Mu kiri ei sisalda ühtegi praktilist nõuannet, küll aga meeleolukat pilti.

Katrin V.



Solgiämbriga pikali

15 aastat tagasi juhtus elekter pidevalt jumpsima. Sel ajal käisin veel põhikoolis ning see oli muidugi minu jaoks pluss, sest siis ei pidanud õppima. Mäletan, kui elekter ära läks, otsiti ruttu-ruttu küünlaid, kuid need olid alati kõige keerulistemasse kohtadesse pandud.

Kord kui elekter oli ära, hakkas noorem vend koos minuga küünlaid otsima ja oh õnnetust — köögis oli solgiämber, mis oli peaaegu veereni täis.Ta komistas vaiba taha ja ajas kukkudes solgiämbri ümber. Seejärel oli ta üleni rasvase veega koos.

Valguses oleks see kindlasti hirmus vaatepilt olnud.

Õnneks minuga midagi säärast ei juhtunud, küll aga kartsin siis pimedat. Nii et valguse puudumisel olid omad plussid ja miinused.

Eve R.


“Elekter jälle ära?”

Mul tuleb seoses elektrikatkestusega kohe meelde aastate tagune seik kinos. Olime vennaga siis kuskil 8- ja 9-aastased. Otsustasime koos tädiga minna kinno vaatama just ekraanile jõudnud filmi “Kole koiott”. Siis oli Tartus alles veel kino Illusioon.

Läksime õhtusel ajal (talvel), väljas oli juba pime. Vaatasime rahulikult filmi, kui äkki läks kõik pimedaks. Kuskil polnud valgusekübetki näha. Kõik võtsid välja oma mobiilid, et nendega natuke valgust näidata.

Kui olime paar minutit pimedas kükitanud, siis tuli üks tädike küünaldega ja pani need ekraani ette põlema. Väga lahe oli vaadata küünalde põlemist suure ekraani ees.

Umbes 15 minutit ei olnud elektrit. Täpselt ei mäleta, kas elektrit ei olnud terves Tartu linnas või siis osal linnast. Igaljuhul väga lahe seik kinoskäigust, eriti veel lastele.

Kristi Nigul


Kaks lugu

Esimene lugu juhtus mõned aastad tagasi. Oli augusti lõpp, vihma ja päikest oli sel päeval vahelduvalt. Olin isa juures maal ning otsustasin pesu pesta. Kuna veevärki sees polnud, tuli poolautomaadiga läbi ajada. Algus oli ilus: veed said sisse tassitud, soojendatud ning paar masinatäit ka läbi lasted, kui ühel hetkel kadus elekter. Käisin siis vahepeal posti järel ning avastasin, et töömehed elektritrafol tööd tegemas. Siis sai selgeks, miks mul elektrit polnud. Ühtegi teadet, et sel päeval elektrit pole, ei tulnud. Isegi postkastide juures polnud mingit teadet. Olin natuke kurb, sest kui oleks teadnud, et sel päeval elektrit pole, oleksin pesupäeva edasi lükanud.

* * *

Teine lugu juhtus aasta tagasi. Novembris oli maakodu 1,5 nädalat valveta. Onu küll käis koerale süüa andmas, kuid kedagi sees ei elanud. Tulime siis minu aastase lapse, venna ja tema tüdrukuga maale. Plaan nägi välja selline, et laps jääb autosse, kuni me tuled ahjudesse teeme.

Esimene asi, mis tööle ei hakanud, oli köögi tuli. Tormasin korkide juurde, aga ei miskit. Helistasin riketesse ja10 minuti pärast oli elektrik kohal. Kammis liine, vaatas siit ja sealt, mõõtis miskit ja tuli välja, et majja voolu ei tulnud. Lõpuks võttis mingid juhtmed lahti, pani uuesti tagasi ja saabus valgus. Kui hea tunne.

Väga tänuväärne, et see mees kohe välja tuli ja meid üles leidis ning elektri tagasi andis. Meie aga saime ahjud soojaks, tõime lapse tuppa, sõime ja vaatasime Tuulepealne maa ühte osa.

Kristiina S


Pimedus keldris

Minuga juhtus nii, et läksin keldri kartuleid tooma. Sain uksest sisse, alla minna ja teise ukse lahti teha …kui ühtäkki kadus elekter. Mitte midagi ei näinud. Oma 10 minutit olin seal, enne kui välja sealt sain.

H


Koogid ahjus, elekter kadus

Meil oli isa sünnipäev. Köögis toimetati, küpsetati pirukaid, kringlit jpm, kui järsku kadus elekter. Õnneks ei pidanud tühja lauaga pidutsema, mõned asjad said ikka valmis ka. Ja klaasid saime kokku lüüa ja mis veel imelisem, ma pole käinud sünnipäeval, mis peetakse küünlavalgel. See oli imeline.

Ingrid



Hiidlase lugu: kui voolu pole, lõhu puid — on soojem!

See oli paar nädalat tagasi kui ma vaatasin televiisorit ja siis läks elekter ära. Siis tuli korraks tagasi, aga paari minuti pärast läks uuesti nii, et enam ei tulnudki ning siis otsustasin minna õue puid lõhkuma. Muidu võib toas ise ära külmuda. 

Ühtegi elektrilist abivahendit kasutada ei saanud, seega kirves kätte ja paari päeva eest ostetud pakukoorem järjest ette.

Oli paras ränk töö, aga nüüd on vähemalt tuba soe, kui vool ära läheb ja seda tuleb siin Hiiumaal päris tihti ette.


Vaevu said küünlad põlema, kui elekter tuli tagasi

Olin kord kodus ja elekter kadus ära. Haarasin ruttu telefoni, et valgust näha ja otsida küünlaid. Peagi leidsingi küünlad, mis ma panin lauale. Peagi leidsin ka tikud. Avasingi tikutopsi ja saingi tikule tule otsa, aga just sel momendil hakkas taas laetuli põlema ning sellel õhtule ei läinud enam vaja tikke ega küünlaid.

Triinu


Klõpsti, saagu valgus!

Meie maa suvekodus puudus elekter ning kasutasime petrooliumlampi. Suvekodu asus Põrgu külas (kus saigi põrgus elekter olla).

Kuna otsustasime linnast maale elama kolida, ostsime maamaja, kus oli loomulikult elekter. Ärakolimise esimese päeva õhtul, kui hakkas juba hämarduma, käis peast läbi mõte, et olen ju maal ning vaja lamp põlema panna. Siis järsku tuli meelde, et mul on ju elekter. Klõpsti! Saagu valgus. Ja valgus sai.

E.R. Tartumaalt



Loen kolmeni ja elekter on tagasi

See juhtus paarkümmend aastat tagasi, kui ma kutsekoolis õppisin ja ühikas elasin. Oli üpris tormine sügishommik, olime ennast just vooditest välja ajanud, kui tuled kustusid. Jee pidu, vähemalt kaks esimest tundi jäävad kindlasti ära. Nii me seal siis lebotasime ja arutasime palju tunde võiks hommikul ära jääda. Kui ma niisama nalja pärast ütlesin, et midagi ei jää ära, tahate näha, ma loen kolmeni ja vool tuleb tagasi. Nii kui ma sain kolm öeldud, läksid tuled põlema. Väga vähe jäi puudu, et oleks toakaaslaste käest tappa saanud. Nii et ei maksa elektriga lolli nalja teha.

Raini


Milles probleem?

Alljärgnev toimus ühel 1980-ndate esimese poole aastavahetusel ja pärineb kursusekaaslase suust.

Aasta viimasel päeval möllas Tartumaal tormituul ja sellega kaasnes ka elektrikatkestusi. Et elektrit polnud ka kursusekaaslase kodus, hakkas peagi keegi ta pereliikmetest kurtma, et on ikka vana aasta õhtu, ei saa televiisorit vaadata, täitsa jama lugu kohe. Selle peale kostis aga kursusekaaslane: "Milles probleem? Pange küünal põlema ja vaadake televiisorit just niikaua kui soovite (või kuni jätkub küünlavalgust)!"

Nutikas soovitus, mida saab edukalt kasutada tänapäevalgi. :)

Mati Metsanurk


Eesti Energia kompenseeris elektrikatkestuse

2008.aasta novembris olime ühes külas. Vool läks ära pühapäeva hommikul varakult. Tagasi tuli alles teisipäeva õhtul.

Kui läheb ära vool, läheb ära vesi ja maja muutub külmaks. Nii me seal olime, pimedas, külmas ja ilma veeta. Ei saanud pesta ega korrlikult süüa.

Sai minna õuest lund tooma, et seda puupliidil (pliit ei küta maja ära) sulatada ja natuke mingit sooja jooki teha. Suurest potitäiest lumest saime ainult väikese koguse vett ja see nägi välja päris jube, jooma kuigivõrd ei kutsunud.

Nende päevade jooksul läksid külmkapis mitmed toiduained pahaks ja tuli ära visata.

Hea, et kapist olid võtta mõned küünlad. Novembris on valget aega vähe ja need päevad läksid suuresti raisku. Ei näinud lugeda, ei saanud koduseid majapidamistöid teha.

Tookord Eesti Energia kompenseeris vastavalt sellele kui pikalt vool ära oli. Teatud tundide voolu äraoleku eest vähendati järgmist kuuarvet teatud kindla summa võrra.

Anne Ivask