Hümni laulmine; tuli annab sooja ja valgust

Kell 11.00 avanes saali uks. Pidulikul rivisammul astusid saali 12 kodutütart, kõige ees tuli Pärnumaa ringkonnavanem ja Suvelinna tüdrukute rühmavanem Dairi Õun. Pidulikku sündmust olid tunnistamas tütarlaste vanemad, kohal oli ka Pärnumaa maleva noorteinstruktor Rait Vaeno ja teine rühmavanem Laura Veskilt.

Kõigepealt jäädi valvel seisakusse, parem käsi küünarnukist kõverdatult üles tõstetud ja kolm näppu püsti. Kõlas Eesti hümn, mida kõik vaiksel häälel kaasa laulsid. Seejärel toimus rituaalne küünalde süütamine. Esimese küünla süütaja ütles, et tuli annab sooja ja teine ütles, et tuli annab valgust. Järgnevalt võttis sõna Dairi Õun, kelle ette ütlemise järgi kordasid tütarlapsed kodutütarde pühalikku tõotust: „Tahan olla korralik ja aus, armastada oma kodu ja isamaad, aidata ligimest, jääda ustavaks kodutütre põhimõtetele ja seadustele.“

Kõige pidulikum hetk saabus siis, kui Gerli Kask, Cärolin Juuse, Christel Juuse, Arabella Kose ja Maarja Kauniste võeti rituaalset kombestikku järgivalt ametlikult vastu kodutütardeks. Kahjuks polnud võimalik 6. tütarlpasel kohale tulla. Laura Veskilt sidus kaela kollase rätiku ja Dairi Õun andis üle kodutütre tunnistuse.

Kord aastas tunnustatakse ka tublimaid Pärnumaa ringkonna järgutunnistuse ja kodutütre eriala kinnitava märgiga. Järkusid on kokku 6 ja esimene tähistab kõige kõrgemat astet. Selle rühma tüdrukutel on kõige rohkem neljandat järku. Märkide järgi on hästi näha, mis on ühe või teise kodutütre peamine tegevusala. Parimatest parimatele aga antakse ka tänu- ja aukirju.

Dairi Õun ütles, et praegu on rühmas 34 liiget, Pärnumaal on kodutütreid hetkel 207. Rait Vaeno lisas, et tegelikult on kasvuruumi veel piisavalt palju, sest enne sõda oli Pärnumaal tublisti üle tuhande kodutütre. Kodutütarde üks kesksemaid hoiakuid on kodu ja isamaa armastus, huvialane tegevus on väga lai. Kodutütarde organisatsiooni kuuluvad 8- kuni 18-aastased Eesti naissoost kodanikud, organisatsiooni kuuluvad ka täiskasvanud juhid. Dairi Õun selgitas, et viimastest tuntakse puudust ja kutsus vabatahtlikke liituma selleks, et juhendada kodutütarde mitmekülgset ja huvitavat tegevust.

Kodutütred on 19. jaanuaril 1932. aastal asutatud tütarlaste vabatahtlik isamaaline skautlik Kaitseliidu eriorganisatsioon, kellel on oma põhikiri ja kodukord.

Samal teemal: