"Jäärmark 2010" Kaubamajakas

Sõnadest Jahre mark või Jarmarka tuletatav laada nimetus „Jäärmark“ meenutab aasta suur-laata, mida eestlased vanasti korraldasid. Nüüdne „Jäärmark“ ootab külastajaid laupäeval Pärnusse Kaubamajaka laadale alates kella 10-st kuni 16-ni.

Osalemiseks pidi looma kas töötoa, mini- või õpilasfirma. „Registreerinud on tänase päeva seisuga 25 õpilasfirmat ja laadale tulijaid leidub nii Pärnust, Tartust kui Harjumaalt. Võrreldes eelnevate kordadega on tänavune osavõtt küll pisut väiksem, aga kindlalt on taas kohal juba varemalt tuntud koolide juhendajad oma uute õpilasfirmadega,“ räägib projektimeeskonna nimel
Kristina Bauer, kes selgitab täiendavalt, et õpilasfirmad saavad võistelda omavahel mitmes kategoorias. Organiseerijate sõnul on kõige olulisemaks kategooriaks laada külastajate poolt lemmikuks tunnistatav õpilasfirma. AS Tallink Grupp on välja valitavale lemmikule valmis pannud hinnalise autasu. Sellepärast oodatakse laadaliste innukat hindamist.

Esinejateks on kutsutud Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi noored muusikud ja Sindi Noortekeskuse tublid võimlejad, kes ka eelmisel aastal tegid väga meeleoluka etteaste.

Laada korraldamise põhieesmärk on aidata noortel kogemusi saada. „Oleme ka ise samamoodi eelnevatel aastatel käinud nii osalemas, kui ka lihtsalt uudistamas „Jäärmargil“ toimunut,“ ütlevad käesoleva aasta korraldajad. „Meie saime sealt palju kogemusi ja julgust. Loodame, et ka sellel aastal saavad firmad palju kogemusi ja teadmisi, meie aga organiseerimiskogemuse.“

Igal aastal kui Jäärmark toimub, on alati tõstatatud ka küsimusi selle kohta, miks üks väike Pärnu teeb enne jõule mitu laata õpilastele ja kas neid ei võiks ühitada? Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi majandusõpetaja ja projektimeeskonna juhendaja Kristi Suppi kirjeldab põhjalikumalt nimetatud laada erinevust võrreldes sellega, mis toimus Port Arturi kaubanduskeskuses läinud laupäeval.

„Tegelikult on need kaks täiesti erineva eesmärgiga sündmust. Iga-aastane Port Arturis toimuv „Pärnumaa Jõulud“ on traditsioonilist õpilas- ja minifirmade formaati järgiv majandusõpilastele mõeldud laat, kus Junior Achievementi majandusõppe raames firmad registreeritakse oma toodete müügiks,“ selgitab Kristi Suppi. Ta rõhutab, et korraldajateks on täiskasvanud, ehk õpetajad. Jäärmark on seevastu õpilaste poolt realiseeritav projekt.

„Alles nüüd võimaldab riiklik õppekava anda koolides ettevõtlusõpet, mida Pärnus on õpetatud juba aastaid,“ arutleb majandusõpetaja, kes kinnitab, et parim ettevõtlikkust (ettevõtlust) õpetav meetod ongi just praktika. Läbi konkreetse organiseerimise - alates kokkulepetest ruumide ja müügilaudade osas, osalejate, toetajate ning esinejate leidmisest kuni pisiasjadeni nagu müügilaua sildid jne välja - saavad projektimeeskonnas osalevad õpilased hindamatu kogemuse. Teisena nimetab ta seda, et õpilaste poolt korraldataval laadal puudub nõue, mis lubab osaleda üksnes registreeritud firmadel. „Ettevõtlusõpe on ju rakendatav algklassidest peale, sellega tegelevad huvialakoolid jne, aga juba nende vanus ei anna tihti mõõtu välja, et minifirmat registreerida (alates 14. eluaastast). Seega on Jäärmark koht, kus vanus ei loe ja nii suured kui väikesed saavad koos tegutseda, üksteiselt õppida, harjutada esitlusi tegema jne. Päris väikesed toimetavad läbi spetsiaalselt selleks sündmuseks loodud töötubade,“ annab Kristi Suppi laiemalt selgitava vastuse.

„Aastad pole vennad ja kui ürituse osalejate arv eelnevatel aastatel järjepidevalt kasvas, siis sel aastal on ta tagasi täiesti optimaalse arvu juures - parajalt, et kõiki osalejaid märgata, ära mahutada, tunnustada jne.,“ vaagib projekti juhendaja osalejate aktiivsust ja leiab, et 25 firmat ei ole vähe ega palju.

Õpilasfirmade laata aitavad sellel aastal korraldada tuntud ettevõtted, nagu näiteks AS Tallink Grupp, kes abistab põhiauhindadega. McDonald’s võtab enda ülesandeks osalejate toitlustamise. Pärnu Ülejõe Gümnaasium varustab taas laudade ja helitehnikaga. Loomulikult on organiseerijad tänulikud Kaubamajakale, kes neid oma tiiva all hoiab juba neljandat aastat järjest.

Samal teemal: