Briti kogukond Pärnumaal

Tänapäeval vähe tuntud ja venemõjuline nahtsipäev pole teadlikult valitud Briti päevade alguseks, siiski võib selles leiduda mingit sümboolset kokkulangevust.

Estobriti juhatuse esimees Erika Jeret selgitas, et Briti päevad saavad teoks tänu maakonnas elavate brittide kogukonna ühistööle Briti saatkonnaga Eestis ja Briti Nõukogu Eesti esindusega, kelle üheks ülesandeks ongi Suurbritannia kultuuri tutvustamine.

Pärnumaal on olenevalt liikuvusest keskeltläbi 10 kuni 15 britti, kes siin elavad ja töötavad, palju on eesti-briti abielusid. Erika Jeret ütles, et ka tema abikaasa, kellega jagab ühist eluteed, on briti päritolu. „Roger Evans elab Sindis viiendat aastat. Esimest korda väisas Roger Eestit 18 aastat tagasi. Tollest ajast alates muutusid Šotimaal elanud mehe külastused sagedaseks seoses Euroopa Liidu maaelu, põllumajanduse ja turismi valdkonna ühisprojektidega. Pensionile jäänud Roger jätkab töötamist ülikoolides ja oma väikefirmas erinevate rahvusvaheliste arendusprojektide ja koolitustega,“ rääkis Jeret lühidalt.

Jereti sõnul on Briti kultuuri tutvustavate päevade korraldamine kahes lähestikku asuvas linnas jätk mullu samal ajal Raeküla Vanakooli keskuses korraldatud Briti nädalale, mille ettevalmistusest toona Briti kogukond veel osa ei võtnud. Seekord soovisid ka nemad olla korralduses osalised ning algatust võib pidada tõeliseks rohujuure tasandi ettevõtmiseks.

Päevad Sindis

Sindi inimesena soovis Jeret kõigepealt tutvustada kodulinnas aset leidvaid sündmusi. 30. oktoobril kohtuvad Briti saatkonna kaks töötajat, britt ja eestlane Sindi Gümnaasiumis gümnaasiumiastme õpilastega. Külalised räägivad endast, tööst saatkonnas ja brittide elust Briti saartel. Järgmisel päeval serveeritakse kooli sööklas britipäraseid toite. „Mina, käsitöö ja kodunduse õpetaja Maia Agar ning kooli huvijuht Maarja Tammai püüame koos 5., 6. ja 7. klasside õpilastega paari tunni sees midagi inglisepärast küpsetada,“ rääkis Sindi Gümnaasiumi inglise keele õpetaja Silva Sikk, kes oli saanud eelnevalt häid juhatusi Jeretilt. Sikk ütles, et kui varem teadsid eestlased näiteks mardi- ja kadripäeva kombestikke, siis praegused noored lähevad õhevile väljast sissetoodud asjadest. Üks neist uutest asjadest on Halloween. Nüüd proovitakse valmistada Halloween'i kooki.

Laupäeva keskpäeval jutustab Jaak Känd briti muinasjutte Sindi Linnaraamatukogus.

Pühapäeval musitseerib Sindi seltsimaja väikeses saalis Paikuse pereansambel Rannarada, koosseisus Ülle Jantson (akordion, karmoška, laul), Jaano Martin Ots (kitarr, mandoliin) ja Marta Lotta Kukk (viiul, laul). Pereansambel esitab eesti rahvamuusikat ja maailma traditsionaalset muusikat.

Sindi Linnavalitsuse haridus- ja kultuuritööspetsialisti Kairi Gustavsoni kutsel astub samuti samale lavale palju aastaid Londonis elanud ja töötanud Reet Kromel, kes nüüd on jälle tagasi kodumaal. Kromel on mitmekülgne muusik, kelle edukäike on laulja ja pianistina sisustanud läbivalt jazzi esitamine. Kromel on teinud koostööd jazzikorüfee Helmut Anikoga. Mäletatavasti laulis naine ansamblis Laine ja esines ka Viru varietees. Gustavson kinnitas, et kohe-kohe saavad ka reklaamid välja pandud. Kromeli repertuaari tutvustades ütles ta, et tuntud lauljalt kuuleb jazzilikke vokaalseid improvisatsioone õhkõrnast lüürikast kuni nõudliku scattini. „Lisaks muusikalisele etteastele räägib Kromel ka enda elust võõrsil, Inglismaal, samuti oma autistist poja kasvatamisest,“ tutvustas Gustavson 2. novembril seltsimajas toimuvat.

Sindi kohvik Krull jäljendab Briti kööki ja võtab neil päevadel menüüsse brittidele omaseid roogasid. Britid on viimase poolesaja aastaga toitumisel tunduvalt multikultuursemaks muutunud. Vanemad britid mäletavad, et varem sarnanesid nendegi söömise tavad rohkem eestlastega, kui põhitoidusena toodi sageli lauale kartul ja liha. Tänapäeval pole haruldane süüa indiapärast curry´t. ja paljud curry toidud ongi just Suurbritannias loodud.

Café Grand purjelaevanduse ja luule tuultes

Saarterahva toitumisharjumustest inspireeritud roogasid valmistatakse ka mitmel pool Pärnus. Briti köögist huvitatuid ootavad Maarja-Magdaleena Gildi tervisetoidukoda, Veerev Õlu, Pärnu muuseumi kohvik, Peetri Pizza, Café Grand, Villa Wesset ja kuursaal, nimetas Jeret.

Pärnus tehakse Briti päevadega algust võrreldes Sindiga päev varem. Briti Nõukogu koostas filmiprogrammi Briti filmiakadeemia auhinnatud lühi- ja animafilmidest, mida näeb 29. oktoobril Pärnu Keskraamatukogus.

Siinsed britid ja Briti saatkonna töötajad külastavad 30. oktoobril maakonna ja Pärnu linna üldhariduskoole ning kuu viimasel päeval korraldatakse Pärnu Ühisgümnaasiumis üleriigiline Suurbritannia-teemaline mälumäng.

Café Grand võtab vastu kuulajaid, keda huvitab loeng 19.–20. sajandi Pärnumaa purjelaevakaubandusest ja -ehitusest ühenduses Suurbritanniaga. Jeret viitas näitena 2004. aastal sarjas Eesti kuulsad kaptenid trükitud eestlasest kapteni ja laevaomaniku Martin Ottomar Meieri (Otto Meier) mälestusteraamatule. Paljud Pärnumaa kaptenid sõitsid merd Inglismaa, Šotimaa ja Wales'i sadamatesse. Näiteks veeti Pärnust Inglismaale söekaevanduste toestuseks tugiposte, sellest on arvatavasti eesti keelde tulnud ka sõna props.

Café Grand külalistele loetakse luuletusi Briti autoritelt nii eesti keelde tõlgitult kui ka algkeeles. Lugema tulevad Meelis Sarv, Beccy Williams ja teised.

Briti päevad ärimeestele

Briti saatkonna, UK Trade & Investment Eesti esinduse ning Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse (PEAK) ja Evanter OÜ ühistööna korraldatakse 31. oktoobril loomeettevõtjatele Maarja-Magdaleena Gildi hoones seminar. Peaesinejana kõneleb tõlgi vahendusel ettevõtja ja kunstnik Maggie Broadley. Esinema kutsutud daami kodulinn West Kilbride kannab tiitlit Šotimaa käsitöölinn. „Maggie on võimekas kunstnik, kuid tasakaaluks ka suurepärane eestvedaja ja korraldaja, kelle tegevust on kodumaal korduvalt tunnustatud,“ teadis Jeret kinnitada. Gildis saab nõelviltida Suurbritannia lippu, trükkida Briti sümboolikat erinevatele esemetele või rõivastele ning tutvuda uduse Albioni lambavilla sortide näitusega.

PEAK-i juhatuse liige ja ettevõtlusarengu valdkonnas atesteeritud konsultant Sulev Alajõe selgitas, et tegelikult korraldavad nad Briti päevade raames loomeettevõtlusele suunatud seminarile lisaks muudki. Reedel, 31. oktoobril toimub esinduslik konverents ärimeestele, kes võiksid huvituda suurest turust Suurbritannias. Alajõe nimetas esinejaid. Esimese ettekande teeb suursaadik Christopher Holtby. Kohe pärast oma tervitust räägib suursaadik sellest, kuidas alustada ärisuhteid Ühendkuningriigis. Indrek Pällo sõnavõtu teemaks on ekspordi edendamine Ühendkuningriiki. EAS-i investeeringute ja kaubavahetuse arendamise divisjoni sektorijuht Märt Helmja kõneleb brittide Eestisse tehtud investeeringute olemusest. Võrreldakse Eesti ja Ühendkuningriigi ärikultuuri. Markko Põdra, firma Stram & Tarmel kaubandusdirektor, vahendab ekspordi kogemusi Ühendkuningriigi ja Iirimaaga.

1. novembril arutatakse Maggie Broadley osavõtul äriliste inkubaatorite teemal, eesmärgiks alustava ettevõtte kasvu ja edu saavutamine.

Ragbimatš ja muud meelelahutuslikku

Rüütli 23 majas õpetatakse iiri tantsu ja kuursaali Halloween’il tutvustab Kirmas šoti tantse. Kuursaalis näeb ka šoti meeste rahvarõivaid. Tantsusamme näidatakse ka pühapäeval Café Grandis. „Šoti tantse ei maksa peljata. Kes saab hakkama valsi, polka ja galopisammuga, tuleb nende mõnusate tantsudega ilusasti toime,“ julgustas Jeret.

Põnevus võib pilvedesse tõusta 1. novembril toimuval Märjamaa ja Tallinna vahelisel ragbimatšil, mis peetakse Rannastaadionil.

2. novembril toimub Pärnu muuseumist algav tervele perele mõeldud otsimismäng Pärnu vanalinnas “Ühendkuningriik Pärnus - kus?!”, mida korraldavad Pärnu giidid. Muuseumis kuulevad lapsed Briti muinasjutte.

Pika eelteavitava ülevaate võiks võtta kokku sõnadesse: come and see the British community pushing out their boat ehk tule ja löö kaasa Briti päevade pidustustel.

Samal teemal: