Näib nagu oleks Tori vald tüki Sindi linna kauni Pärnu jõe kaldal ära lõiganud. Sindi-Viira poolses otsas vahetult pärast linnapiiri märki suundub tee kõverdudes tagasi linna poole ja viib otsejoones jõe ja linnamajade vahele jääva uhke palkehitise juurde. Avar rõdu, päikesepaiste, kaunis vaade ja värske maaõhk kutsusid avarale terrassile kohvi jooma. Isegi veidike jahe tuuleõhk ei suutnud sundida paksude palkide vahele majasisemusse varjuma. „Kui vaid ilmad läheksid paremaks, avaksime söögikoha vähemalt nädalavahetustel pikaks päevaks,” arutles maja perenaine Katrin Pulst, kes ei kurda küll külastajate vähesuse pärast. Palju on mitmesuguste olengute tellijaid: pulmad, peied, organisatsioonide kokkusaamised, konverentsid jne. Tullakse isegi Tallinnast. Samas oleks kena kui jätkuks üksikkülastajaid sedavõrd palju, et firmal tasuks ära ka tavalises lahtiolekukorras inimesi teenindada.

Tihti kuuleb Sindi elanike soovi, et linnas võiks olla mõni parem söögikoht. Tegelikult on suurepärane söögikoht juba aastaid tegutsenud. Olgugi, et administratiivpiirides asutakse Tori vallas, ollakse olemas siiski ennekõike Sindi elanike jaoks.

Jõeluht on olnud hoolsalt pidevalt niidetud. Sinetava jõeviiru ees on näha pinnase kuhjatisi. Selgub, et hetkel kujundadakse kaldale pikka liivaranda. Jõe rahulik vool ja laugjalt sügavamaks muutuv põhi võimaldab pikalt vette minna ka väikestel lastel, ilma et peaks kartma ohtu järsult sügavaks muutuva vee pärast. Luhal kõrguvas püstkojas peaks peagi saunamõnusid nautida saama. Suurem hoone selle lähedal ootab samuti peatset saunana valmimist.

Ehkki jões on vett piisavalt, muudab suur tiik rohelisel maastikul looduskeskkonna veelgi kaunimaks. Veesilma ees kõrguva kunstliku kõrgendiku tipus on samuti vesi. Kõrgele paiskuv veepurse täidab basseini ja ülevoolav vesi laskub graniitkividest vooderdatud sängi mööda alla, kus suuremas veekogus on samuti võimalik vesi purskama panna. Eriti efektseks muutub vaatepilt pimeduse saabudes. Suveõhtutel tuleb seda muidugi kauem oodata, ent kannatlikus tasub ära, sest värviliste tulede valguses on vesi ja purskkaevud väga ilusad vaadelda.

Hingele pakub rahuldust pardipere nägemine. Läbi vee näeb kalade liikumist, kes tulevad pinnalähedale toitu noolima. Vahel ehmatab suurem kalaparv pardid toidupiirkonnast eemale ja siis siblivavad pardid laiade lestadega hoogu andes ja tiivakestega vett rapsides kalda poole.

Päevaajal saab ka kiigul mõnuleda ja mõni julge noorem pereliige võib laenutada ATV. Tegemist pole tavalise sõiduriistaga, sest sellel võistlusrattal on võidetud mitmeid auhinnalisi kohti: Saku rasketes tingimustes ja Pärnu Kuninga võistlustel kumbagil korral 3. koht. Esimest korda läks sellel võistlema 6. aastane Helmondi perepoeg Alex-Didrih 3 aastat tagasi Võrtsjärve äärde. Siis olid tingimused täiesti ekstreemsed, sest kraadiklaasi näit oli langenud -22 kraadile.

Järgmine suurem üritus toimub Helmondi vabaaja- ja puhkekeskuses jaanilaupäeval, kus võib lustlikult ise murumängudel osaleda, tagasihoidlikumad niisama toimuvat jälgida, laule kuulates kaasahüüda, tantsida, kukerpallitada, peapeal kõndida ja ülevõlli kiikuda. Kellel rahmeldamisest kurk kuivama või kõht korisema kipub, nende jaoks on joogid ja toit käeulatuses. Peale selle on plaan valjult paukuva taevaaluse tulemölluga ehmatada varajaseid jaaniõhtul tukkujaid. Jaanitule matarjali kogumine käib täiel hool, et kuhjatis võimalikult kõrgrem saaks ja leegist sündivad sädemed madalamad pilved kaugemale peletaks. Et pidu, tuli ja kära kontrollialt ei väljuks, selleks on päästemeeskonna ja teiste mundrikandjatest korraseadjatega ammu kokkulepitud. Üksnes ilmakujundajaga on käsi löömata ja ilusa ilma osas leping allkirjastamata. Seevastu käivad kuulujutud, et sedakorda on hoopiski ilmaennustajad ise võtnud ilusa jaaniõhtu ilma loomise oma südameasjaks, lubades kaunist päeva, ööd ja hommikut.

Kohtumiseni homsel jaanikul

Vaata samuti:

http://blog.maaleht.ee/parnumaa/?p=1983