“Juba Hippokrates ütles, et kui tahate seedetegevust parandada, kasutage linasaadusi,” rõhutab Paalman. Ta loetleb: linaõli tarvitamine tugevdab immuunsüsteemi, ennetab kasvajaid ja mõjub hästi nii veresoonkonnale kui seedetegevusele.

Teadus ja praktika koos

See mees on aastakümneid Põlvamaal edendanud kodumaist linakasvatust ning teadlasena pühendanud oma elu õlilina uurimisele ja katsetele. Selle põllukultuurini jõudis põline Põlva kandi mees pärast EPA lõpetamist ja kandidaadikraadi kaitsmist 1988. aastal. Samal aastal rajati Moostesse linauurimise keskus ja Paalmanist sai Mooste katsejaama juhataja.

Kui katsejaam Moostes 2009. aastal lõplikult suleti, jätkas Kalju Paalman koos abikaasa Kaiega linakasvatust. Nüüdseks ongi kogu Paalmani pere seotud õlilina tootmisega.

Lina on tervisele hea

Kalju ja Kaie on üles kasvatanud kolm poega, kes vanemate tööd jätkavad: kaks tegelevad põllumajandusega koostöös isa firmaga, koos haritakse üle 1000 ha maid; kolmas poeg on loonud oma ökofirma, valmistades linaõli baasil puidukaitsevahendeid.

“Mina üksi ei tee midagi, mul on nüüd pojad põhilised, kes kõike edasi arendavad,” selgitab linakasvataja.

Paalman on missioonitundeliselt põldkatseid teinud ja linaseemnete omadusi testinud. Seda indu on jätkunud mehel tänini. “Kiulina katsete läbiviimisest on saanud minu elutöö,” ütleb ta.

Moostesse on rajatud väike õlilinatööstus koos töötlemisseadmetega. Siin on õlilina pressimise liin, kus linaseemnete pressimise tulemusel saab nii õli kui ka kooki. Viimasest omakorda tehakse linajahu.

Aastas pressitakse Linaagro OÜs 60–100 tonni seemneid, sealt saab pressimise teel 20 protsenti õli, ülejäänu on graanulites linakook. Linaõli ja -kook läheb enamjaolt loomasöödaks, osa linaõli aga müüakse apteekides ja loodustoodete kauplustes üle Eesti.

“Väga kasulik on iga päev paar supilusikatäit linaõli võtta, samuti sobib linaõli toidule lisada,” soovitab Kalju Paalman.