Täna jätkub Grifesti linnaku püstitamine

Pärnu Vallikääru aasal peetakse homme ja ülehomme (8.-9. juuni) Eesti suurim hea toidu festival “Grillfest”, mis võimaldab kuni 50 tuhat külastajat teenindada.

Eile alustati Vallikääru aasal ettevalmistustega, millega täna jätkatakse, et reedel kell 11.00 saaks Ringi ja Sadama tänavate ristumise lähedale paigutatud pealaval avada Eesti kõigi aegade suurima üldrahvaliku grillipeo, mis korraldaja sõnul kujuneb taas väga sisukaks ja mitmekülgseks toidufestivaliks.

Festivalil toimuvad kahel päeval toiduteemalised suurvõistlused ja rahvalik kalapüügivõistlus, peetakse toidulaata, avatud on kümned suured ja väikesed teemarestoranid, laste rõõmuks rajatakse Põnni Mängumaa. E-Piima juustulaval, Näpsi laadalaval ja Saku Maailmamaitsete restoranis astuvad lavale head Eesti artistid, mõlema festivalipäeva hommikul ja õhtul tehakse paugu- ja ilutulestikku. Festivalile sissepääs on kõigile tasuta, arvukate sooduspakkumiste nautimiseks on võimalik osta GIP (Grill Important Person) käepael.

“Grillfesti” peamees Auris Rätsep sirutab käe Ringi tänava ja vallikraavi vahele paigutatavate telkide suunas ja ütleb, et sellele alale tuleb 50 restorani või kohvikut ühtekokku 2000 istekohaga. Munamäe poolses otsas võtavad kohad sisse 100 laadakauplejat. Paarkümmend osalejat asuvad lastealal. Võistlejaid on 100. Selleks, et kõik ära mahuksid, on telkide vahelisi tänavaid kitsamaks tehtud. Rätsep on veendunud, et kitsaks ei lähe ja kõik mahuvad kenasti ära. Tehniliste arvestuste järgi on Rätsepa hinnangul võimalik kahe päeva kestel festivali alalt läbi lasta kuni 50 tuhat inimest, mida on veidi rohkemgi kui Pärnus elanikke.

„Oleme aastatega seda näinud, et halva ilmaga on meie kõige suurem sõber kohalik inimene ja sellepärast ka kõige rohkem reklaamime Pärnumaal. Festivali tehakse Pärnu inimeste ja Pärnu külaliste jaoks,“ selgitab peakorraldaja.

Kas olete isiklike vaatluste põhjal ka ilma prognoosinud või on mingi erikokkulepe ilma suhtes? „Ei, me ei torgi seda teemat, sest see on asi, millesse inimese käsi ei ulatu ja kui sa tahad korraldajaga tüli norida siis küsi – ahah, kas ilm on tellitud. Festival on koht kus me anname endast parima. Minu ja minu perekonna elust on see võtnud konkreetselt kolmveerand aastat. See on mulle personaalselt ja tervele meeskonnale suurettevõtmine ja me oleme selle aja sees endist kõik andnud. See saab kindlasti olema suur toidufestival ja kui ilmataat on meiega, siis on kõik väga hästi,“ sõnab kindlameelne ja julge ettevõtlikkusega Rätsep, kellega tõepoolest pole põhjust tüli norida ja seepärast tasub ilma teema täiesti kõrvale jätta.

„Reedel tund enne keskpäeva kohtume pealaval ja alustame söögipalvega, mida oleme ikka au sees hoidnud. Kirikuõpetaja ütleb alati koos rahvaga söögipalve. See on olnud meie toidufestivali hea tava ja homme palvetab õpetaja Enn Auksmann,“ on Rätsep teatud hoiakutes väga tõsimeelne.

„Tegemist on suuruselt teise sündmusega pärast Hansapäevi, kus Vallikääru aas on nii ulatuslikult kasutuses ja minu arvates on Vallikääru aas Grillfesti pidamiseks ideaalne paik. Linnavalitsus ja Grillfesti korraldajad on teinud head koostööd, et linnarahvas ja külalised saaks esmakordselt Pärnus nautida põnevat ja atraktiivset toidufestivali,“ on kinnitanud Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius.

Rätsepa sõnul on korraldamine sujunud tõrgeteta, tehniliseks üllatuseks on osalejate suur huvi elektritarbimise vastu, mis ületab Vallikääru aasal oleva elektrivõimsuse kolmekordselt. „Paigaldame suured generaatorid ja teeme kõik selleks, et festival kulgeks tõrgeteta, palume festivaliala lähedusse autoga mitte sõita,“ jagab Rätsep vajalikku teavet. Festivali toimumise ajal on parkimistingimused tänavatel piiratud ning seetõttu soovitatakse kesklinna tulijatel liigelda jalgsi või jalgrattaga. Festivali ametlik parkla asub Tallinna poolt tulles Vanalt sillalt maha keerates Kalda tänaval. Mootorratastega saabujate rõõmuks on festivaliala lähistele rajatud Speedesti Motoparkla, kus parkimine on tasuta.

Samal teemal: