Kolmandat aastat Kaubamajakas toimuv „Jäärmark“ on tavaks saav sündmus ettevõtlikele noortele, kes soovivad müüa omavalmistatud tooteid ja esineda kaubanduskeskuse külastajatele. Päeva peakorraldaja on Kristi Suppi, kes annab õpilastele majandusõpet Pärnu Ülejõe Gümnaasiumis, Pärnu Raeküla Koolis ja Sindi Gümnaasiumis. Tema ütlusest selgub, et tegemist pole õpilasfirmade laadaga sellises mõistes nagu seda korraldatakse aastaid Port Arturi kaubanduskeskuses. „Minifirmasid võivad luua õpilased, kes on 14 aastat vanad ja õpilasfirmasid tehakse gümnaasiumis,“ tutvustab Suppi seaduse piirangut. Kuna ettevõtlikkust õpetatakse juba algklassidest peale, siis selles jäärmargi mõte seisnebki, et anda osalemise võimalus ka noorematele õpilastele.

Algul nimetati ettevõtmist vaid koolide ja õpilasfirmade müügipäevaks - millest ka mitmetes keeltes üheselt mõistetav rahvusvaheline turgu meenutav sõna. Tänaseks on sündmus Suppi nägemuses juba perepäevaks kujunemas.

Korraldajateks on õpilased, kes saavad projektõppe käigus omandada organiseerimise kogemusi. Kolmandat aastat teevad seda Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi 12. klassi majandussuuna õpilased, kes kutsuvad osalejad kohale, koostavad esinejate ajakava, otsivad sponsoreid, organiseerivad müügikohale lauad ja tegelevad muude kümnete pisiasjadega, mis ühe ürituse korraldamise juurde kuuluvad. Taoline tegevus on omamoodi hasardiks kujunenud, et oma eelkäijatest aina paremini organiseerimisega toime tulla.

Minifirmasid, õpilasfirmasid ja nooremate õpilaste töötubasid on sel aastal kokku 36, igas meeskonnas 2 kuni 6 liiget. Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi, Pärnu Raeküla Gümnaasiumi, Sindi Gümnaasiumi ja Pärnu Koidula Gümnaasiumi õpilaste kõrval on igal aastal osalenud Valgu Põhikool ja Kaelase Kool. Kaugemad külalised tulevad Tallinna Saksa Gümnaasiumist, Luunja Keskkoolist, Haapsalu Gümnaasiumist, Kullamaa Keskkoolist ja Martna Põhikoolist. Teiste seast paistab silma Sindi Gümnaasium. 5.-7. klassidest on väljas 15 meeskonda ja gümnaasiumi 11a klassi õpilasfirma.

Esinevad Sindi Avatud Noortekeskuse võimlejad, Fred Rõigas´e ja Pärnu Muusikakooli lauljad, trikirattur Taavi Kitsel, mustkunstnik Taimar Müller ning DJ Ivo Uslov. Päeva juhib Keit Reinsalu, üks organiseerijate meeskonna liige.

Kuna õpilastel ületavad firmades ja töötubades väljaminekud sissetuleku, püüeldakse selle poole, et osalejatele jääks päev kogemuste saamiseks ja nad ei peaks müügiplatsi eest tasumisega veelgi kulutusi suurendama. Organisaatorid Andra Pärnpuu ja Teele Vänto on selle nimel juba mitu nädalat tegelenud sponsorite leidmisega. Selle tulemusel nõustusid 14 firmat oma õla alla panema, et toetada meenete või kinkekaartidega tublimaid ja pakkuda pikal müügipäeval tegutsejatele pisut ka kehakinnitust.

Lisaks sponsorite otsijatele tunnustab Suppi korraldusmeeskonnas veel Marjel Mõis´a tööd osalejatega suhtlemisel. Samal ajal on Janter Aniste ülesandeks mitmesuguste vahendite kohaletoimetamine. „Olgugi, et meeskonnas on töid, mis jagatud, tuleb siiski kõigil koos tegeleda ka jooksvate ülesannetega,“ räägib Suppi, kes näeb selliste tublide õpilaste puhul õpetajat vaid innustaja rollis.

Kristi Suppi, foto erakogust

Siia klikkides näed osalejate poolt valminud videot

Samal teemal: