Pärnus neljandat suve korraldatud tänavafestival Augustiunetus tõi laupäeva õhtupoolikul Supeluse tänava ja Ranna pargi piirkonda lugematu hulga rahvast, keda lõbustati rohkem kui poolesaja põneva sündmusega ja kostitati suupistete või jookidega umbkaudu viiekümnes üheöökohvikus.

Saurused ja rütmireptiilid randa suunduval tänaval

Supeluse tänava sõidutee kohal kusagil majade teise või kolmanda korruse akende kõrgusel askeldavad hallikad kogud olid esimesed, kes peatähelepanu endale püüdsid. Mingi müstiliselt mõjuv eelajalooline häältemüdin sisestas vaatajasse päris iseäralikke tundeid. Ootamatu nokakoputus majade ülakorruste akendele võis esimesel hetkel mõnegi nõrgema närvilise ära ehmatada, aga järgmisel silmapilgul kutsusid külalised „kaugetest aegadest“ esile lõbusa elevuse, mis sundis peaaegu kõiki unetuid pikalt saurustele järgnema. Need olid Hollandi artistid, kes elustasid Augustiunetuse õhtuks ajastu, mil planeeti Maa asustasid dinosaurused. Close Act Theatre kaks meeldejäävat vaatemängu olid õhtu ühed kesksemad etendused.

Nii suure festivali puhul polnud mõeldav, et kõike jõudnuks näha, aga hea tahte korral võis vastavalt eelistustele iga üks mõndagi näha või kuulda.

Sauruste liikumise taustale sobisid hästi 8 trummarit, kes mängisid iseäralike nimetustega dundunidel ja djembedel. Suvesoojas liikvele aetud ansambli Trummsaurus rütmireptiilid panid Lääne-Aafrika rütmide kõlades nõksuma ka kõige loiuma Brontosauruse pea.

Kõigest ei jõua jutustada

Pead päris paigale kangestunult vaatasid inimesed aga nööril liikuvate noorukite trikitamisi. Hüpped ja kukerpallid kahe puu vahele veetud nööril toimusid sellise kergusega, mida paljud ei suudaks ka laial muruvaibal järele teha.

Küll aga oskasid paljud end perekonniti või sõpruseltskondadena kenasti Rannapargi murul mugavalt sisse seada nõnda, et õdusas olemises terve öö Augustiunetuses veeta.

Noorteväljaku uuendamiseks

Liina Hansen ja Krista Nõmm, keda abistasid Aime Nikopensius ning Mihkel Leesment, otsustasid Augustiunetuse peol osaleda heategevuskohvikuga selleks, et levitada teavet ja koguda omatehtud kulinaarsete katsetustega tulu Noorteväljaku pargi projekti teostumiseks. Köök kandis sümboolset nime Äratajad. Noorte naiste sõnul sobis see nimi kõige paremini iseloomustama taotlust, mis ärataks Noorteväljaku pargi uuele elule ja toetaks ühtlasi festivali põhikontseptsiooni, millega sooviti pidulistele pakkuda midagi läbi öö ärkvel hoidvat.

Festivali külalistele valmistati uneraviks erilist unetuse eliksiiri, kohvi, toorjuustupalle kama ja küüslauguga, šokolaaditrühvleid, juustu-, suvikõrvitsa- ja kitsejuustu-pesto pirukaid, marineeritud kurki, õunamoosi kodusaiaga, kiluvõileibu ja vürtsikaid kõrvitsakoogi ampse mustsõstraga. Suupistete kõrvale pakkus Pärnu luuletaja Jaak Känd kohvikus külastajatele ka vaimutoitu. Õhtuga õnnestus hakkajatel naistel koguda sellise koguse raha, mille eest võiks osta ühe beebikiige istme.

IRL-i toimekad naised

Originaalset nutikust näikse jätkuvalt jätkuvat ka IRL-i Pärnu piirkonna naistel, kes otsustasid kohviku müügist saadud tulu annetada ühele facebook’i kasutajate poolt enim hääli kogunud Pärnu lasteaiale voodipesu ostmiseks. Menüüst võis leida Tõstamaa koduleiba, millel munavõie, maitsevõie ja vürtsikilu; samuti suvikõrvitsa-suitsupeekoni pirukat, aga ka kurgi-küüslaugu kausikesi, mida täitsid värskelt marineeritud kurgid. Maitsev hõrgutis oli Häädemeeste mesi. Annely Akkermanni küpsetatud 9 pätsi Kihnu saia läksid viiludele moositatult, nagu soojad saiad...

Lions Club Tallinn Hansa annab välja Adamson-Ericu stipendiumi

Kolmandat aastat heategevusega tegelev Lions Club Tallinn Hansa oli koha sisse võtnud Supeluse tänava A. H. Tammsaare puiestee nurgale.

Tunamullu kevadel asutatud Lions Club Tallinn Hansa alustas samal aastal ühekordse kunstnik Adamson-Ericu nimelise stipendiumi eraldamisega selleks, et toetada kujutavat kunsti, tarbekunsti ja disaini. Kuna taotluste hulk oli suur ja taotlused ise tõsiseltvõetavad, otsustati stipendium  iga-aastaseks muuta. Eelmise aasta novembris kuulutati välja 2013. aasta Adamson-Ericu stipendiumi konkurss. Stipendiumi taotlemiseks vajalikke dokumente võis esitada 26. aprillini. 2500 euro suurust stipendiumi saavad taotleda kõik Eesti kõrgkoolides või väljaspool Eestit kujutava kunsti, tarbekunsti ja disaini erialal magistri- või doktorikraadi omandavad Eesti kunstitudengid. Stipendium antakse välja Adamson-Ericu sünniaastapäeval, 18. augustil 2013.

Mõtetes kaitset vajavatele naistele ja Ugandale

Väga hinge minev oli Pärnu Naiste Varjupaiga toetuseks korraldatud müük ja loterii Rannapargi tee servas.

Augustiunetuselt koduteele asudes võis meeldejäävast sündmusest mälestuseks kaasa osta ka kauni maali. Pärnu Nooruse Maja korraldas Uganda kunstnike näitusmüüki „Soojad killud Aafrika südamest“, mille müügist laekunud raha läheb vabatahtlike

keskuse „Uganda Pioners“ uue hoone ehituse toetuseks.

Samal teemal: