Muinasjutuline diivanilaud/veiniriiul.

Vaja euroalust, tikksaagi kedagi väikese kunstiandega inimest ja törts lakki ja ongi teil kodus imeilus diivanlaud/veiniriiul.

Kaur Treimann 


Savist ehted

Jõulukinkideks sobivad hästi südamega valmistatud savist ehted. Savist ehete valmistamine on lihtne ja põnev. Vaja läheb natuke fantaasiat, savi (nt. õhukäes kuivav voolimissavi, mida müüakse kunstitarvete juures), traati või paele ning värve (nt keraamika värve, mis samuti kuivavad ruttu õhukäes, värve müüakse nii karbis kui ka üksikult).

Vooli savist kujundid (torka hambaorgiga auk sisse), lase kuivada, värvi,
ühenda kokku ning kaunis kingitus ongi valmis.

Triin Ruus


Päkapikud

Pisike, tore, soe ja armas päkapikk kuulub alati jõulude juurde. Minu tehtud päkapikud on seest tühjad - nii saab neid kasutada näpu-nukkudena. Kinkides saab peita päkapiku sisse midagi pisikest - kommi, ehte, rahatähe vms. 

Tegemiseks läheb vaja veidike punast, beezi ja valget lõnga. Kas vardaid või heegelnõela, oleneb kumb tehnika rohkem meeldib. Peale tikin silmad ja naerusuu ja ongi odav, aga rõõmus kingitus valmis. 

Pole ju vaja suurt kingipakki. Kink peab olema soe ja sõbralik - minu päkad just sellised on:)!


Foto: Eva Herrera
1. PÄKAKAST

Selleks, et hommikul unesegase peaga aknalaualt haaratud sussi seest piparkook varba vahele ei eksiks, on hiiglama hea mõte teha kohe päris oma postkast päkapiku-saadetiste tarvis. Parajalt päka või paari mõõtu, et mahutada piparkook, mandariin, mõni komm või midagi muud pisikest ja meelepärast, mida päkapikud ikka kanda jakasavad. See on selline armas pisike südantsoojendav isiklik asjake, mida igal talvel jõulukuu hakul taas üles otsida ja nähtavale tõsta. Päkapikud leiavad selle kindlasti üles.

Minu päkakast on joonistatud tillukesele lepapuust soolavakale, aga postkasti võib teha ka kõige lihtsamast pappkarbikesest. Värvi või kleebi see ilusaks, kirjuta-joonista-tiki otstarve ja ka postitellija nimi peale ja ongi päris päkakast olemas. Ja kingitus ongi olemas :)

2. KARVASEEP JA KARP-SILT

Osta poest meelepärase lõhnaga tükiseep. Käsitööpoest too sakiline viltimisnõel ja villaloor (saadaval paljudes värvitoonides), mille kilohind võib esmapilgul kohutada, aga kuna seda müüakse kaaluga, siis mõne seebi tegemiseks kulub seda tõepoolest vähe ja tagasihoidliku summa eest. Lihtsamas viltimises pole midagi kontimurdvat ja juhendeid leiab netiotsingu abiga mitmeid.

Pehme ja mõnusa karvaseebi (mida kasutamise ajal villakasuka seest ei eemaldata) kinkpakkimine pole vähemtähtis. Mina ostsin õhukesest vineerist karbikesed ja joonistasin kaanele seebi kasutusotstarvet ja –kohta suunava pildi. Sellist karbikaant võib kasutada edukalt ka sildina vannitoa uksel. Nii on ühes lihtsas ja armsas kingituses peidus mitu erinevat ja kasulikku kingitust.

3. LÕHNAV PEHMUS

Lõika kangast sobiva kujuga pisikesed topelttükid ja õmble need kokku. Võid valida trükitud mustrilise valmiskanga vahel, kuid võid joonistada pildid tekstiilivärvidega ka ise. Miks mitte pilte tikkida või hea soov neile kirjutada? Pisipadjakesed täida villa, vatiini ja/või meelepäraselt lõhnavate kuivatatud taimeosadega.

Lihtne, südantsoojendav, suhteliselt vähe aega ja kultusi nõudev kingitus sõbrale koduehteks või kuusekaunistuseks. Kui padjapilt pole liiga jõululine, siis võivad lumepalli putukmutukad leida kasutust ka suvisel ajal.


4. KALLIPADI

Osta poest või õmble ise sobivas mõõdus lihtne padjapüür, mida kingisaaja saab ise koduste vahenditega täita.Õmble, tiki või joonista sinna peale pilt, muster või mõte ja ära unusta pühendust. Su sõber võib vajada Su õlga, kallistust, peapaitust, varjualust, tantsupartnerit, pehmet istumisalust jõulukuuse ees just siis, kui Sind lähedal pole. Just siis on paras aeg haarata kaissu kallipadi, sest see on otsetee tema ja Sinu südamete vahel. Aastate jooksul patja poetatud mure- või rõõmupisarad, salamisi sosistatud soovid, lennud ja maandumised, muudavad selle eseme kordumatuks ja erilseks. See on kindel, et sellise padja sülle oma pea pannes nähakse maailma parimaid unenägusid. Ja kuna meie talv on üks pikk ja lõputu öö ja uneaeg, siis on just paras aeg kinkida sõbrale üks korralik kallipadi ja need jõulud ei unune enam iial. Ja teadmine, et sõber on alati Su lähedal, on kingitus kogu eluks.


5. LÕBUSATE LINDUDE MAJA

Inimene on hea, kui ta mõtleb ka oma pisemate sõprade peale. Seepärast pole kunagi liiast veel üks kena linnukohvik või -söökla, -restoran, - puhvet, -einelaud või kohe päris oma linnumaja. Su sõbrast saab veel parem inimene, kui Sa teda keset talve jõulude puhul rõõmustad ühe sedalaadi isetehtud rõõmsa viguriga.

Tee päris ise või võta lapsed appi ja meisterdage koos üks lihtne linnusöökla. Meie kruvisime kahest puitplaadist ja neljast pulgast kokku oma peene kuid lihtsa restorani. Laps võõpas maja endale meelepäraseks ja mina joonistasin sildi. Selle kleepsime maja katusele, et linnud juba kaugelt teaksid, et avatud on uus söögikoht. No ja õige restoran vajab muidugi ka õiget nime. Sedapuhku olin nõus sellega, mida laps soovis ja kirjutasin tõde kaunistamata kõik kenasti maja uksele. Teie võite aga kaunistamise ja nimemõtlemise lahkelt jätta kingisaajale. Või mis oleks veel lõbusam, kui teha seda kõike koos?!

6. MAGUSALT TURGUTAV

Talvisel ajal kipub energiat kuidagi väheseks jääma ja just siis on kõikse parem aeg midagi mõnusalt magusat põske pista ja sõpradele-lähedastele kõhule üks korralik kommipai teha. Kommi- ja trühvlivalmisatmise õpetusi leiab kõikjalt – leia vaid meelepärased koostisosad ja kombineeri. Käsitsi valmistatud komm on eriline ja kaunilt pakendatult pisikingitusena väärtuslik ka üksikuna.
Ja kui soovid kingisaajale pakkuda tearavamaid elamusi, siis ära fantaasialennu tiibu kärbi –
keedetud juurviljad shokolaadimantlis võivad olla imemaitsvad ka nende meelest, kes keeduporgandit eluski suhu ei pistaks.

Seega ole kavalalt salapärane ja ära oma saladusi enne reeda kui esimene ring porgandi-, kaalika- ja peedikomme on katsetatud. Kuniks maiustaja ei tea, mida ta sööb, siis võib tulla ohtralt kiidusõnu ja kui teada saab, siis on tema maitsemaailma pilt kohe avaram ja kui isegi teised kommid enam suhu ei tiku, siis saab kingisaaja omakorda sõpru üllatada ja oma jao lõbustatult itsitada ;)

7. SÄTENDAV VALGUS

Ja mida siis veel kui mitte valgust ja soojust tuua sõbra südamesse ja pikka pimehalli talveöösse just jõuluaegu?!

Vaja läheb vett, topsikuid, külmutavat keskkonda. 

Võimalusi, milliste lisandite või kujuga jäälaternaid valmistada, on lõpmatu hulk. Meie küünlaloss sai veevalatud paljudesse pisikestesse jogurtitopsidesse ja külmas jääks tahkunud elemendid ladusid pisikesed käekesed nii nagu oskasid. 

Võta jääklotsid kaasa, mine jõuluks-nääriks sõpradele külla ja laduge koos kokku vahva rõdu-, õue- või aiailu.

Rõõmu on palju, raha kulub vähe, ilu jagub kuniks külma on (võimalusel saab ju jääd ka külmikus säilitada) ja kui ta kord sulab, siis liigub vesi vaikselt loodusesse tagasi ja sodijälgi endast maha ei jäta – 100% puhast rõõmu! :)


Kinkide tegemiseks kasutatud materjalid on pärit 100% secondhandist.

Ülle Rinaldi


Käsitsi tehtud Ingel

Materjal: Tülli jäägid (Abakhan 30 kr kg, ülikerge materjal). Kampsunist harutatud lõng (Second hand lõpumüügist valge kampsun 10eeku, kui kodus pole). Näoks, käteks, jalgadeks nahakarva heledamad trikotaazijäägid (T-särk). Kaunistuseks kodus kasutamata jäänud helmed, paelad, purunenud ehted. Täidiseks vatiin, sobivad ka õmblusjäägid.

Rattana (ruut 12cm*12cm) väljalõigatud trikotaazitükile serva krookimisniit, panna täidis ja kokku tõmmata, õmmelda. Nina väikesest tikotaazi tükist (3*3) samuti servapidi kokku tõmmata ja näole õmmelda. Silmad ja suu vastavast niidist.

Juuksed kerida paras hulk ümber 15cm pikkuse tugeva papitüki. Lahti lõigata ülevalt, alt. Siduda sama lõngaga nii, et üles jääks juuksetutt ja allapoole pikemad juuksed. Juustega saab varjata peaõmbluse. Pea külge õmmelduna, läbi juuste, võiks tulla ka aas, millega Inglit saab riputada. Kuldse rõnga saab kohvipaki fooliumist.

Käteks, jalgadeks väiksed trikotaazi tükid (3*3) rullida, õmmelda näpuvahel padjakesteks ja õmmelda kroogitud käise 2tk ja püksi 2tk külge. Käised ja püksid topelt tüllist (igaüks 32cm*64cm). Kõik lahtised küljed peene traagelniidiga ühendada.Ülevalt ka kokku krookida. Käed, jalad ühendad lamedale tülli rullile (12cm)

Kleidiks mõõta 34cm rohkelt tülli ja kaela kohalt, murdes pooleks alla, sättida seda ette ja taha. Vöö siduda siidipaelaga. Tiivad tugevamast tüllist (32cm*25cm). Küljed lõigata väikese kaarega. Keskelt paelaka kokku tõmmata ja seljale õmmelda.

Kui midagi läheb "viltu" siis tüll on nii mahuline materjal, et seda saab igati ilusaks sättida ja seda võib ka mõne õmblusega fikseerida.

Ene Kivi


Kena kaltsuvaip

Olen peaaegu 10.aastat nakatunud kaltsuvaiba kudumisse ja ei ole ühtegi tuttavat, kes poleks seda minult kingituseks saanud. Mina pean õigeks kaltsuvaibaks ikka seda vaipa mille materjali oled oma käega lõiganud ja eriti südamelähedane on see vaip, kus on sees minu ja mu lähedaste riided.

Põlvamaal, kus me suvitame on maas minu esimene vaip, istun vaibal ning nostalgitsen - see oli minu pluus, mu venna dressipüksid, ema seelik.

Mäletan kui kinkisin ühe esimestest vaipadest oma tädile, siis mu ema küsis - kuidas sa raatsid vaiba ära kinkida, tema jaoks oli see midagi ammust ja imelist mida tänapäeval enam ei tehta. Lohutasin teda et saan ju uue kududa.

Ülle Kaasik


Isetehtud müsli ja palju muud

Ise valmistatud kingitused on alati täis soojust ja armastust. Jõulukinke valmistades teen neid alati algusest lõpuni konkreetsele inimesele. Pole midagi armsamat, kui saad kingituse, mis on tehtud just sinule mõeldes.

Eelmisel aastal jõudis minu poolt kingikotti ise tehtud asju rohkem kui kunagi varem. Pakikestest võis leida ehteid, jõuluajale kohaselt küünlaid, värvilisi ja imeliselt lõhnavaid seepe, mõnusaid villaseid sokke, rõõmsaid võtmehoidjaid ja mobiiliripatseid, päikese käes sillerdavaid klaasimaale, heegeldatud käekoti, isetehtud maiustusi ning palju muud tähenduslikku, mis täis hingesoojust- ikkagi ise tehtud!

Ka sellel aastal on plaanis enamus kingitusi ise teha. Seekord tahan kindlasti kingikotti panna näiteks isetehtud müsli, kus hea ja paremaga kokku pole hoitud, kamina/ahju omanikke rõõmustan süüteroosidega, mõnusa talve nautimiseks leiab nii mõnigi kingikotist kodumaist mett, villaseid sokke, kokkajatele pajalapid või pitsilised köögirätikud ja ega ükski perenaine ei ütleks ära ka ühest mõnusast riidest poekotist!

Mõnusat meisterdamist ja kaunist jõuluaega!

Kati Mägi


Vahva tool ja grill

1. Miks osta kallis tool, kui võib teha heategevuslikku harvendusraiet raudtee ääres ja valmistada omale kena ergonoomiline pink. Võib peale asetada ka pehme polstri, kuid tegelikult on tihedalt asetatud oksad väga mugavad!

Pikemat iga soovides annaks nõu valmistada maad puudutavad osad vaigusest okaspuust!

2. Kui boiler läheb rikki või sauna renoveerides on isu välja vahetada veesüsteem, mis kütkeb ka vana veenõu eemaldamist, siis soovitan seda mitte ära visata, vaid anda asjale uus elu ja valmistada grill. Paksust roostevabast terasest grill on kordades parem ja pikaealisem, kui poes müüdavad kallid ja õhukesest plekist alternatiivid.
Lisaks jääb muidugi valmistamisrõõm...

Kaur Treimann


Ehetekarbid

Pakun välja paar lihtsalt valmistatavat ehetekarbikest.

Valmistamiseks on vaja kuiva puitu, parimaks pean mahagoni, aga võib kasutada ka tamme- või saarepuitu.

Üks karbikestest on valmistatud mahagoni ja männi kihtide kokkuliimimisel (kaaneta karbike), teine täielikult mahagonist (karbike kaanega).

Tööriistadest on vaja lintsaagi, ja tapipuurmasinat, sirklit, joonlauda, erinevaid hulknurki peaks ka oskama luua, siis võib toodete valik üsna huvitavaks muutuda.

Lihvida saab ka käsitsi, peale lihvimist töödelda toode linaõliga, ei soovita lakkida.

Lisan pildid, edu tegemisel, vajalike tööriistade olemasolul võtab aega maksimaalselt 1-2 tundi.

Kaunist jõulukuud kõigile ja ideede genereerimist, teostamist!

Indrek Siitan