Fotodel: 1) Üllar Kallau 2) Munamäel


Ettevalmistustööd lumelinna ehitamiseks on kestnud üle nädala. Eriti pingsaks muutusid viimased päevad. Paljud ehitajad alustasid lumetooriku kujundamisega juba eile. Nende hulgas võis näha ka Pärnu Linnavalitsuse meeskonna liikmeid tahutud lume plokke keset linna asuva kiriku müüri ladumas.

Fotodel: 1) Jüri Soo ja Ela Tomson avavad sedelite kasti publiku eelistustega; 2) Punane Torn


Pärnu Linnavalitsuse kultuuriosakond oligi ideekavandi käivitaja. Kultuuriosakonna juhataja Ela Tomsoni sõnul tehti erinevate osakondade vahel tihedat tööd. Ka ca 10 000 krooni saadi kokku selliselt, et iga osakond loovutas mingi osa ürituse läbiviimiseks. Täpsemad rahanumbrid küll selguvad mõne aja pärast, kui kõik kulud on kokku löödud. Üldse iseloomustas Tomson seda ettevõtmist kui suurt ühistööd, mis peaks saama eeskujuks paljudele teistele veelgi suuremat ühist meelt ja tööd nõudvatele eelseisvatele tegemistele. Lumelinn kerkis tänu väga paljude omaalgatuslikule abile. „Näiteks pisike kopp, mis täna kogu päeva ehitiste ja suure hulga inimeste vahel ettevaatlikult liikus, kuulub tegelikult Pärnu Linnavalitsuse spordinõunikule,” rääkis Tomson sellest, et Uno Koort tuli heast tahtest tegema heategevuslikku tööd. Vee tsisterniga oli kohal AS Pärnu Vesi. Sama hinnatav on olnud ka teiste firmade toetus: Strand SPA & Konverentsihotell, SPA Estonia, YIT Ehitus AS, Rautakesko AS Autoekspert kauplused, Bauhof kauplused, AS ELWO, Punane Torn. Linnavalitsuse kõrval aitasid päeva läbi viia veel Pärnu Noorte Vabaajakeskus, Pärnu Kunstikool, Pärnu Kunstide Maja, Maarja-Magdaleena Gild ning AS Port Artur.

Fotodel: 1) Janne Ristimetsa päkapikud; 2) Toomas Kivimägi


Pärnumaa Naiskodukaitse pakkus meeskondadele suppi, mida oli valmistatud vähemalt 168. inimesele kuid täiendavast varust jätkus rohkemgi. Kokk Rein valmistas nii hea toidu, et seda oleks iga sööja võtnud topelt portsjoni.  Lions Klubi Koidula kosutas sooja kakao ja glögiga. Päeva juht oli Jüri Soo.

Fotodel: 1) Supi jagamine; 2) Söömas

„Eriline tänu kuulub Üllar Kallaule, kelle rohketest kogemustest antud nõuanded kulusid marjaks ära,” leidis Tomson. Paljud kuulsid alles sel talvel esmakordselt, et ka jäätunud lume plokke saab siduda umbes sarnaselt nagu tehakse seda näiteks fibo kuubikutega tsemendisegu kasutades. Vahe on vaid selles, et lume kuubikud ja nende liitmiseks kasutatav vee ning lumega segatud püdel pudru ei jää soojade ilmade saabudes püsima. Alles ehitusplatsil sai paljudele ilmekalt selgeks, miks paluti tingimata ka kellu ühes võtta. Päris põnev oli vaadata, kui osavalt Rääma põhikooli direktor Elmo Joa kelluga poolvedelat lund vuukide vahele loopis. Aga selliseid vilunud liigutusi suutsid ka teised.

Fotodel: 1) Hansalinna lasteaed; 2) OK West

Leidlikke osavate kätega meistreid oli aga imetlusväärselt palju. Esialgselt registreeritud 19 meeskonnale lisandus täna veel üks meeskond. 20. pandi kirja sõudeklubi „Pärnu”. Nemad tegid Jüri Jaansoni auks monumendi, mis pälvis ergutusauhinna.

Fotodel: 1) Monument Jüri Jaansonile; 2) Kiriku ehitus


Eriauhinna said veel võistkonnad Pärnumaa Noorte Liit, Raeküla ilusad kalliskivid – kingitusteks linnumajad, Pärnu kodutütred, Pärnu noorkotkad, Pärnu Väike Vabakool, Pärnu Vene Gümnaasium, Pärnu Kesklinna Lasteaed, Tuurit-Tuurit, Pärnu Noorte Vabaajakeskus. Viimane ergutusauhind läks Rääma põhikoolile, kus olid esindatud kaks võistkonda: Rääma Gildi 9B Tsunft ja Rääma Gildi 7B Tsunft.

Fotodel: 1) Lõvi Leo; 2) soojad kindad politseinikele

Kolmanda koha vääriliseks peeti politseinike võistkonda Läänekad, kes valmistasid skulptuuri Lõvi Leo auks. Politseinikud said kingituseks soojad kindad ja sallid. Teine koht anti spordikoolile OK West. Nende võistkonna suuremad ehitasid muuli lõppu tuletorni ja väiksematelt valmis töö nimetusega Perekond. Esikoht otsustati anda Pärnu Tammsaare Lasteaia võistkonnale, kes ehitas Hansalinna lasteaia.

Fotodel: 1) Ühispilt: Pärnu Kaitseliidu Malev, Kodutütred, Noorkotkad ja vabatahtlikud juhid; 2) Kodutütred


Lisaks sellele valisid vaatajad konkurentsitult parimaks Maarja-Magdaleena Gild võistkonna töö Punane Torn. Kui publikul läks otsustamine üksmeelsemalt ja väiksema vaevaga, siis hindamiskomisjonil oli heade tööde hulgast veel paremate leidmine tunduvalt raskem ülesanne. Zhürii koosseisu kuulusid abilinnapea Romek Kosenkranius, kunstnik Pusa ehk kodaniku nimega Piret Bergmann, maalikunstnik Mari Kartau, Üllar Kallau ja skulptor Rait Pärg. „Otsustamine oli tõesti väga raske, sest vaadeldi üheaegselt idee originaalsust, kunstilist teostust ja kasutamise funktsionaalsust,” tõi Pärg esile 3 põhilist momenti, mille vahel tuli otsustada.

Fotodel: 1) Rait Pärg; 2) Liumäest alla


Enne autasude üleandmise juurde asumist kuulutas Pärnu linnapea Toomas Kivimägi lumest „Hansalinn Pärnu 2010” avatuks. Kodulinlaste ja külaliste poole pöördudes ütles linnapea, et terve see aasta on olnud tegelikult üks imeline talve muinasjutt. „Olgu selleks maalilised looduspildid, mis ületavad Lapimaa kõige kaunimaid pilte või olgu selleks imekaunid lumeilmad, mis on loonud suurepärased võimalused suusatamiseks ja kelgutamiseks või olgu selleks meie mehe Andrus Veerpalu Maailmakarika 2. koht Otepääl,” tõi Kivimägi näiteid, mis poleks saanud juhtuda ilma lumeta. „Üks asi on haarata seda, mida teised on teinud. Teine asi on ise midagi teha. Sellepärast tahan ma siin enim tänada neid, kes tegid ära hansalinna ehitamise. Ilma nendeta ei oleks seda imekaunist päeva olnud. Ilma nendeta ei oleks nii paljudel toredatel inimestel põhjust siin täna kokku tulla,” võttis linnapea mõtte kokku ja avaldas erilist tänu Üllar Kallaule, kes on kunstnikuna kogu ettevõtmist vedanud ning jälginud oma silmaga seda, mida ehitaja kohe ei märkaks.

Perepäeva meellahutuslikku osa täitsid Kaie Seger ja linedance tantsijad, Pärnu Noorte Vabaajakeskuse tänavatantsijad Kadri Salumaa juhatusel ja Janne Ristimetsa tantsulapsed Pärnu Kunstide Majast.

Samal teemal: