Apollo kino Pärnus

Täna õhtupoolikul avatakse Pärnu Keskuse laiendus, kus mitmete uute äripindade kõrval saavad pärnakad tehnika viimase sõna järele valminud Eesti moodsaima kobarkino.

Uus Pärnu linna keskus; uus Pärnu Keskuse hoone

Kaugelt nähtav Apollo

Tallinna maantee poolelt silda ületades terendab silma jõe vastaskaldal kõrguv uute hoonete siluett, mille keskosa mustal taustal püüab pilku suur oraanži värvi reklaamkiri. Lisaks kirkas toonis Apollo nimetusele paistab hoone jõepoolselt otsaseinalt valgetes tähtedes Delice kutsuv kiri, mis paratamatult sunnib vähedegi uudishimulikumat seadma sammud täna avatavasse Pärnu Keskuse uude majja.

Mina ei läbenud tänast päeva oodata ja nii nõustus eile lõunapaiku Tartu Lõunakeskusega seotud osaühingu PK Arenduse juhatuse liige Jaan Lott tegema ringkäiku keset kõige kibekiiremat sagimist, kui maja ümber tehti viimaseid tarvilikke ehitustöid, seespool toimetati nobedalt kruvikeerajate abil, arutati juhtmeid või turniti redelitel. Teised kandsid samal ajal müügipindadele kõikvõimalikke pakendeid, täideti kaubariiuleid, puhastati põrandaid ja istutati taimi spetsiaalsesse kasvumulda. Kuuldes juba viie tunni pärast kutsetega külaliste vastuvõtust, ei tahtnud kohe uskudagi, et juba nii kiiresti võib näivalt seletamatu virvarr asenduda täieliku korrastatusega.

Delice

Esimesel korrusel asub ABC Supermarkets AS toidukauplus Delice. Lott palub luba siseneda kaupluse pinnale ja selgitab töötajate korduvatele küsimustele tagasihoidlikult, et on keskuse juhataja ning soovib pisut kaubariiulite vahele piiluda. Töötajad on rõõmsalt lahked, ega keela ka pildistamist. Kaupluse kasutuses on 1300 ruutmeetrit, sellest müügipinda ca 1000 ruutmeetrit. Otse müügisaalis valmivad pagaritooted. Suur hulk juur- ja puuvilju ning värskelt pressitav mahl meelitavad ostjaid valikuid tegema. Lott osutab Delice pakutava sushi rohkele valikule. Suure jäätise sõbrana märkan Ben & Jerry toodet. Veinipudelidki näivad esindavat paljusid erinevaid firmamärke. Millised neist eelistatuimad, jääb muidugi igaühe maitse küsimuseks. Toidupoes jätkub tööd umbes 40 inimesele.

Teisele korrusele

Parajasti liftist möödudes näen kõrguvate kaubakastide virna vahelt paistmas Sportlandi keti tegevjuht Gerd Kiili, kes püüab kõige sellega lifti ära mahtuda ja teisele korrusele tõusta. Saan teada, et Sportland on Pärnus olnud seni ostjate teenistuses naabruses paiknevas Port Arturi kaubanduskeskuses ja Papiniidus asuvas Kaubamajakas ning jääb sinna samuti edaspidi, aga laiendab oma müügipinda ka avarduvas Pärnu Keskuses. Teisel korrusel seavad end sisse veel Sangar, Lindex, Denim Dream ja Skechers. Eskalaatoriga pääseb jalavaeva vähendades kuni kolmanda korruseni, kus asub elektroonikakauplus Euronics. Kuid kolmandalt korruselt saab alguse kaugelt nähtud Apollo reklaamkirja taga peituv tegelik sisu, milleks on väga moodsa tehnikaga varustatud kino- ja meelelahutusmaailm, samuti linna suurim raamatupood. Tegemist on üsna eripärase multimeediakauplusega, kuhu saab siseneda ka läbi suurte „juustuaukude“, sest lastele pööratakse siin erilist tähelepanu.

Apollot jätkub kahele ülemisele korrusele

Neljandal korrusel asuvasse suurde kinosaali ei vii eskalaator, vaid tuleb veidi trepiastmetel jalgu tõsta. Saab ka liftiga liikuda. Aga enne kolmanda ja neljanda korrusega põhjalikumalt tutvumist trehvame juhuslikult hetkeks peatunud Apollo tegevjuhti Mauri Kristjan Dorbekit, kelle hinnangul peaks Pärnu linn ja isegi kogu Eesti jääma väga rahule sellise toreda arenduse valmimisega. Apollos on 3 kinosaali, kokku ca 425 istekohaga. Kolmandal korrusel paikneb kaks 93 vaatajat mahutavat saali, nende peal korrus kõrgemal asub 234 kohaga kinosaal. „Kõik on viimase peal: nii heli, 3D-projektorid, pilt, sisustus, ka toolid. Osa toole on kahele, mis mõeldud eelkõige noortele armunutele. Ekraani pikkus on suures saalis 15 ja väikestes 9 meetrit,“ tutvustab tegevjuht. Erinevalt riigi teistest kinodest on Pärnu Keskuses avatavate saalide seinte, lagede, istmete ehitustehnilised lahendused täiesti teistsugused.

„Võrreldes sellega, kuidas Pärnu inimene varem kinos käis, on toimumas oluline muutus. Kui varem jõudsid filmid päranakateni kuu või paar hiljem, siis nüüd hakatakse nägema teiste linnadega samaaegselt. Pärnusse peaks jõudma sadakond ekraaningut aastas, mis moodustaks umbes poole Eestis linastuvatest filmidest,“ lubab Dorbek.

Peatselt on põhjust 3D-versioonis filmide vaatamiseks prillid ninale seada, et näha trikitavaid linateoseid “Rio 2”, “Imeline Ämblikmees 2”, “Noa laev” või “Kapten Ameerika”. Uued 3D vaatamiseks jagatavad prillidki meenutavad harilikke päikeseprille ja ei sarnane varem tarvitatud kinookulaaridega. Linale tulevad ka "Paras pähkel”, “Kättemaks kõrgetel kontsadel”, “Neetud naabrid”. Pileti maksumus peaks jääma 2 kuni 7 euro vahele. Hinda kujundab näidatav film ja seansi aeg.

Tavapärasest erinev raamatupood

Apollo poolel on äripinda ligemale 1500 ruutmeetrit, mis hõlmab ka raamatupoodi. Apollo pood on midagi enamat kui üksnes raamaturiiulite ja -lettidega tavapärane kauplus. „Rohkem rõhku pööratakse tervele perele ja lastele,“ toonitab Dorbek. Raamatute ja meelelahutuse tarbeks on hõivatud 500 ruutmeetrit põrandapinda. „Raamatute müügile lisandub multimeedia- ja meelelahutusäri,“ jutustab Dorbek ja lisab juurde, et niisama mõnusa ajaveetmise kõrval saab kuulata muusikat ning olla mitmesuguste toimuma hakkavate kultuurisündmuste tunnistajaks. Kavas on raamatuesitlused, muusikalised etteasted, lastele mõeldud tegemised. Meelelahutusliku tegevuse jaoks on leitud sobiv nurgake kauni jõevaatega akende poolel. Kiiruga kõneldud juttu kokkuvõttes lausub Dorbek, et parima tulemuse saavutamiseks tehti suuri pingutusi mõlemalt poolelt ja ütleb tunnustavalt kiitvaid sõnu arendaja aadressil, seejuures just Jaan Loti nime nimetades. „Mitte midagi pole juhtunud lihtsalt ühe otsuse põhjal, vaid pidevalt toimiva suure koostööna,“ sõnab Dorbek. Raamatukaupluses ja kinos saavad tööd ligemale paarkümmend inimest.

Sildadel ja roheluse keskel

Pärnu Keskuses liikudes märkab kõikjal külluslikku rohelust. Taimede eest hoolitsemiseks on tööl vastava ala töötaja. Räpina aianduskooli lõpetanud aednik Maia Noorsalu puistab mulda kastidesse ja istutab elavaid taimi. „Päris igale poole ei saa siiski elavaid istikuid panna. Teatud kaupade juures kehtivad eritingimused, millest tuleb kinni pidada,“ selgitab Lott.

Kaht hoonet ühendavad kahekorruselised sillad teise ja kolmanda korruse tasapinnal. Ühe pikema silla põrand on pisut propellerisse kaldu väändunud ja veab sellepärast kõndijat väheke viltu, aga see pole segav, pigem veidi põnevust tekitav. Vanasse hoonesse suunduvate sildade kaudu pääsevad ostjad sügisel valmivasse Rootsi kiirmoebrändi Hennes and Mauritz (H&M) kahel korrusel asuvasse esinduskauplusesse. Sinna tuleb veel üks täiendav eskalaator. Üldse saab Pärnu Keskuses olema veerandsada eskalaatorit.

Sildadel ja mujal võib külastaja jalga puhata ning istuda talle sobivas söögikohas. Uues hoones teenindavad sushi-kohvik London Bridge, Peccadello kohvik ja aasiapärase toiduga Chopsticks. Väike kohvik tuleb ka vanas hoones laiendamisel oleva taluturu pinnale. Taluturu areng teeb Lotile siirast head meelt ja arvab, et selle ettevõtmistest tasuks varsti jälle rääkida. Ringkäigu lõpus istume viivuks vana hoone ainsa kohviku vaiksemasse nurka, et käigul rääkimata jutuotsad korralikult kokku siduda.

Kummalisest olekust väljumine

Lott meenutab, et mõned aastat tagasi omandatud Pärnu Keskus oli kuidagi kummalises seisus. „Kunagi alustatud suur arendus oli lõpetamata ja jäänud päris pikaks ajaks pooleli olevasse seisundisse, mis polnud vähegi enesest lugupidava linnasüdame jaoks mitte kuigi kohane vaatepilt. Nüüd hakkavad südalinnas asjad paremaks minema. Parkimismaja on peaaegu valmis ja meie maja on ka peaaegu valmis. Tekib viisakas pilt hoonetest, kuhu võib julgelt külastajaid kutsuda, ega pea enam häbenema,“ alustab Lott mõtlikult. „Püüdsime suures pildis sobituda oma maja poolt pakutavaga. Palju on seda, mida mujal Pärnus pole. Kui võtame suured ankrud: kobarkino, Delice, H&M, New Yoker – need on asjad, mida mujal pole. Taluturgu sellisel kujul pole samuti mujal. Mitmed kohvikud on ainulaadse kontseptsiooniga. Hawaii Expressi mujal ei ole. Matkasportlastele on linnas ainuke pood. Ärid on komplekteeritud selliselt, mis toob Pärnule midagi uut juurde.“

Loti sõnul kohustas asukoht neid hästi paljuks. „Sellepärast me pingutasimegi, et arhitektuur ei kujutaks tavapärast kasti, mida disainitakse ainult sissepoole tehtult. Tartus oli Lõunakeskust mõnevõrra lihtsam teha, sest seal pidi välise külje poolest oluliselt vähem vaeva nägema. Tartus oli rõhuasetus hoonesse sisse. Pärnus on teisiti. Uusehituse projekteeris arhitekt Ülo Peil, Peaehitaja on Ehitustrust LE OÜ. Meelelahutuskeskuse interjööri kujundasid sisearhitektid Urmo ja Tüüne-Kristin Vaikla.

„Selle projekti teostamise üheks suuremaks takistuseks osutus asjaolu, et me ei saanud startida tavapärasel viisil nullist, mida olnuks oluliselt lihtsam teha. Peamiseks raskuseks sai miinusseisust alustamine, sest eelkäija oli pankrotistunud. Väga paljud ärid olid uksed sulgenud ja usku äärmiselt vähe järele jäänud, et siin võiks üldse asi veel käima minna, rääkimata normaalsest edenemisest,“ vaatab Lott algusesse tagasi ja jätkab sellega, kuidas kild killu haaval püüti usku taas koguma asuda. „See protsess oli erakordselt keeruline, aga iga suurem tegija, kes siiski otsustas siia majja tulla, andis kõhklejatele uut usku ja nii tulid nemadki.“

Valearvestust ületavalt

Pärnu Keskusesse tulekut kaalusid uued omanikud mitut pidi pikalt ja sügavuti. „Pärast seda, kui südalinnas arengud pooleli jäid, nihkus kaubanduslik raskus loogilist teed pidi kesklinnast Papiniitu. „Lootsime naabritega südalinnas paremale koosööle. Paraku tegime valearvestuse. Naabrite jaoks olid eelmised Pärnu Keskuse arendajad keegi, kes tungis nende territooriumile ja tundub, et sama suhtumisega jätkatakse ka meie tulekusse. See on olnud meie meeskonna kõige suurem äriline valearvestus. Võibolla oleks targem öelda, et ma ei kommenteeri rohkem seda problemaatilist teemat ja püüan säilitada optimismi tuleviku suhtes.“ kõneleb Lott.

Olemuslik muutus

„Kahes hoones on kogupinda 15 tuhat ja natuke peale, sellest äride all 11 tuhat, juurdeehitusega lisandus Pärnu Keskusele ligi 5000 ruutmeetrit äripinda. Ehitus jätkub kogu suve ja sügise hakul avatakse vana hoone teisel ja kolmandal korrusel Hennes ja Mauritz kauplus.

Juurdeehitus maksab üle 12 miljoni euro ja uue keskuse valmimine tekitab Pärnusse üle 120 täiendava töökoha.

Apollo maja lindi lõikamine toimub täna kell 18.00. Lott lubab tervet õhtut täita üllatuslike põnevustega. Esineb Hendrik Sal-Saller.

Samal teemal: