Ain Lemmik võidetud rattaga, mille lubab kinkida oma vennale Maarjole

22. september on nimetatud rahvusvaheliseks autovabaks päevaks ja sellega seoses toimuvad mitmesugused sündmused terves Eestis, et julgustada autojuhte hülgama oma autot vähemalt üheks päevaks. Reformierakond korraldas täna Pärnus Martensi väljakul mitu tundi kestnud koguperepäeva, mis pakkus hästi mitmekülgset tegevust erinevas eas pärnakatele.

Oravatüdruk, Andrei Korobeinik ja Irina Talviste korraldavad jalgratta loosimist; Ain Lemmik; Kaupo Koplus aitab ratast valida

Esimene autovaba päev toimus 1973. aastal tekkinud naftakriisi oludes. Praegusel viisil on päeva tähistatud üheksakümnendate keskpaigast. Üleeuroopalist autovaba päeva (In town without my car) korraldatakse 2000. aastast saadik, kuid alates 2002. aastast pühendab Euroopa Komisjon säästvatele liikumisviisidele terve nädala, mis kestab 16.-22.septembrini. Euroopa mobiilsusnädala ja autovaba päeva eesmärgina seatakse esikohale liiklemisalase teadlikkuse tõstmise, luuakse ohutut ja meeldivat liikumise keskkonda ning vähendatakse tänavatel liikumise riske. Erilise tähelepanu all on lapsed ja noorukid.

Käesoleva aasta üleeuroopalise autovaba nädala motoks valiti „Puhas õhk - Sinu valik“ („Clean air – it`s your move“), mis paljude parkide ja rohke kõrghaljastusega Pärnus ei peaks probleemiks olema. Keskpäevaks Martensi väljakule jõudmiseks soovitati teha ühiseid starte neljast suunast: Mai kino eest, Oja tänava toidupoe juurest, Härma Kaubahoovist ja Vana-Pärnu lõpust. Sõitjatega võisid ratturid ühineda kogu teekonna ulatuses.

Väljakule saabujaid tervitas kelmikas oravatüdruk. Soovijail võimaldati oravaga patsu lüüa nõnda, et esmalt seadis Aide Autokooli juht Enn Saard spetsiaalsed tegelikkust moonutavad prillid tervitaja ninale. Prillid immiteerivad narkojoovet ja purjus inimese nägemist, et tajuda kahjulike ainete ohtlikkust erinevate liigutuste sooritamisel. Aga tasakaalu harjutusi võis teha ka ilma moonutavate prillideta. Vigursõit tulpade vahel, sirgel laual ja kallet muutval alusel valmistas mitmele tublile ratturile tõsist enese proovile panemist kus tuli ette ka vääratusi või koguni rajalt kõrvale sõitmisi.

Kahe silla klubi telgis sai proovida lihaste sitkust ja liikumise kiirust ergomeetril. Jüri Jaanson tegi ergomeetril 169 tõmbega parima aja (27,1 sekundit) ette, mida ülejäänud püüdsid järele teha. Huvitav oli jälgida kui lähedale kangemad tõmbajad Jaansonile jõudsid. Tatjana Jaanson kirjutas parimad ajad seinale: Argo Lõunat 29,6; Erki Melts 30,2; Väino Hallikmägi 32,8; Jüri Lebedev 34,0; Andrei Korobeinik 34,7. Kiitust väärivad ka naised Margit Suhhostavets ja Irina Talviste, kelle ajaks kirjutati vastavalt 40,5 ning 51,6.

Selle järel võis tervise laua taga kontrollida vererõhku ja veresuhkru taset. Tolle laua ääres oli pidevalt järjekord suurem kui ergomeetrite juures. Kasutasin üht juhuslikku tühimikku, kui mitte ühtki inimest järjekorras polnud ja palusin veresuhkrut mõõta. Kuuldes, et 5,1 tähendavat väga head näitajat, sain jälle pisut targemaks ja sammusin otse teed kabetajate laua juurde. Koha vabanedes julgustati minulgi mõtte mahtu proovida, aga esimese partii lõppedes pidin tunnistama vastase paremust.

Tuju aitasid tõsta oma treeninguid tutvustavad tantsukool JJ-Street ja Black & Brownie neiud ja noormehed. Piret Kaldasaun töötab igapäevaselt treenerina Spa&Sport spordiklubis, aga Martensi väljakul pani ta tütarlapsed Ladina-Ameerika rütmides nii kõvasti sumpama, et kiskus tuimemaidki tahtmatult lendu. Samuti tekitas hinge kinni pidavat põnevust Pärnu karateklubi ZEN ja huvitav oli ka Proellixe Pärnu.

Loomulikult oli valimiste eelsel perioodil avatud ka Reformierakonna telk, kus võis suhelda KOV kanditaatidega ja huvituda nende plaanidest. Kohal oli Reformierakonna linnapeakandidaat Andrei Korobeinik ja kultuuriminister Rein Lang. Viimane lubas inimestel esitada küsimusi valitsuse tegevuse kohta. Jüri Jaanson kinnitas, et tema esialgul valituks saamise korral Riigikogust Pärnu volikokku ei tule. Reformierakonna Pärnu piirkonna juht Irina Talviste selgitas, et erakonnas kandideerimine on meeskonna töö ja Riigikogust ära tulemata püütakse töötada ka kohalikul tasandil oma omavalitsuse piirkonnale kasu tuues. Jaanson lubas seista hea selle eest, et kõiki Pärnu tegemisi ei suunataks Toompealt.

Mis oli parim küsimus või ettepanek? Keegi meeskodanik pidas autovaba päeva rattasõitu nii meeliülendavaks, et tegi ettepaneku Pärnus kogu ühistransport täielikult likvideerida ja minna üle jalgrattasõidule. Linn olevat sedavõrd väike, kõigest kümmekond kilomeetrit kõige pikemat pidi...

Parima ettepaneku eest küll auhinda välja ei antud, aga mitmesuguseid toredaid meeneid jagati osavõtlikematele kodanikele päris külluslikult. Päeva kulminatsiooniks kujunes jalgratta loosimine. Võitja selgitamiseks koguti eelnevalt täidetud sedelid ja arvesse läksid ka facebook-is autovaba päeva tähistamist jaganud inimeste nimed. Andrei Korobeinik ja Irina Talviste hõikasid eelvoorus kümne inimse nime, kelle hulgast pidi teises voorus loositama peavõitja. Tegevuse ausust kontrollis oravatüdruk. Tingimused olid ranged ja loosis osalesid üksnes need, kes olid fortuuna valikute tegemisel kohapeal. Selgus, et kümnest nimetatust astus ette ainult kaks. Õnnelikuks võitjaks osutus pärnakas Ain Lemmik, kes otsustas koju viidava ratta kinkida oma vennale Maarjole. „Vend on tubli poiss, koolis läheb tal hästi,“ selgitas Ain ilma pikemalt arutlemata ja valis venna kasvu arvestavalt sobivaima ratta viiest väljapakutust. Hispaanias valmistatud PH aitas välja valida Kaupo Koplus, kes on Painiidus asuvas Sillakeskuses spordikaupu müüva firma A2K juhatuse liige. Koplus oli nõu ja pisiremondiga abiks ka kõigile teistele ratturitele, kes abi vajasid.