Rait Pärg juhendab mehi ka siis kui käed juba kipsis

25. veebruaril toimunud SA Endla Teater pidulikul avatseremoonial vajutasid kultuuriminister Rein Lang, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja Paikuse vallavanem Kuno Erkmann oma käejälje kipsi, et saadud vormist valmistada hiljem sihtasutuse moodustajate esindajaist alumiiniumist mälestusbareljeefid.

Rait Pärg valab kipsi lauale; Kuno Erkmann, Toomas Kivimägi ja Rein Lang

Vahetult enne muusikali „Boyband“ esietendust valas skulptor Rait Pärg teatri sammassaalis varem selleks otstarbeks ettevalmistatud lauale ämbritäie vedelat kipsi. Kuniks kips veidi hangus, selgitas sündmuse eeskõneleja näitleja Sepo Seeman sümboolse toimingu taga peituvaid asjaolusid.

Käesoleva aasta 26. jaanuaril volitas Eesti Vabariigi Valitsus kultuuriminister Rein Langi SA Endla Teater moodustamiseks, mis päädis sihtasutuse asutamise notariaalse kinnitusega 7. veebruaril Tallinnas. Lepinguga määrati sihtasutuse nõukogusse Kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, Paikuse vallavanem Kuno Erkmann, Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi direktor Andres Laanemets ja Rahandusministeeriumi eelarve talituse peaspetsialist Pärt-Eo Rannap. Kinnitati ka kolme liikmeline juhatus ja sihtasutuse põhikiri. 10. veebruaril alustas tegevust senise riigiasutuse likvideerimiskomisjon, millega loodetakse lõpule jõuda 10. aprilliks.

Teatri omanikeringi muutuse märgina jätavad uue sihtasutuse moodustajad Eesti riigi, Pärnu linna ja Paikuse valla esindajad oma käejälje teatri sammassaali seinale analoogselt samal viisil, nagu seda on juba kolmel varajasemal korral tehtud. Neist esimene oli Endla Teatri suurtoetaja aastatel 1996-2006 Jorma Lehto, kes ka eile oli järjekordse tähelepanuväärse sündmuse tunnistajaks. Veel on „Pani käe külge“ märgiga seinatahvel suurtoetaja 2004 Eesti Ühispank SEB Grupp ja suurtoetaja Paikre 2007-2009.

Rait Pärg tutvustas tahvlite valmimise tehnoloogiat. Esmalt vajutatakse käsi kipsi. Seejärel tuleb saadud vormi viimistleda ja täita spetsiaalse vahaga, mis pole päriselt võrreldav küünlarasvaga. Tegemist on parafiini ja linooli seguga. Vahavorm kaetakse omakorda šamotiga, mis läheb põletusahju. Vaha sulab välja ja põletatud šamottkivisse tehakse alumiiniumvalu.

Vormi valatud käejäljend tähendab märgiliselt vanade eestlaste ütlemist: pani käe külge.

Kolm kätt; Rein Lang, Toomas Kivimägi ja Kuno Erkmann on käe külge pannud

Samal teemal: