Edgar Savisaar esineb Eesti Keskerakonna Volikogu VIII koosseisu VII istungjärgul Sindi seltsimajas

Edgar Savisaar kinnitas pärast linnapea Marko Šorini tervitust, et Sindis on väga tugev Keskerakondlik seltskond. Erakonna esimees alustas sõnavõttu osundamisega liikmeskonna järjekindlale täienemisele. „Viimase kolme nädalaga on tulnud erakonda juurde 710 inimest. Me värbame uusi liikmeid nii aktiivselt ka sellepärast, et Reformierakond viskas meile kinda. Nad teatasid, et riigi sünnipäevaks on nemad kõige suurem partei. Siis nad olid meist 500 liikmega tagapool ja täna on nad samuti meist 500 liikmega tagapool. Muidugi tähendab see seda, et mõlemad täiendavad oma ridasid,“ võrdles Savisaar oma erakonna rebimist võrdluses Reformierakonnaga. Savisaar ei saa hästi aru inimestest, kes praegu veel Reformierakonda või IRL-i astuvad, kuna sellega toetatakse senist valitsuse poliitikat. Esimees loodab olla Keskerakonnaga endiselt suurim partei ka eelseisvatel kohalikel valimistel: „Usun, et ei ole kaugel aeg kui me ületame 14 tuhande piiri. Mäletate, 12. tuhandes oli meil tuntud lauljatar Katrin Siska, 13. tuhandes muusik Mait Maltis. Uute liikmete värbamine ei ole võistlus, see on juba võitlus, et mitte alla jääda, vaid et ellu jääda.“

Savisaare sõnul pole Keskerakond üksnes Tallinna keskne. „Me peamegi olema tugevad üle riigi. Mul on hea meel Võrumaa, Virumaa ja Viljandimaa pärast. Ma muretsen Ida-Virumaa, Saaremaa pärast. Edu toovad pikad nimekirjad ja valimistel otsustab üks hääl.“ Ta tuletas meelde eelmisi kohalikke valimisi, kus erakond pani välja üle 200 nimekirja rohkem kui 3 tuhande inimesega ja tulemuseks saadi Reformierakonnast poole rohkem hääli. Seda saavutust soovitakse veelgi parandada. Savisaare hinnangul on erakonnal piirkondi, kus ollakse valimisteks rohkem valmis, näiteks Lääne-Virumaa või Põlvamaa. Samas osundas ta irooniliselt piirkondadele, kus loodetakse ikka veel, et valimisi ei tulegi. Need on Ida-Virumaa, Tartumaa. „Ei ole nii, et kaotavad Savisaar, Kallo ja Toobal ja ülejäänud vaatavad pealt. Kui kaotame, kaotame koos ja kui võidame, võidame kõik koos. Selleks, et võita, on tarvis iga ühe panust,“ kõneles Savisaar võitlusvalmilt ja leidis, et valimiste vaheline võitlus jaguneb põhijõududes kaheks: parempoolsed reform ja IRL, teiselt poolt tsentristid ja vasakpool, kelleks on keskerakondlased, sotsid ja tänaseks manalateele varisenud rahvaliitlased.

Kõneldes sotsiaaldemokraatidest ei näe Savisaar kahe erakonna poliitilistes eesmärkides suurt vahet ja ideoloogiliste nüansside mõningast erinevust loomulikuks ning vähetähtsaks. „Me mõlemad tahame sotsiaalset tasakaalu, piirkondliku arengu ühtsust, kodurahu,“ ütles Savisaar, kes näeb mõlema erakonna ühise poliitilise vastasena parempoolsust, mis põhjustavat eesti rahva massilist põgenemist kodumaalt, uskumatut hinnatõusu. Nimetades eelnevaid asjaolusid Eesti riigi ja rahva surmatõveks, näeb Savisaar lahendust astmelise tulumaksu kehtestamises, töökohtade loomises, samuti kodurahus eestlaste ja venelaste vahel.

Lühidalt öeldes teeb Savisaar ettepaneku toimida kogu Eestis Tallinna eeskujul, mis tähendaks tasuta ühistransporti, eakate pensioni toetust, odavamat apteeki kaupa ja uute töökohtade loomist. Ta rõhutas, et Tallinn kasvab mitte ainult sisserände arvel, nagu konkurendid püüavad rääkida. „Tallinn on Eestis ainus suurim piirkond, kus elanike arv kasvab loomuliku iibe arvel ja see on kõige tähtsam.“

Savisaare seisukohalt mõeldakse erakonnas programmiliselt sotsidega küllaltki ühte moodi, kuid suur vahe olevat sotside ja Keskerakonna poliitika tegemise vormis: „Nemad räägivad, meie teeme, nemad räägivad, aga unustavad. Võimule saades hakkavad hoopis parempoolsete lubadusi täitma. Näiteks Tallinna Vee enamusaktsiate müük, Eesti Raudtee müük ja suured eelarve kärped omavalitsuste arvel viidi läbi sotside kätega. Sotside kõige nõrgem külg ongi see, et neil võib olla hea programm, aga võimule saades unustavad nad oma programmi ja meie asi on neile seda meelde tuletada,“ osundas Savisaar, kes peab võitluse keskmeks mõistagi Tallinnat. Kes võidab Tallinnas, see võidab ka kogu Eestis.

„Parempoolsed parteid ja nende toetajad eesotsas Ilvesega mõtlesid välja n.ö. jääkeldri liikumise,“ meenutas Savisaar, kes peab Rahvakogu kaugemaks eesmärgiks sotside ja IRL-i moodustatavat valitsust ilma Keskerakonna ja Reformierakonnata.

Savisaar ütles kirjanduslikku kujundit kasutades: „Poisid tulge üle, aga me ei paku neile mundri vahetuse eest võid leiva peale määrida. Me pakume neile ausat ja aatelist poliitika tegemist. Me koputame neile südametunnistusele - vaadake, mis Eestist on järele jäänud. Vastutust, mis on juba ära tehtud, seda ei saa keegi ära võtta neilt, kes sellel ajal on olnud Reformi või IRL-i taga või toetanud.“ Savisaar kutsus Reformierakonnast ja IRL-ist välja astuma, sest see olevat ainus võimalus neil oma hingi päästa.