Täna keskpäeval avas ETK Grupp Audru vallas vahetult Pärnu linna piiri äärde ehitatud Maksimarketi.

Siim Suursild, Audru vallavanem, esimese ostuga

Kaheksandat hüpermarketi formaadis ETK Gruppi kuuluvat kauplust tutvustades selgitas turundusdirektor Andres Lember, et hoolimata poe paiknemisest Audru valla territooriumil nimetati see siiski Pärnu Maksimarketiks. „Kuna näeme ostjatena mitte üksnes Audru valla elanikkonda vaid kogu Pärnumaa rahvast, siis peaks olema nime valik kõigiti põhjendatud,“ ütles Lember.

Uksed avanud Maksimarket täidab tühimiku, mis on seni olnud probleemiks umbes 35 000 inimesele, kes elavad ligemale viie kilomeetri raadiuses. Juba ligemale tund enne välja kuulutatud avamise aega uudistasid esimesed ostjad ukse ees. Kuna pood on mõeldud eeskätt ostjate teenindamiseks, siis otsustati uksed avada koguni 40 minutit varem. Selleks ajaks oli juba tseremoniaalne lindi lõikamine toimunud ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ning Audru vallavanem Siim Suursild ka esimese ostu sooritanud, et maitsvad hõrgutised poe töötajatele suupisteks kinkida. Püsivaks mälestuseks kinkis Suursild oma valla vimpli ja Kivimägi Pärnu lipu.

Pärnu Maksimarketi 4700 ruutmeetri suurusest üldpinnast on 2738,9 m2 eraldatud müügisaalile ja üle 500 m2 rentnikele. Üldala suurus on ca 370 m2, ülejäänud põrandat kasutatakse lao- ja teiste teeninduspindadena. Lemberi sõnul pole küll tegu ETK Grupi suurima hüpermarketi tüüpi kauplusega, kuid siiski laialdase valikuga poega, kus kõik vajaliku kätte saab. Ligikaudu 20 000 kaubaartiklit on see valik, mis siiani nõndanimetatud Pärnu läänevärava lähipiirkonnas puudus.

Allrentnikena avavad sama katuse all oma äri esmalt 6 firmat: Petproducts OÜ, lemmiklooma kauplus; Patrika OÜ, apteek; Rikets Hulgi OÜ, liled; Marano JV OÜ, ilusalong; Meite Oma OÜ, toitlustus; Lumaania OÜ, pagaritooted; Veiniladu OÜ, veinid. Paar rendipinda on veel pakkumisel. Lisaks postipakiautomaadid ja kahe panga sularahaautomaadid.

Lemmiklooma kaupluse müüjad Klarika Metsaoru ja Kairi Vahar suutsid esimesest hetkest sisendada külastajasse täit usaldust, kui pakkusid igakülgset kompetentset nõuannet, mida alati igast sarnasest kauplusest pole olnud võimalik saada. Metsaoru kinnitusel võivad nii kassi, koera kui ka lindude omanikud tulla alati küsima toitmise nõuannet. „Lemmiklooma kauplustes peaksid töötama vastava erialase ettevalmistusega spetsialistid, mitte lihtsad müijad,“ selgitas Metsaoru, kes ise on tegelenud lemmikloomade toitumisega ca 11 aastat, samal ajal õppinud ja praktilisi kogemusi omandanud väga hea väljaõppega inimeste käe all. „Olen aastaid osalenud seminaridel, kus on teadmisi jaganud spetsialistid Kanadast, Belgiast, Prantsusmaalt, Rootsist, Sveitsist ja mujalt.“

Väga pikkade aastate kogemusega Elleni pagari- ja kondiitritooted on müügil nüüd ka Maksimarketis.

Ka Port Arturis kauplev lilleäri on laienenud Maksimarketisse.

ETK alluvuses on töökohti 41 inimesele. „Tootevalik on põhiosas sama, mis teistes Maksimarketites, kuid selgelt oleme fookuse suunanud sellele, et eelistada kodumaist tootjat ja soovime maksimaalselt palju pakkuda Eesti toitu,“ rääkis Lember. Küsimusele, kas avamise puhul tehakse sooduspakkumisi, vastas turundusdirektor, et Pärnu Maksimarketis hakkab olema igal ajal ligi 900 erinevat sooduspakkumist. Lisaks on avamise puhul hulgaliselt väga soodsaid eripakkumisi nii toidu-, esmatarbe- kui ka tööstuskauba osas. „Otsesõnu juustust kuni murutraktorini. On nädala eripakkumised ja esimese kuu päevapakkumised spetsiaalselt just selle poe jaoks.“

Lember ei arva, et sügisel Maksimarketi kõrval avatav Comarket mõjutaks kuidagi nende edaspidist müügiedu. „Kuna poodide formaadid on nii erinevad, siis usun, et kliente jagub mõlemale ketile. Veelgi enam - ETK on kindlasti huvitatud keskuse laiendusest. Olen veendunud, et lääneväravas oleks õige koht ka ühele ehituspoele. Avamisel viibinud AS Maru Ehituse juhatuse esimees Tõnu Kull oli Lemberiga sama meelt, et teise järgu avamisel ei peaks müügipinda jagama väikesteks ruumideks ja selle asemel tuleks mõelda mõnele suuremale üht tüüpi müügile või teenusele. „Miks mitte ehitusmaterjalid, aga võibolla ka autode müük ja teenindus, mis suure magistraali ääres sobiks väga hästi,“ avaldas Kull oma arvamust.

Lember usub, et ETK enam kui saja-aastane kogemus kodumaise tarbija tundmisel ja sortimendi valikul on see, mis neile eelise annab ja mille tõttu ETK Grupp jätkab välismaiste kettide agressiivsest laienemisest hoolimata Eestis turuliidrina. ETK Grupi enam kui 350 kauplust moodustavad Eesti suurima jaekaubandusvõrgustiku, mille peamine eripära konkurentide ees on ühistuline tegevusvorm. „See on ka meie üks suuremaid konkurentsieeliseid, kuna me ei pea teenima kasumit välismaisele omanikule või väikesele grupile kohalikele ärimeestele, vaid kogu äritegevustest saadav tulu suunatakse tagasi kohaliku kaubanduse ja keskkonna edendamisse – just see võimaldab meil olla oma kauplustega rahvale lähedal ka väga kaugetes Eestimaa nurkades,“ selgitas Lember, kelle kinnitusel on ETK Grupp kindlasti jätkuvalt huvitatud uute kaupluste rajamisest, seal hulgas ka Pärnumaal.

Pärnu Maksimarketi projekteeris ja ehitas AS Maru Ehituse kinnisvaraarendus, kes selle siis Eesti Tarbijateühistu Keskliidule üüris. Maru ehitas ümber hoone 850 m2 kõnniteid ja 8200 m2 kõvakatteid juurdesõidu teede ning 200 auto parkimiskoha tarbeks. Praegu tühjana seisvale maale saaks teise etapi ehitusega lisada veel ca 2000 m2 kaubanduspinda.

Täna avati uue Maksimarketi kõrval ka taskutelefoniga lukustatav rattaparkla, kus puudub harjumuspärase rattaluku kasutamise vajadus. Innovaatilist tehnoloogiat rakendades kinnitatakse nii ratas kui ka rattaraam turvaliselt hoiule, mis on märkimisväärselt parem lahendus võrreldes senini kasutuses olevate tavalukkudega. Stendil näidatud telefoninumbrile helistades antakse teada, millise numbri alla ratas paigutada ja nii saab jätta oma sõiduvahendi tugeva valve alla. Igast varguskatsest annab parkla-ala alarmsüsteem kohe teada.

Esimesel päeval olid rattureid abistamas firma Bikeep müügidirektor Mikk Mooses ja tegevjuht Kustas Kõiv, kes on hea idee ellu rakendanud. Praegu on sarnaseid parklaid Tallinnas 3, Sauel 1 ja nüüd ka Pärnu Maksimarketi peaukse kõrval. Ostjatele on üllatuseks teenuse tasuta pakkumine, sest Maksimarket on oma klientide heaolu eest ise hoolt kandnud.

Reedel, 19. juulil avab Sevenoil Est OÜ parklas ka uue 7-automaattankla.

Samal teemal: