, millega omakorda avardasime kauplemist. Kahe maja peale kokku on praegune kaubanduspind ca 15 tuhat ruutmeetrit. Investeeringuks kulutati orienteeruvalt poolteist miljonit eurot.,“ kirjeldas Nestor saavutatut arvudes.

Loodud on uusi opereerimist võimaldavaid elemente, mis teevad igapäeva tööd mugavamaks ja täpsemaks. „Me oleme täiustanud logistikat klientide jaoks, millest üks olulisemaid on eskalaatorite paigaldus. Samuti on ruumide paigutus muudetud loogiliseks ja kergesti leitavaks,“ jätkas tegevjuht selgitustega kui lisas sedagi, et mõlemasse majja paigaldati uued kliendiloendurid, mis asendavad vana lasersüsteemi. Nüüd on see kaameratega lahendatud, mille tulemusena saadakse palju paremaid numbreid näidata. „Seni on meil olnud Pärnu kaubanduskeskustest kõige paremad külastatavuse näitajad,“ teab tegevjuht võrrelda Port Arturit teiste Pärnus tegutsevate suurte kaubanduskeskustega. Veel täiendas ta öeldut sellega, et renoveeritud hoone sai juurde suured lisad jahutuse ja ventilatsiooni näol.

„Oleme olnud orienteeritud ökonoomsematele lahendustele, mis tuleb kasuks nii meile endile kui ka klientidele. Eks Port Arturi avamine ole märkimisväärne sündmus Pärnus, mida näitab ka avamispäeva tohutu rahvahulk. Töö jätkub kogu kompleksi täiendamisega. Esmase ülesandena näeme vajadust saada mõlemad majad võimalikult kiiresti maksimaalselt täidetud. Plaanis on lisaarendusi, millest juba lähitulevikus valmib parkimismaja. Me loodame sellega käesoleva aasta numbri sees valmis saada. Usun, et see on koht, mis meie opereerimist väga oluliselt mõjutab ja loob uusi võimalusi. Praegu on plaan joonestamise faasis, aga täpsemalt saame rääkida siis, kui tegelikuks tegemiseks läheb. Tööd alustame õige pea.“

Osa bokse on tühjad, kui suur on müügipinna hõivatus? „Tänapäeva kaubanduspinnad on selliselt kavandatud, et osa bokse jäetaksegi teadlikult vabaks manööverdamiste tarbeks. Meil on ka vabu kauplemisbokse, mis tänaseks on siiski kaetud nimedega. Juba selle suve kestel võib märgata suuremat täituvust ja aasta lõpeb kindlasti teise ilmega. Teeme selle poole pealt väga aktiivset tööd. Näha on turu elavnemist ja kasvutendentsi, mida uute brändide juurde tulek kinnitabki. Oleme mitmetega hoogsas läbirääkimises ja osadega ka kokkulepped sõlminud. Kahtlematult saame Pärnu jaekaubanduses muutusi näha kindlasti veel käimas oleva aasta jooksul,“ on Nestor paljus optimistlikult tulevikku vaatav. Samas tunnistas ta, et raske oleks kaugemate aastate peale prognoose teha: „Kui taas ei toimu Euroopa makromajanduses suuri kriisisituatsioone, siis peaks Pärnu kesklinn võtma lähema viie kuni kümne aasta jooksul märkimisväärselt teise ilme. Pärnu jõe äärde kavandatud kompleksi ehitamise alustamise osas me praegu mingeid veksleid välja ei käi. Mõtted on küll visualiseeritud ja esimesel võimalusel selle ka teostame.“

Dramamama unplugged. Mikk Tammepõld ja Laur Joamets

Unikaalse pangaautomaadi avamine

Tegijad mehed enne makseautomaadi avamist; Indrek Lass makseautomaadi avamisel

Sama päeva õhtu teiseks märkimisväärseks sündmuseks kujunes Port Arturi seinas avatud SEB-i rahaautomaat, millest möödunud aasta esimesel tunnil Eesti kõige esimesed eurokopüürid välja võeti. Renoveeritud Port Artur 1 parklapoolses punase seina kõrval olevas paigas asub nüüdsest rahaautomaat, mida rohelisel taustal eristab SEBi kirjade kohal eurode tähistus. Kõrvalolevale tahvlile kantud tekstist saab teada järgmist: “Kasutad Eesti kõige kuulsamat pangaautomaati, mis väljastas 1. jaanuaril 2011 Estonia teatri juures Eesti ajaloo kõige esimesed eurod. Selle tunnistajaks oli ligi pool miljardit inimest üle maailma.”
SEB-i Lääne regiooni juht Indrek Lass ütles enne automaadilt katte eemaldamist, et eurole üleminek toimus hästi pika ja põhjalikult ettevalmistatud protsessina, mille kõrghetkeks saigi esimeste eurode väljavõtt sularahaautomaadist. „Hinnangute järgi vaatas seda tseremooniat välistelevisiooni vahendusel pool miljardit inimest üle maailma, mistõttu saame öelda, et just seepärast ongi see sularahaautomaat Eestis kõige kuulsam,“ selgitas Lass. Toona oli automaat paigaldatud spetsiaalselt selleks konkreetseks sündmuseks Estonia teatri külge ja jäi linnarahvale avatuks ainult üheks päevaks. „Juba möödunud aastal küsisid paljud kliendid, miks ei võiks see mälestusväärne automaat rikastada mõnd Eestimaa ilusat paika. Idee oli meile koheselt vastuvõetav kuid dilemma seisnes selles, millisesse linna ja missugusesse asukohta see paigaldada. Täna on mul väga hea meel, et selleks paigaks on Pärnu linn ja asukohaks Port Artur 1, mis tegelikult on üks Eesti esimesi kaasaegseid kaubanduskeskuseid,“ ütles Lass.

Toomas Kivimägi võttis veel teist kordagi Port Arturi trepil sõnajärje üle kui ütles, et emotsioonid on need, mis loovad lugusid ja tekitavad inimestes huvi. „See aparaat on seda kord juba ärgitanud kui peaminister esimese 20 eurose rahatähe välja võttis. See lugu pole väljamõeldis vaid asetleidnud sündmus. Ma ei tea, kas pean täna tänama peaministrit, Indrek Lassi või SEB panga pealikke Tallinnas, et Pärnu on niisuguse au osaliseks saanud ja ajalooline sularahaautomaat siia paigaldatud,“ kõneles Kivimägi. Meenutuseks, et sama automaadi kaudu võtsid Eesti esimesed eurod lisaks Ansipile veel Euroopa Komisjoni volinik Siim Kallas, Läti ja Leedu peaministrid, rahandusminister Jürgen Ligi, Eesti Panga president Andres Lipstok ning Euroopa Liidu majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn.

100 eurot ostjale

Automaadi avamise juures pani SEB pank välja 100 euri suuruse õnneraha, mis läks tund hiljem ostukupongide loosi tulemusel noorele daamile, kelle nimi on Gerstin Juss. Õnnelik ostja rääkis, et käis ostusid tegemas toidupoes, Femmes ja Seppäläs. „Tegin veel nalja. Mul oli sõber kaasas ja lubasin, et kui võidan, siis annan 50 talle ja 50 jätan endale,“ tunnistas Gerstin. Küsisin, kas nüüd tuleb kergekäeliselt antud sõna ka kahetseda, et peab võitu teisega jagama. „Ei kahetse!“, sain kiire, rõõmsa ja väga veenva vastuse.

Kelly Tomson esineb Port Arturi aatriumis

Samal teemal: