Iseseisvuspäeva hommik Sindis

Täna hommikul enne kaheksat toimus Sindi raekoja juures kahe omavalitsuse ühine pidulik lipu heiskamine, millele järgnes kodutütarde, noorkotkaste ja teiste koolinoorte jalutuskäik Sindi linna ja Paikuse valla tänavatel-teedel, et abistada väikeelamute omanikke, kes pole mingil põhjusel oma kodudes iseseisvuspäeva puhul lippu heisanud.

Vaade Sindi raekoja rõdule; lipp on heisatud; Andres Metsoja Sindi raekoja rõdul
Sindi raekoda 24. veebruari hommiku esimestes päikesekiirtes; Eneli Arusaar on laste seljataga varjus, et jälgidaa laste esinemise täpset kava järgimist ja vajadusel abistada

Sindi linna ja Paikuse valla omavalitsuste heakskiidul toimunud ühisettevõtmise peakorraldajad olid Sindi Gümnaasium ja PaNoKe (Paikuse noortekeskus). Eesti Lipu Seltsi eelnevate aastate suunav roll on tänavu oluliselt vähenenud ja piirnes üksnes mõningase koordineeriva rolliga kahe omavalitsuse koostöös, sest tegelikult on osapooled juba haaranud initsiatiivi iseseisvaks ühiseks ettevõtmiseks.

Sindi raekoja ette oli üles rivistatud 52 lippe hoidvat noort ja lipu seltsi liiget. Lisaks neile olid oma lippudega esindatud Sindi linn ja Paikuse vald, aga ka Sindi Gümnaasium, Sindi spordiklubi Kalju ja Sindi laulukoor, et erilisemalt rõhutada omavalitsuste ja seltside ajaloolist tähtsust Eesti riikluse peamise alusena. Iseseisvuspäeva tähtust kokkuvõtvate sõnavõttudega esinesid Sindi linnapea Marko Šorin, Paikuse vallavanem Kuno Erkmann ja Pärnu maavanem Andres Metsoja.

„Meie keskel on Sindi ja Paikuse noored, kes on sündinud vabal maal. Nad on ühiselt otsustanud, et tahavad minna ja aidata neid kaaskodanikke, kes pole saanud veel rahvuslippu heisata. Usun kindlameelselt, et selline tegevus liidab kohalikku kogukonda, aitab lähendada vanemat ja nooremat põlvkonda,“ andis Marko Šorin selge sõnumi kohal viibinud kodanikele. Ta pidas märkimisväärseks, et sellist abistamist on käesoleval aastal korraldamas Sindi ja Paikuse noored ühisel nõul. See annab tema sõnul tunnistust sellest, et Eesti Lipu Seltsi ja Sindi Gümnaasiumi üle-eelmisel aastal algatatud ettevõtmine on hakanud laienema ja linnapea seisukohalt väärib teguviis tänu ning tunnustust.

Paikuse vallavanem õnnitles kahe omavalituse rahvast Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva rajajoonel. „Ükski vabadus ei tule iseenesest. Paljud meie vanavanemad, isad ja emad pidid andma meie iseseisvumiseks kõige väärtuslikuma vara – oma elu. Pooleks sajandiks käest läinud vabadus on taas kätte võidetud tänu meie ühisele meelekindlusele ja ühiselt targale tegutsemisele. Ta osundas 27. märtsile, mil meie riikliku taasiseseisvuse aeg ulatub pikemaks kui kunagi varem. „Mõlemad perioodid on kestnud riiklikus tähenduses väga üürikest aega, kuid me ei peaks häbenema seda kasutatud aega, vaid tundma uhkust tehtu ja saavutuste pärast,“ oli vallavanem veendunud ja selgitas juurde, et aineline heaolu üksinda ei kindlusta inimeste tulevikku. Erkmann leidis, et tänanegi koolinoorte minek majade juurde, kus millegipärast on hommikune lipuheiskamine ära jäänud, kõneleb praeguste kodutütarde, noorkotkaste ja teiste kooliõpilaste õigest hoiakust oma kodumaa hoidmisel, mis on sama oluline võrreldavalt igapäevase tööga või vajadusel ka relvaga oma riiki kaitsta.

Omavalitsusjuhtide esinemiste järel heiskas Mihail Škljar suuremõõtmelise sinimustvalge lipu kõrge torni masti.

Piduliku lipuheiskamise tseremoonia valmistas ette Sindi Gümnaasiumi õpetaja Eneli Arusaar koostöös PaNoKe projektjuhi Marika Valteriga. Oma abi osutas sündmuse õnnestumiseks ka Sindi ANK-i juhataja Helle Vent, kes tänagi jagas lipukesi ja kinnitas sinimustvalgeid lindikesi rinda. Arusaare koostatud etteastete kava sõnum oli järgmine: „See on su sünnimaa, just Sina mõista saad ta rõõme, muresid ja valusid, ta linnatänavaid, ta väiketalusid, ta põlde, metsi, jõgesid ja merd. Siin on su isamaa, su emakeel - kui sina neid ei mõistaks, kes siis veel? Üks tee viib üles armastuse maale-koduteele, usk iseendasse ja oma koduõue... Meie riik - meie kodumaa - ootab meilt mitte suuri kangelastegusid, vaid väikeseid igapäevaseid heategusid. Häid tegusid ei tohi kunagi edasi lükata.“

Andres Metsoja meenutas oma pöördumises varajase hommiku pidupäevalistele, et mullu 13. veebruaril külastasid teda Sindi õpilasomavalitsuse esinduse liikmed Liis Mitt ja Valeria Januškevitš, et vestelda gümnasistide algatuse kavatsusest abistada majaelanike ka edasipidi nii nagu seda tehti esimest korda 2011. aasta emadepäeval. Tollel kohtumisel paluti maavanemat olla koolinoorte ettevõtmise patroon, et saada oma tegevusele kohapealse kõrgeima riikliku institutsiooni toetus. Selle toetuse õpilased ka said ja täna julgustas maavanem Sindi raekoja rõdul kõneldes õpilasi kindlalt oma teed jätkama.

Meeldejäävalt pidulikule hetkele järgnes Sindi koolimajas ühine tee joomine ja saiakeste ampsimine. Sindi Gümnaasiumi vilistlane ja kaitseliitlane Kardo Kase instrueeris samal ajal õpilasi, kes valmistusid suunduma abistama majaomanikke, kellel polnud kella kümneks lipp veel lehvimas. Noored ei läinud mitte kedagi käskima ega veenma ja pakkusid üksnes oma abi pärast seda kui olid soovinud head Eesti Vabariigi aastapäeva. Neil oli kaasa võetud ka lipu seltsi koostatud voldikud, mis tutvustavad lipu päevi. Voldikud lasti nendesse postkastidesse, kus majalipp oli heiskamata. Noored kandsid rinnas sinimustvalgeid lindikesi ja hoidsid käes tillukesi käsilippusid.

Paikuse noortekeskuse noorkotkad Krister Narberg, Raigo Uibomäe, Mattias Popp, Mihkel Mihkelson liikusid Paikuse alevikus mööda Paide maantee üht äärt. Nad jäid jalutuskäigu lõppedes pisut kurvaks, et ei saanud mitte kellegile abiks olla, sest kõikjal, kus lippu polnud näha, puudus ka lipuvarda pesa või lipumast. Mõnel majal ei leitud isegi mitte postkasti, kuhu voldik poetada. Majaust, kus sooviti pererahvaga kohtuda ja oma abi pakkuda, kahjuks ei avatud. Siiski olid nad ka rõõmsad, et said oma sõnumi voldiku näolgi ukseprao vahele sokutada.

Kuid üldiselt said paljud teised kolme või nelja liikmelised salgakesed ka lippude heiskamisel abiks olla. Seda on rohkem märgata just Sindi linna tänavatel. Kuid Paikuse noortekeskuse projektijuht Marika Valter teatas rahulolevalt, et iga grupp sai abistada või heisata paaril-kolmel korral. Kuid enamikel majadel olid juba lipud kas heisatud või siis puudus võimalus kuhu lippu heisata. "Kõik noored olid väga positiivselt meelestatud."

Paikuse noored põhikooli ees

Samal teemal: