Proovisõidul

Saabunud nädalavahetus võõrustab Euroopa meistrivõistluste mitmepäevasõidu mootorrattureid teise etapi läbimisel Pärnumaa vesiselt soistel ja liivatolmustel teedel.

Võistluste avatseremoonial

Eile õhtul kell 19.00 avati Paikuse valla spordihoone esisel EMi teine etapp, mis on järg esimesele võiduajamisele Itaalias. Käesoleva aasta Euroopa enduro ässad selguvad pärast neljanda etapi toimumist. Esimese etapi edukaimateks osutusid neljas masinaklassis esikoha võtnud itaallaased.

Täna hommikul algusega kell 10.00 ja pühapäeval tund varem lähetatakse võidusõitjad stardiväravast 63 kilomeetri pikkusele ringile kolmik gruppidena. Kahel päeval kokku läbitakse kuus ringi ja igale ringile jääb kolm kiiruskatset. Pikk lippude rivi annab märku osavõtvate riikide rohkusest. Suurvõistluse peakohtunik Sulev Tõnisson ütles, et Paikusele on kogunenud ligemale 700 inimest 14 riigist ja võistlusrajale asub 142 motosportlast. Kõige arvukamalt on tema sõnul esindatud sakslased ja rootslased, suur hulk on ka hollandlasi ja itaallasi. Kaugemad võistlejad tulid Portugalist ja Türgist, lähemad naabrid on muidugi soomlased, lätlased, leedulased.

Kuna MM-i favoriidid jätkavad ka teises etapis, siis tasub pealtvaatajail jälgida kindlasti nende võistlejate südikust oma paremuse tõestamisel, aga võrreldes mõlemate võistluspaikade maastike eripärasusi võib Paikuse endurol oodata ka olulisi kohtade vahetusi.

Itaalia etapi tabeliseisus juhib juunioride E1 klassis Jakopo Cerutti (nr 1) ja E2/E3 arvestuses Gianluca Martini (nr 101). 20-aastaste parim on Riccardo Crippa (nr 60) ja E3 klassis on võtnud täismeeste tipus koha Maurizio Micheluz (nr 401).

Avaetapi E1 klassi võidukaim oli Michal Szuster (nr 201) Poolast, E2 klassis belglane Cedric Cremer (nr 301), veteranidest austerlane Werner Müller (nr 501) ja naistest tõusis liidriks Zuzana Gaherova Slovakkiast (nr 601).

Kes eliitsportlastest stardivad Eesti lipu värvides? Need kaheksa meest on Toivo Nikopensius (nr 508), Martin Leok (nr 103), Egon Üpraus (nr 311), Tõnu Kallast (nr 405), Aigar Leok (nr 406), Toomas Triisa (nr 410), Agu Vahur (nr 517) ja Almar Proos (nr 516). Kus juures kolm kuuluvad Paikuse motoklubisse: Toivo Nikopensius, Tõnu Kallast ja Egon Üpraus.

Paikuse vallavanem Kuno Erkmann tervitas neljas keeles võistluses osalejaid ja korraldajaid ning rääkis sellest, et nii suure kaaluga võistluste toimumine  nende valla territooriumil on väga paljus Toivo Nikopensiuse teene. Ilma tema initsiatiivita ei kujutaks ta seda ette, et taolised võistlused peetakse juba 31. korda. Paikuse motoklubi pikaajalised kestuskrosside ja mitmepäevasõitude korraldamise kogemused kõnelevad ise enda eest. „Kindlasti pakub rada põnevust pealtvaatajatele ja kui ilmataat vihma annab, siis ka sedavõrd suuremaid raskusi saab võistlejatel olema võidu poole kihutamisel,“ sõnas Erkmann.

Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni president Mati Heinsar tuletas meelde, et 91 aastat on juba Eesti motosporti veetud kuid esimest korda selle pika ajaloo kestel on Eestil au korraldada enduro Euroopa meistrivõistluseid. „Ma ei eksi kui ütlen kirjanduslikult, et just Paikuse on Eesti enduro hälliks saanud, sest siit on võrsunud kõige tublimad – ka maailma silmis häid tulemusi saavutanud enduro sportlased,“ ütles Heinsar ja kinnitas sedagi, et kindlasti on võistlusrada ettevalmistatud väga asjatundlike ja suurte kogemustega inimeste poolt.

Ka Itaalia delegatsiooni juht ja Enduro korralduskomisjoni esimees Marco Bolzonello ei koonerdanud tunnustussõnadega Eesti poolse korraldusmeeskonna aadressil ja tema sõnades võis täheldada siirust ilma ametliku viisakuseta.

Kuno Erkmann ütles, et on ise alati püüdnud võistlusraja ääres seista. Eriti põnevat vaadet pakuvad talle Seljametsa raba ja kunagise Sindi lasketiiru ala. Seljametsa turbas püherdamine nõuab tema arvates võistlejatelt tõelist osavust. Lasketiiru vett täis kraavid aga kipuvad võiduajajaid lausa uputama. Häid vaatamise kohti on muidugi teisigi ja mitte vähe. Esmalt sõidetakse spordihoone juurest Seljametsa ekstreemkatsele erinevaid takistusi läbima. Sealt suundutakse Reiu liivakarjääri lähedale seitsme kilomeetrisele rajale ja kolmandana toimub kolme kilomeetri pikkusel liivarajal kiiruskatse Pärnu jõge ületava Papiniidu silla kõrval.

Kuno Erkmann palub elanikel olla paaril päeval kannatlikud ja leppida mootorite müraga. Tavaliiklejatel palub Sulev Tõnisson samuti olla võistlejate suhtes tähelepanelik ja mõistev. Kindlasti toovad taolised võistlused tunnustust nii vallale kui kogu Pärnumaale, on Kuno Erkamnn kindel. Kaudselt tähendab see ka täiendavat rahalist sissetulekut. Ent esikohal on siiski sport ise.

Stardivärav