Tänavu septembris möödub Edgar Valteri sünnist 85 aastat. Viimati toodi kunstnik Sindi laste tähelepanu keskmesse viis aastat tagasi ja siis korraldati joonistusvõistlus „Joonistan nagu Edgar Valter”. Nüüd joonistatakse jälle laste soosikule mõeldes. Sindi Gümnaasiumi esimese kuni neljanda klassi õpilased on kutsutud osalema joonistusvõistlusele „Ikka kummitavad Edgar Valteri tegelased minu joonistusel“.

Edgar Valter jutustas omal ajal, et talle meeldis joonistada nagu kõigile lastele ja koolis saigi selle õige joonistamispisiku külge. „Seal liikusid käest kätte ajalehest väljalõigatud koomiksid. Joonistasin neid palju maha.“ See oligi tema esimene kunstikool. „Muidugi püüdsin ka ise pilaseeriaid välja mõelda – kosmoseseiklusi või indiaanlasi kahvanägudega hirmsas tulevahetuses. Algused olid hoogsad tulema, aga lõppudega kippusin kimpu jääma... Õppimine käis üle kivide ja kändude,“ on Edgar Valter endast kõneldes selgitanud seda, kuidas paljud vihikud joonistustega täitusid.

Tema karikatuure avaldati paljudes ajalehtedes ja ajakirjades nii kodumaal kui väljapool. Karikatuurid ja raamatute illustratsioonid tõid autorile hulgaliselt tunnustusi. Edgar Valter on oma piltidega kaunistanud ligemale veerand tuhat raamatut, millest enamiku moodustavad lasteraamatud. Tema piltidega lasteraamatuid on avaldatud ka umbes paarikümnes võõrkeeles. Illustreeritud tähtteostena jäävad kindlasti püsima näiteks Eno Raua „Sipsik“ ja „Naksitrallid“, Anu Raua „Krõlli-raamat“, Aino Perviku „Kunksmoor“, Jaan Rannapi „Nublu“, Oskar Lutsu „Nukitsamees“ jt.

Edgar Valter on lisaks joonistamise pliiatsile ja värvipintslile hoidnud käes ka kirjanikusulge. Ta on ise kirjutanud ja oma raamatutesse joonistanud kuueteistkümnele lasteraamatule. Nii sai mehest üks viljakamaid eesti lastekirjanikke, kellelt ilmus esimene omakirjutatud ja -joonistatud lasteraamat 1994. aastal. Selleks oli „Pokuraamat”, mille mõttekäiku mõjutas tema enda sõnul Võrumaa loodus.

Triloogia "Pokuraamat", „Pokuaabits“, ja „Pokulood“ ainestikule tuginevalt asuti Urvaste ja Kanepi valdade piirimail Pokumaad looma. Seda, milliseid elamusi Pokumaa kinkis 2009. aasta suvel Sindi lastele, jutustasid tookord väga toredalt 7 aastane Anna-Liisa ja 10 aastane Aneth.

Samal teemal: