Üldvõitja KJK SAARE

Täna keskpäeval starditi Pärnu-Jaagupi IX Poolmaratoni Teatejooksule, kus üldvõidu saavutas Saarde meeskond. Samaaegselt traditsioonilise sügisjooksuga peeti ka lastejooksud, tervisekäimine ja Sparta spordiklub heategevuslik spordipäev.

2,5 km tagasipööre; Riho Ment jooksis etapi parima aja

Päeva alustasid lapsed

Noorimate autasustamine

Spordipäeva juhatasid sisse lastejooksud, mille juures tekitas erilist elevust Nublu kohalolek. Tuletõrje koera Nublu abivalmidust selgitab Pärnu-Jaagupis kindlasti sealsete tuletõrjujate üleriigiliselt silma paistev tublidus. Lastejooksul osales 32 last, kellest 18 poissi ja 14. Kuni 7 aastaste tüdrukute 300 m staadioni ringi jooksis parimale ajale 1.19,1 Kristina Jägel. Sama kategooria ja distantsi pikkusega poiste arvestuses jooksis ajaga 1.16,6 esimeseks Paul Villmann. 8-12 aastased tüdrukud staadionil ja mäe tagant 400 m ringi, mille võitis ajaga 1.26,5 Gelli Lainet. Sama kategooria poiste arvestuses võttis võidu ajaga 1.17,7 Andres Sõle.

Pool tundi enne poolmaratoni teatejooksu algust läksid Riina Altpere juhendamisel 4 kilomeetri pikkusele teele 15 tervisekõndijat. Käijate vahel loositi ka auhind.

Ekiden maailmas ja Pärnu-Jaagupis

Ekiden on Jaapanist alguse saanud teatejooks, mis koosneb originaalis kuuest etapist.
5+10+5+10+5+7,195 km. Kokku on maratonidistants – 42,195 km. Pärnu-Jaagupi jooksul on neid distantse vähendatud poolevõrra ning kokku on saadud ainulaadne 21 km-ga teatejooksu võistlus Eestis. Üldiselt on ekidenivõistlus väga vähe levinud Eestis.

Pärnu-Jaagupi poolmaratoni teatejooksu ajalugu ulatub tagasi aastasse 2004, mil esimest korda korraldati Eesti mastaabis ebatraditsioonilist jooksuvõistlust, kus poolmaratoni distants (21 km) jagunes osavõtjate vahel kuueks etapiks (ekidenvõistlus). Idee algataja ja rajameister Elmar Laur tundis vajadust Pärnu-Jaagupis „oma „ jooksuvõistluse järele ja nii saigi edasine teoks. Lauri sõnul oli võistlusmäärustiku koostaja Priit Neeme, kes on olnud enamike võistluste peakohtunik. Elmar Lauri sünnipäevaga ja sel puhul ei jäetud kasutamata võimalust teda kena lillekimbuga õnnitleda.

Ekideni korraldajaks on Pärnu-Jaagupi Rahvaspordi edendamise seltsing, Pärnu-Jaagupi spordikeskus, Halinga Vallavalitsus, peasponsor on olnud kõigil 9 aastal OÜ Petersport. Teised toetajad on veel Kahe Silla Klubi, Hasartmängumaksu nõukogu ja OÜ Halinga.

Poolmaratoni teatejooks peeti kuueliikmelistes võistkondadesse jagatult ja 21 kilomeetrine teekond läbiti erinevate pikkustega distantsidel (2,5 + 5 + 2,5 + 5 + 2,5 + 3,5 km). Rajale minekuks registreerus 9 võistkonda. Peakohtunikuks oli sel aastal Urve Indermitte ja abi Mari Kirsipuu. Võistluse korralduse peakoordinaator oli Pärnu-Jaagupi Spordikeskuse juhataja kt Anne-Mai Tammeleht.

Tänane poolmaratoni teatejooks

Jooks algas staadionilt ja suundus Õhtu tänava kaudu pöördega vasakule Kalli maanteele. Tagasipöörde punktist tuldi sama teed tagasi ja mäe tagant möödumisega joosti staadioni rajale, mille spordihoone poolsel küljel asus nii stardi, finiši kui ka teatevahetuse asukoht. Peamine jooksmine kulges sümboolsel 2,5 kilomeetrisel ringil. 5 km läbimiseks pidi jooksma 2 ringi. Kuuendal etapil joosti ühe ringi kuid tagasipööre toimus Kalli maanteel tavalisest asukohast 0,5 km kaugemal. Raja esimesed ca 200 m läbiti kergel krossimaastikul.

Võistluspäeva juht oli Pärnumaa Spordiliidu projektijuht Vahur Mäe, kes vahendas pidevalt operatiivset teavet rajal toimuva kohta. Hilisema kokkuvõtliku kommentaari rajal jooksnute vahelisest pingsast rebimisest andis Maalehe võrguväljaandele Jaanus Mäe, kes viibis ka ise ühe etapi võistluspöörises ja tuli meeskonnaga üldarvestuse teiseks.

Kohe peale starti anti täiskäigul minna. Veidi konarlik ja libe stardisirge ja künklikul rohumaal jooksmine ei lasknud korralikku sammu arendada, kuid kui juba Kalli maanteele jõudsime võis korralik lammutamine alata (algas maanteejooksu osa). KJK Saare avavahetuse jooksja pani korraliku tempo peale, mõttetu üritamine oli ise liidriroll haarata ja niisiis üritasin kulgeda (vastutuult) liidri tempos. Endale üllatavalt jõudis 2,5 km pöördepunkt üsna kiiresti silmapiirile ja varsti see pööre tehtud oligi, vaatasin pöördel veel jälitavaid konkurente, kuid nemad olid juba üsna turvalise vahemaaga maha jäänud. Liider üritas mitmeid kordi mind maha raputada, kuid see ei õnnestunud hetkeni kuni jõudsime staadionile. Künklik maastik pärast maanteelt mahatulekut kuni staadionini lõhkus mu jooksusammu päris korralikult ja tõmbas jala staadionile minnes kangeks. Seega tekkis liidriga, kes otsustas veel kiirendada, arvestatav vahe sisse ja üritasin kuidagi veel korralikku sammu hoida, kuni tuli päästev teatevahetus, mille andsin kuskil 5-6 sekundilise (vist) kaotusega. Kokkuvõtteks tuli isiklik rekord, nii, et võis igati rahul olla.

Ekideni võistlejate autasustamine

Naiste FB JOOKSMINE  pjedestaali kõrgemal astmel; segavõistkonna  SPORDIINIMESED I koht
Segavõistkonna  AUDRU SEGA  II koht; noormeeste VALGU III koht
Noormeeste võistkonna MAASIKAS II koht; noormeeste võistkonna PÄRNU-JAAGUPI TULETÕRJESELTS  I koht
Meeste võistkonna PÄRNAKAD II koht; FB JOOKSMINE III koht

Autasustati iga vanusegrupi kolme paremat võistkonda medaliga, mille vermis savisest materjalist käsitööna Age Alus.

Naiste arvestuses osales võistkond FB JOOKSMINE, kes lõpetas ajaga 1.29.21,9 ja sai ainsa võistkonnana kulla. Segavõistkondadest võitis esimese koha ajaga 1.19.35,7 SPORDIINIMESED,

jättes ajaga 1.25.26,9 võistkond AUDRU SEGA teiseks. Noormeestest võitis esimese koha võistkond PÄRNU-JAAGUPI TULETÕRJESELTS ajaga 1.26.50,0, teise koha MAASIKAS ajaga 1.30.08,8 ja kolmanda koha VALGU ajaga 1.30.49,6.

Meeste arvestuses saavutas esimese koha ja tuli ühtlasi ka tänase päeva üldvõitjaks võistkond KJK SAARE ajaga 1.10.44,3. Ajaga 1.12.49,7 jäid teiseks PÄRNAKAD, kes lõpetasid mullu üldvõitja ajaga 1.11,47. Kolmandaks tuli FB JOOKSMINE ajaga 1.16.16,9.

Raja rekord 1.07,54 püstitati 2006 aastal Rapla Jooksuklubi poolt ja jäi ka käesoleval korral ületamata.

Sepp Mart Mölder on valmistanud loosiauhinna; OÜ Ertsma loosiauhinna omanik

Väljajagamisele läks veel kaks loosiauhinda, mille panid välja sepp Mart Mölder ja OÜ Ertsma. Fortuuna isikus oli valikut tegemas Elmar Laur.

Päeva lõppedes ütles võistluste korralduse peakoordinaator ja Pärnu-Jaagupi Spordikeskuse juhataja kt Anne-Mai Tammeleht, et ilm oli spordiharrastajate sõber ja sündmus läks hästi korda. Südamest tulnud tänusõnad kuuluvad kõigile osalejatele, toetajatele, abilistele, SK Sparta treeneritele, eesotsas Maris Kajariga. Ka Sparta trennidesse ja loengule jätkus piisaval hulgal rahvast, kes kõik jäid päevaga rahule.

Kohtumiseni juubelihõngulisel kümnendal Pärnu-Jaagupi Poolmaraton teatejooksul septembris 2013!

Pildigalerii 2,5 km pöördel

Galerii jätkub kõige muuga, mida kaamerasilm tabas

 

Samal teemal: