Iseseisvuspäeva hommikul Sindi raekoja ees

Tahkurannast Alevi kalmistule

23.veebruaril kell 10.30 toimub Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi mälestamine Tahkurannas Konstantin Pätsi ausamba juures.

Päeva teises pooles, algusega kell 16.00, asetatakse pärjad Vabadussõjas langenute ausamba jalamile Alevi kalmistul. Sealt algab rongkäik, mis liigub mööda Riia maanteed Rüütli platsile, kus kõlab orienteeruvalt kell 17.00 Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendilt Sütevaka Humanitaargümnaasiumi õpilase Julius Koppeli esituses Iseseisvusmanifest ning päevakohase kõne peab sama kooli õpilane Johanna Toodu.

Rongkäik liigub seejärel Vabaduse parki, kus toimub Kaitseliidu Pärnumaa Maleva pidulik rivistus II Maailmasõjas Eesti iseseisvuse eest võidelnute mälestusmärgi juures. Malevapealik annab kaitseliitlastele kätte tänukirjad, medalid ja allohvitseride auastmed.

Õhtul toimub Pärnu Kontserdimajas Pärnu linnapea, maavanema ja POL-i juhatuse esimehe Eesti Vabariigi 97. aastapäeva pidulik vastuvõtt, kus antakse üle Pärnumaa vapimärgid ning Pärnu linna vapimärgid.

Päikesetõusul Rüütli platsil

24. veebruari päikesetõusul toimub traditsiooniline pidulik riigilipu heiskamise tseremoonia, kell 7.32 Rüütli platsil, Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures. Pärnus on traditsiooniks saanud, et riigilipu heiskavad Pärnumaa Skautide ja Gaidide Maleva liikmed. Sündmusel osalejaid tervitab maleva esindaja. Üritusel esinevad Mihkel Lüdigi nimeline Meeskoor ja Pärnu Kunstide Maja poistekoor dirigent Evelin Mei juhatamisel, kes esitavad ka Eesti Vabariigi hümni.

Sindis toimub traditsiooniline iseseisvuspäeva lipuheiskamine

24. veebruari hommiku korraldab Eesti Lipu Seltsi Sindi osakond koostöös Sindi Linnavalitsuse ja Sindi Gümnaasiumiga raekoja ees piduliku tseremooniaga lipuheiskamise.

Igale Sindis tähistatavale iseseisvuspäevale on Eneli Arusaar kirjutanud stsenaariumi, millele riigi sünnipäeva hommikul oma kogukonna tähelepanu juhtida. „Sedakorda küsitakse ja vastatakse: mis on isamaa… ja vastuseks on, sina, inimene,“ rääkis Arusaar õige pisut sellest, millest tema õpilased jutustavad.

Esmakordselt mängib raekoja juures Kaitseliidu Pärnumaa Maleva puhkpilliorkester Saxon Kaido Kivi dirigeerimisel. Kogunemine algab veerand tundi enne kaheksat. Rivistuvad Sindi Gümnaasiumi õpilased, kes hoiavad oma kooli sinimustvalgeid kandelippe. Lisaks neile on esindatud seltsid oma lippudega. Kohal on ka Kaitseliidu Pärnumaa Maleva lipp ja saatetoimkond. Kell 7.55 heisatakse tornilipp. Esineb Jannseni aegne Sindi Laulukoor. Esimesena võtab sõna Sindi linnapea Marko Šorin. Järgmisena tervitab naabrit Paikuse vallavanem Kuno Erkmann. Päevamõtte esitab Urmas Saard, Eesti Lipu Seltsi Sindi osakonna esimees.

Raekoja ees toimuvale tseremooniale järgneb rongkäik umbes 1,1 km pikkusel teekonnal. Kooliõuel ütleb Sindi Gümnaasiumi direktor lõpusõna ja samas pakutakse kõigile osalejatele teed ja saiu, mida Krulli kohvik pakub rahvale tasuta. Raekoja ees jagatakse väikseid sinimustvalgeid lippe. Viimasega seoses on Lipu seltsil palve, et võetakse kaasa eelmistel aastatel kingitud lippe, et jätkuks ka neile, kes varem pole saanud.

Vabaduse pargis ja jumalateenistusel

Pärastlõunal kell 13.00 toimub Pärnus pärgade asetamine II Maailmasõjas Eesti iseseisvuse eest võidelnute mälestusmärgi jalamile Vabaduse pargis.

Toris kell 14.00 toimub Eesti Vabariigi 97. aastapäeva jumalateenistus Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus ning pärgade asetamine ausambale.

Pärnu ja Sindi linnavalitsused kutsuvad rahvast Eesti Vabariigi aastapäeval, pärnakaid ka sellele eelneval päeval heiskama majalippe.

Samal teemal: